Jak zagospodarować działkę???

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak zagospodarować działkę???

Post »

A ten strumyk to jakiej jest wielkości?Można by było zmienić jego bieg,wyłożyć kamieniami i żwirem.Wiele osób robi sztuczne strumienie,a tu jest naturalny. :wink:
Awatar użytkownika
babuszka1
50p
50p
Od: 1 lip 2011, o 13:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ten strumyk pojawia się sezonowo i wyznacza granice działek. Jest poniżej poziomu mojej działki i nie widać go. Zamarzył mi się inny projekt. Altana sześciokątna z dwoma murowanymi ścianami i wbudowanym grillem. Taka z dwoma wyjściami. Na dachu z rynien będą zamontowane metalowe łańcuchy wodne, doprowadzone i zamocowane do takiej misy w ziemi obsypanej żwirkiem. W czasie deszczy będzie piękny efekt i z tej misy mogłabym odprowadzać wodę takim zaaranżowanym krętym strumyczkiem do oczka wodnego.
Dotychczas po kilkukrotnym wyrównaniu ziemi i zebraniu niezliczonych kamieni wywieźliśmy obornik i mój tata zaorał pole. Niestety dokopaliśmy się już do tak twardej i kamienistej gliny, że pług do naprawy i znów zbieranie kamieni i nawożenie. Ziemię urodzajną i tak muszę tam dać bo nic na tym surowym i kamiennym polu mi nie urośnie. Oby to nie było ;:223
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08

Post »

A kamienie wybieraj,przydadzą się do budowy skalniaka ,drobi dojazdowej, ścieżki itp.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

babuszka1
Znów to napiszę co pisałem w innych wątkach. Jeśli była tam laka albo ogór z chwastami to zanim cokolwiek posadzisz powinnaś odkazić glebę, tzn. pozbyć się pędraków opuchlaków i innych "zwierzątek" które skutecznie będą niszczyć uprawy łącznie z trawnikiem.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
babuszka1
50p
50p

Post »

Oj taaak- kamienie zbieram i zbieram a końca nie widać. Zebrały się już dwie " kupki". Chce z nich zrobić murki oporowe przy skalniaku na skarpie- nigdy tego nie robiłam ale w przyszłym roku spróbuję coś sama ułożyć :?: może się nie rozwali.
majs
Czy nawet jeśli zostało zdjęte od 10 do 150 cm ziemi to trzeba odkazić? Wcześniej tam było pole uprawne i łąka. Koparka zebrała nam dużo ziemi żeby zmniejszyć spadek terenu, potem na to miejsce wywieziono trochę ziemi z wykopów- przesiedziało to tam jakieś 8 miesięcy i na części wyrosły trawy i chwasty. Następnie wszystko wywieźliśmy a resztę wyrównaliśmy. W efekcie mamy teraz w znacznej części glinę z kamieniami a nawet warstwę " kamieniotwórczą" na wierzchu - sama glina żółta i biała z niezliczonymi kamieniami- ciężko w to wbić szpadel. Na pozostałej części nie zostało nic kopane i jest po prostu łąka. Rozumiem, że po przeoraniu tej łąki mam ją odkazić?? Jeśli tak to czym mam wykonać ten zabieg? W jakim okresie to najlepiej robić? Na tym gruncie rodzimym chciałabym mieć warzywniak więc nie chciałabym czegoś " zawalić"....

Pure Copper Rain Chains by http://www.RainChainsWorld.com
youtube.com.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

babuszka1
Nie będę się rozpisywał na tej stronie jest chyba wszystko opisane.
http://www.sadinfo.pl/artykuly-2011/220 ... lebie.html
Tam gdzie została zdjęta ziemia odkażanie jest niepotrzebne.
Do ekologicznej walki z "robactwem" używane są nicienie.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
babuszka1
50p
50p

Post »

majs
Dziękuję za linka!
Na wiosnę postaram się zasiać tam grykę - może zlikwiduje jakieś paskudztwa i będzie jako zielony nawóz.
Sąsiad ma kury często zaglądające na naszą działkę - od dziś nie będę ich przeganiać :D
Pozdrawiam Basia
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

babuszka1
W tym linku opisany jest sad, ale tyczy się to tez trawnika i warzywniaka.
Orać tez powinnaś wiosna jak robactwo przeniesie się w płytsze warstwy gleby i zaproś kury, te maszynki do dziobania zrobią duże spustoszenie w robactwie.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
babuszka1
50p
50p

Post »

majs
Sąsiad oprócz kurek ma też przy granicy śliwki węgierki- czy na nich może być jakieś robactwo zagrażające mojemu przyszłemu warzywnikowi???
Jeśli mogę zapytać( tak na przyszłość) - jak najlepiej przygotować ziemię pod warzywa?
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

babuszka1
Ekologicznie czy chemicznie?
Jaka ziemia i kiedy chcesz sadzić warzywka?
Ze śliwki nie przejdzie nic innego jak to co już tam jest w ziemi, a jeśli tam byla laka to w ziemi musi być mnóstwo robactwa.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
babuszka1
50p
50p

Post »

majs
Ekologicznie. Ziemia jest słaba- gliniasta. Na wiosnę chciałabym posadzić jakieś drzewka i drzewka owocowe a warzywa pewno nie w przyszłym roku. Warzywa będą właśnie na obecnej łące przy śliwkach.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

babuszka1
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=46811
Tu znajdziesz wiele ciekawych informacji.
Drzewa i drzewka nie muszą mieć super gleby, warzywka są bardziej wymagające, odpowiednie pH ziemi, nawożenie,każda roślinka ma inne zapotrzebowanie na składniki pokarmowe.
Nie lada wyzwaniem będzie walka z zielskiem po tej łące, Jeśli chcesz się go pozbyć ekologicznie oszczędzając przy tym plecy i paznokcie to po zaoraniu proponuje okryć cały przyszły warzywniak czarna folii lub agrowlókniną i tak powinna sobie tam leżeć aż do następnych prac polowych.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
babuszka1
50p
50p

Post »

majs
Czy może to być taka zwykła folia budowlana :?: Czy taki zabieg pozwoli pozbyć się pokrzyw i chrzanu?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

babuszka1
Folia budowlana pewnie że może być, rozłożyć przycisnąć kamieniami- a tych chyba nie brakuje i niech leży do orki, potem znów nakryć jak nic nie będziesz sadzić. Pokrzywa i chrzan to twarde sztuki, wszystko zależy ile czasu będą pozostawać bez światła.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
babuszka1
50p
50p

Post »

Dzięki! Trochę mnie pocieszyłeś bo chrzanu mam bez liku i może to jest sposób by się go pozbyć!? Czytałam gdzieś, że tam gdzie rosną pokrzywy jest dobra ziemia. Nie wiem czy to prawda ale i tak pokrzywy muszę wywalić bo wielkie urosły badylska i rozrastają się okropnie!!! Zastanawia mnie tylko czy jak przyoram obornik na tej łące i przykryje potem folią to czy nie zabiję procesu użyźniania ziemi?? Czy obornik się " rozłoży"?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”