Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Jeanne to mnie pocieszyłaś, że paphiopedilum nie gubi pączków ;:183 moje paphiopedilum zielonkawe (szkoda, że nie znam nazw, a szukam i niestety nie mogę nic do moich dopasować ) ma jeszcze kilka pąków.
Obecnie mam na oknie roletę przez którą przebija światło, bo jest jasna, ale w najbliższym czasie chcę kupić żaluzje drewniane ;:225 i tak gdzieś od 12.oo jak świeci mocno słońce to zasłaniam okno, bo Kamyczek87 u mnie słońce zagląda bez przeszkód w okna i temperatura na parapecie ma często nawet 29 stopni i ja uważam, że słońce tak, ale nie w nadmiarze ;:333
Jeanne moje po przekwitnięciu też idą do innego pokoju, ale maja tam takie same warunki świetlne i zastanawiam się czy storczyki czasami lepiej nie kwitną, jak stoją wciąż w tym samym miejscu :?:
Dewuka a z tym papierem to fajny pomysł ;:198

pozdrawiam ;:100
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cieszę się, jeżeli w czymś mogłam pomóc. :wit
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Dewuka u mnie na piętrze w oknach od strony południowej z góry dach daje cień, a z dołu słońce świeciło i nie wiedziałam, jak sobie z tym poradzić, a teraz mam sposób :tan
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

No to rewelacyjnie, że wymyśliłam wstawianie tych papierów. U mnie okno ze storczykami jest południowe ale jak tylko drzewa liście wypuszczą to chyba skończy się problem nadmiaru słońca. :lol:
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

A ja będę miała problem wręcz przeciwny do waszego, mam okno od północy i na nadmiar słońca nie mogę narzekać , ale za to na niedobór...
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dewuka bardzo dziękuję za podpowiedź :P muszę spróbować, choć oczywiście Kamyczek87 masz racje, jeszcze troche za wcześnie na cieniowanie 8)
Soniu, nie wiem jak to będzie z tym kwitnieniem po zmianie miejsca, mam nadzieje że storczykom to zbytnio nie przeszkadza :roll: może ktoś ma doświadczenie w tej prawie :?: najwyżej zakleję całe okno papierem i już ;:191
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Monisia do pokoju z komputerem, który tez jest od strony północnej przeniosłam dwa przekwitające storczyki i póki co dobrze się czują ;:198
Jeanne u mnie słońce mocno świeci i ja się boję zostawić storczyki bez cieniowania ;:171
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

sonia pisze:Jeanne to mnie pocieszyłaś, że paphiopedilum nie gubi pączków ;:183 moje paphiopedilum zielonkawe (szkoda, że nie znam nazw, a szukam i niestety nie mogę nic do moich dopasować ) ma jeszcze kilka pąków.
Soniu, czy chodzi o tego żółto-zielonego co ma mniejszy kwiat od Twoich pozostałych :?: ja bym obstawiała PINOCCHIO, ale ekspertem nie jestem :oops: ale wygląda podobnie, zwłaszcza jak mówisz że ma kilka pączków, a ten właśnie kwitnie "seryjnie", rozwija jeden kwiat po drugim :wink: ale to tylko moje przypuszczenia :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Jeanne chodzi mi o tego paphiopedilum

Obrazek

a tak powoli rozwijają się pączki w tym nowym dużym phalaenopsis

Obrazek

pozdrawiam :wit
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Soniu prawdziwe śliczności tu pokazujesz. U mnie jak na razie dopiero idą pędy kwiatowe, więc pewnie za jakiś czas będę mogła sie pochwalić. A wracając do twojego milusińskiego, to jest cudowny i dla mnie nie ma za dużego znaczenia, jak właściwie się nazywa. Z całą pewnością dziewczyny (i pewnie nie tylko one) ci pomogą coś dopasować.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Lana to fajnie, że Twoi podopieczni zaczynają wypuszczać pędy ;:183 czekam na fotki
A moje storczyki obecnie pokazywane to zasługa hodowcy, a moja to taka, że póki co żyją ;:225chociaż ten phalaenopsis u mnie stracił 12 pąków i mam nadzieję, że już więcej nie straci
a konkretne nazwy też mnie specjalnie nie interesują, ale jak piszę to sama się śmieję jakich używam określeń, by je jakoś nazwać :;230
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Soniu - cóż mogę powiedzieć - cudowne piękności tutaj pokazujesz, a Twój storczyk - niesamowity, długie kwitnienie gwarantowane ;)
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

;:111 Zamurowało mnie. Wygląda jak drzewko kwitnącej jabłoni :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

co chwila podchodzę do tych storczyków i patrzę czy coś nowego z nich nie wyrasta ;:198 chyba lekarz pewnej specjalizacji będzie mi potrzebny ;:191
wymyśliłam dziś, że do wystroju z jajami potrzebny będzie żółty storczyk, no i były, ale w stroikach i to takich ślicznych stroikach z naturalną doniczką i innymi gałązkami, ale cena za dwie sztuki storczyka w jednym stroiku to 125 zł. ;:154 piękne były i same storczyki, ale cena zwaliła mnie z nóg ;:155
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

super!!! ładny jest :) .jeden z moich białych gdy go kupowałam miał ok. 50 kwiatów na 3 łodyżkach, też wyglądał super... potem u mnie wypuścił potem z tych łodyżek ok. 20 pąków i z nowej, czwartej ok. 10, czyli miałby ok. 30, ale zleciał ze stołu i trochę kwiatków odpadło... ciężkie miał te kwiatostany....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”