Phalaenopsis henrykus cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Phalaenopsis henrykus cz.2

Post »

Fajnie, że już jesteś :) Dzięki też za odwiedziny u mnie. Ojjjj, żeby tak dało się wynaleźć jakiś przyśpieszacz kwitnień :)
U moich obecnie to trwa tak długo, że prawie boli :? Zdecydowanie wolę lato !
A Twoich fotek jestem b. ciekawa. Jak są fotki, to znaczy, że jest trochę kwiatów.
Jak tam pojedynczy kwiatuszek Dendr. phal. Roślina żyje ;:88
No i pyt. o długość kwitnienia złotego Oncidium.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to jestem i niestety z podobnymi refleksjami jak u Asi.Koniec lata,kwiaty po przeprowadzce i wszystko wyhamowało.To co zakwitło w lecie,czyli u mnie kwietnik,ciągle kwitnie.Rosną również te,które wypuściły w lecie pędy,ale czy zakwitną?!
Trudna to pora roku dla naszych kwiatów.

Popatrzcie choćby na Oncidium.Sześć pędów i co?,na pędach po kilka kwiatów.Albo jakość nie przekłada się na ilość,albo zaszkodziła przeprowadzka.

Tak wygląda jeden z pędów:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Powyższe zdjęcia i wszystkie kolejne robione były na balkonie.Chyba ostatni już raz w tym roku. ;:110

Teraz ten,o którym miesiąc temu pisałem,że nawet nie wiem jak będzie kwitł:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Sześć fotek bo lubię na niego patrzeć.Piękny jest w tych swoich pastelowych,tęczowych kolorach,taki dostojny.
Ten sam kwiat,to samo słońce i tylko inne ujęcia.Ile w nim barw.

No i moje dendrobium phal. "na zapałkę".Popatrzcie na to czym mnie obdarzyło:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Nie wiem czy uda mi się go utrzymać przy życiu,nawet po płatkach widać,że jest słabiutki.Dopiero co się otworzył a już żółkną mu końcówki./chyba podobne DP widziałem u Kasi 74/

No i niestety,rozczaruję Was,to już wszystko z nowości.Skromniutko. ;:110 Wypada tylko zanucić:A mnie jest szkoda lata...
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To Dendrobium Phal. pięknie wygląda! ;:138 a Phalaenopsis cudny!!! :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu,Adamie,dziękuję.

Wrócę jeszcze na moment do moich Oncidiów.
Nasz Adam-Amator97 to wcale nie taki "amator".Tak długo szukał aż znalazł,i chyba ma rację:

Moje Oncidium Sharry Baby Yellow Flash Obrazek

Nie było o tym na forum,bo nasz Adaś-Detektyw,w swojej skromności napisało tym tylko na "pw".

Adamie,wybacz,że to ujawniam i dziękuję za dociekliwość.

Mam jeszcze pewną wątpliwość.
Gdy pierwszy raz pokazywałem moje żółte oncidium,napisałem,zgodnie z fiszka,że to cambria.Teraz bdy oba stoją razem zauważyłem zasadnicze różnice między nimi.
To żółte ma psb takie: Obrazek,są b. podobne jak u cambrii a to powyżej /niestety nie mam fotki/,ma pokrój jak miltonia,bez jakiegokolwiek zgrubienia.
Czy mogą tak się różnić?!
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11

Post »

oncidium masz cudne :) mam takie samo i wiem że zapach jest uroczy :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Oj, ale zaległości mi się nazbierało w Twoim wątku Henrysiu :oops: Zacznę od zdjęć Twojego kwitnącego kwietnika :shock: jest imponujący..szkoda ze u mnie wszystkie miejsca przy ścianach zajęte...Skoro jeszcze cały kwitnie, nie ma co się martwic że 'skromniutko' z nowościami. Masz czym cieszyć oczy ;:108 To zapałkowe dendrobium jest bardzo dzielne, mam nadzieję że po kwitnieniu, z Twoją pomocą przeżyje...ja zdecydowanie stwierdzam ze jedyne co mi wychodzi to uprawa hybrydowych Phal. Ta niespodziankowa hybryda rzeczywiście cudnej urody, lubię takie ubarwienie. Miewałeś u mnie swojego łososiowego ulubieńca - też z takich pastelowych - powiem Ci, że jak dotrwa to będziesz miał czym cieszyć oczy, bo nie dość ze przedłuża ledwo przekwitnięty pęd, to puszcza dwa odbicia z łodyżki obok, oraz całkiem nowy pęd ;:138 Fajnie ze już jesteś ;:196
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, zacznę od rekonwalescenta Dendrobium. Dokładnie ten sam scenariusz jak u mojej biedaczki katlejki po podziale.
Ledwo kwiaty zakwitły i od razu padły. Ale Lucynka dobrze napisała: to mądre rośliny, więc chcąc przeżyć, wiedzą co mają robić. Szkoda tracić siły na kwitnienie, skoro reszta marna... Zobaczymy więc, co zdecydują robić nasze 'biedaki' do wiosny :?:

Widzę, że masz dobre łapki do cambriowatych. Zdrowo u Ciebie wyglądają, niezależnie od ilości kwiatów. Nawet nie produkujesz na nich harmonijek (jak ja :roll: )

Natomiast serce moje skradł ten tęczowy falenopsis. Zdjęcia w słoneczku podkreślają jego urodę. Ma w sobie coś z uroku prawdziwej perły ;:215

Dobrej nocy...czas ;:217 (wciąż chodzę za późno spać)
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Asiu, obyśmy miały rację i żeby to Dendrobium było mądre choć takie maleńkie ;:108
Henrysiu, no cóż Oncidium może nie oszołomiło obfitością, ale urokiem na pewno ;:91
Po resztą tak to już jest, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, a ono pokazując taką ilość pędów narobiło nam ochoty na niesamowity widok, a skończyło się normalnym ślicznym kwitnieniem :D
Phalaenopsis kojarzy mi się z pudełeczkiem landrynek z błyszczącym w słońcu cukrem;:131
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12

Post »

:wit
Pięknie storczyki u Ciebie kwitną, jestem pod wrażeniem storczykowego kwietnika.
Chyba mam podobnego ciemnego uparciucha, pierwsze pąki zasuszył, a teraz łaskawie otworzył jeden kwiatek
potem dłuuugo testował moją cierpliwość otworzył dwa następne i znowu cisza ;:223
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hmm...i co ja mam napisać...

Henryku- cieszę się bardzo, że znów Jesteś na forum :D Twoje wpisy zawsze są naładowane pozytywną energia i widać po nich, że Uwielbiasz swoje hobby ;)

Żal kwiatów oncidium... choć są piękne te, które zakwitły ;:108

Kolor "niespodziankowego" falenopsisa jest bardzo ciekawy. Chyba nie widziałam hybrydy w takich pastelowych kolorach, bardzo mi się podoba.

A o co chodzi z tą nazwą oncidium?
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani,dziękuję za piękne wpisy.

Asiu,gdybyś się dobrze przyjrzała to harmonijki u mnie też znajdziesz :oops: ;:109

A teraz jeszcze raz o Oncidiun /pytała Justynka/:

Obrazek Obrazek

To po lewej,b.podobne do Oncidium Sharry Baby Yellow Flash,po prawej,to moje żółte.
I teraz przyjrzyjcie się pseudobulwom,zdecydowanie inne.
Więc może jednak to różne gatunki.

Aha,no i zauważcie co dzisiaj wysupłałem z listka /nie wiem,czy można jeszcze używać takich zdrobnień/. ;:112 Jaki piękny wąż.

Jak by to brzmiało:z nowego liścia wychodzi kolejny,szósty już mały pęd,nawet zalążki pąków już widać.

No?,bardziej fachowo,ale... oschle,bez emocji. ;:110
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku :D - ładnego wyhodowałeś "węża" :D Tylko go nie prostuj, bo lepsze kwiaty na pofalowanym pędzie niż na złamanym :wink:

A co do zdrobnień, wystarczy zachować umiar i zdrowy rozsądek, a wszystko będzie w porządku.
Taką zasadę ja stosuję :)

Co do różnego kształtu psb, myślę, że to zróżnicowanie budowy może być znacznie większe wśród hybryd z grupy cambriowatych.
Ale przynajmniej jest ciekawie ;:108
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Henryku witam po przerwie. Twoje Oncidium jest niezmordowane. ;:138 ;:138
Co do jego kwitnienia to chyba ma tendęcję do gubienia/zasuyzania niektórych pąków. U mnie tak samo było, chociaż miał tylko dwa pędy.

Jeśli chodzi o wielkość i kształt pseudobulw to się bardzo różnią. Mam 6 różnych i każde ma inny kształt pseudobulwy.
Czekam na kolejne kwiaty. :D
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Bardzo ciekawie pogięty pędzik.Najważniejsze,że zechce zakwitnąć.
Ciekawe,co jest jego przyczyną.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko.witam.Kwietnik polecam.Tyle,że trzeba mieć na niego dobre miejsce.

Asiu,już dwa razy przekonałem się czym kończy się "majstrowanie" przy pędach ;:14 Nawet już nie będzie do trzech razy sztuka.
To ostatnie wpisane zdanie to tak trochę z przekory.Widzę różnicę między liściem i listkiem,pąkiem i pączkiem i staram się odpowiednio je stosować.

Joasiu,Oncidium kwitło i nadal jeszcze kwitnie,tyle że kwiatów na pędach ma zdecydowanie mniej,niż w przypadku jednego pędu,no i faktycznie kwiaty utrzymują się zdecydowanie krócej.

No i jak piszecie,jednak to oncidia.Znowu czegoś się nauczyłem.

Grażynko,przyczyna banalna,pędzik zakleszczył się w liściu,jak zresztą większość z nich.Zauważyłem,że one z czasem prostują się.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”