Salvinia natans- trudności w uprawie

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Keber
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lut 2011, o 06:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Salvinia natans- trudności w uprawie

Post »

Nie chcę magdzie1975 zaśmiecać tematu postami odbiegającymi od jej oczka wodnego, dlatego wkładam swoje pytanie w nowy temat.
AurorA pisze:Salwinie pływającą jednak odpuściłem bo nie potrafię jej przezimować i namnażać.
Niektóre gatunki o wiele lepiej radzą sobie w oczku wodnym niż w naturze
Rozumiem iż masz na myśli namnażanie w pomieszczeniu aby wcześnie wystartować z nią na wiosnę.
A czy próbowałeś ja kiedyś w oczku ?
Jej rozwój przypadłby na czerwiec, ale lepiej późno niż wcale.

Ja osobiście nigdy jej w oczku nie hodowałem, zazwyczaj param się tylko wskaźnikami z natury, dlatego też jestem ciekaw Waszych praktyk.
pozdrawiam mariusz
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Salvinia natans- trudności w uprawie

Post »

Próbowałem w oczku w domu i akwarium. Bez względu na temperaturę zawsze zamiera na zimę. Raz tylko odrodziła mi się w śladowej ilości w oczku.

Gatunek niewątpliwie interesujący, ale moim zdaniem to niewypał jeśli idzie do rośliny do oczka.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24

Post »

ja salwinię trzymam w dwóch małych i płytkich oczkach z naturalnym podłożem, gdzie trzymam lilie miniaturowe oraz małe
startuje bardzo późno ( u mnie w lipcu), ale szybko się rozwija
tak jak już pisałem wcześniej są lata, że wcale nie odbija (w tym roku tak było)
ale wyskoczy z całą pewnością w następnym roku
czasami jej rozrost jest tak duży, że sporo roślin wyrzucam
są takie lata, że wychodzi kilkanaście roślin w oczku
z uwagi na jej dekoracyjność nie dyskwalifikuję jej w oczkach wodnych
pozdrawiam
Jacek
Keber
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lut 2011, o 06:51

Post »

No tak, roślina atrakcyjna, ciekawa, ale zbyt późno startuje (czerwiec, początek lipca) tj. zaczyna spełniać swoją funkcję jako w pełni rozwinięta roślina, bo wegetacja zaczyna się dużo wcześniej. A niewątpliwie nieźle filtruje wodę, tyle iż w czerwcu problem glonów w oczkach już nie istnieje. Marzeniem by było aby pojawiała się w kwietniu :P
Bez względu na temperaturę zawsze zamiera na zimę.
Niestety to roślina jednoroczna o specyficznym mechanizmie zachowawczym i nie ma zdolności ciągłego, bezustannego wzrostu jak jej tropikalna koleżanka Salvinia auriculata, nawet jeśli przedłuży się jej okres wegetacji przenosząc do pomieszczenia.
pozdrawiam mariusz
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Właśnie przez późny start to ją dyskwalifikuje jako roślinę handlową bo o tej porze to jest już praktycznie po sezonie na rośliny wodne.
Wiele osób sprząta pieczołowicie oczka na zimę i usuwa sporokarpy wiec jest mała szansa że to się odrodzi, no chyba że naturalny staw albo oczko nie sprzątane.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24

Post »

to,że uważasz salwinię jako roślinę niehandlową nie oznacza, że nie jest rośliną ładną, pożądaną w oczkach wodnych
odkurzaniem oczek zajmują się z reguły ludzie dający się nabrać na nowinki techniczne, chemię itd
oglądający katalogi i pragnący mieć oczko katalogowe za wszelką cenę :)
równie dobrze można zaprzestać sprzedaży lilii tropikalnych, lotosów bądź lilii o pełnych kwiatach, gdyż szansa na ich zakwitnięcie jest znikoma w naszych warunkach atmosferycznych
ale jest na szczęście duża grupa pasjonatów, dla których liczy się piękno roślin, nie patrzą na trudności w ich uprawie - dla nich to wyzwanie :)
pozdrawiam
Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”