Leśny ogród Moni68 cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.9

Post »

Jestem w szoku, że u Ciebie dopiero przebarwiają się borówki amerykańskie! Moje już w stanie zupełnie bezlistnym od dobrego tygodnia!
A te mchy mmmm kiedyś sobie dwa przywlokłem z lasu i o dziwo żyją. Ale jednak najlepiej prezentują się w takim cienistym, leśnym ogrodzie! ;:63
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko witaj ;:196
Cieszę się, że juz lepiej sie czujesz.
Fotki z jesiennego lasu wspaniałe. Och jak lubię spacerować jesienią wśród szeleszczących liści. A w tym roku jesień nas rozpieszcza pogodą ;:3
Tyle, że susza straszliwa. W sobotę planuję podlewanie ogrodu, zwłaszcza rh, pierisy i japońskie azalie muszą się dobrze napić przed zimą.
Zawsze sprzątam jesienią ogród, bo strasznie nie lubię wiosnennych porządków. Moja gliniasta ziemia po zimie powoli obsycha i zanim można wejść na rabaty to roślinki już się pchają na świat.
Jednak pod rh, klony zawsze sypię liście i igliwie, niech chronią korzonki przed zimnem
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Moni trzymam kciuki i zostawiam całuski ;:196 nie poddawaj się. Wszystko się ułoży. :wit
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Moniczko kochana, cieszę się bardzo, że z Tobą jest już dużo lepiej!!!
Przeczytałam Twoje rady dot. rh. Ja też nic nigdy nie okrywałam w moim ogrodzie, co ma być to będzie... ale w tym roku jednak, jak znajdę czas i zdrowie pozwoli, to mam zamiar okryć 2 klony palmowe i kielichowiec chiński. Chociaż klony to już przezimowały jedną zimę i wszystko było OK ... Wiesz, policzyłam, że mam już w ogrodzie 11 rh i 4 azalie :) może to nie są jakieś wielkie cyfry, ale jak dla mnie to całkiem sporo (w tym roku przybyło 6 rh nowych + 2 przesadzone z W-wy). W nast. roku dojdą 2 pierisy, 2 kalmie (z W-wy) oraz zastanawiam się także nad przesadzeniem jeszcze 1-go rh z W-wy. Myślę, że w nowym sezonie ogrodniczym na pewno jeszcze dokupię rh i azalie, przecież nie sposób przejść obojętnie obok tych kwitnacych pięknosci :)
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i życzę zdrowia ;:196 ;:167
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Aguś, bardzo Ci dziękuję ;:196 Twój ogród nieustannie podziwiam, a zwłaszcza jego nadnaturalną mozliwość nieustannego powiększania się :lol: Niemniej berberysy bardzo polecam- są piękne i całkowicie bezproblemowe. Tnę je w dowolnym momencie, zwłaszcza jak mi przeszkadzają w wejściu na rododendronową górkę :lol:

Iguniu, doskonale rozumiemy, co znaczą koszty w tym wypadku... Zawsze płacę jakieś chore pieniądze na leczenie i szlag mnie trafia, bo w końcu jesteśmy dobrze ubezpieczeni. Co z tego, jak mi zwrócą pieniądze za pół roku... Wolę je wydać na podróże po świecie :) Tak mi teraz przyszło to do głowy... Ciekawe, dlaczego nigdy nie zachorowałam w tropikach, chociaż odwiedzam je przynajmniej dwa razy do roku?? Czasami wydaje mi się, że żyjemy w mocno zacofanym świecie, mimo wspaniałego samopoczucia naszego rządu... Akurat dzisiaj daleka jestem od jakiejkolwiek krytyki- po prost obserwuję chociażby tzw. "trzeci świat"...

Dorotko, Twój ogród zachwyca mnie nieustannie!! Jestem pełna podziwu tym bardziej, że podczas tegorocznej majówki mogłam ocenicć Podkarpacie. I tak jestem nim zachwycona!! Cieszę się, że podlewasz swoje rh- bez tego gorzej byłoby przetrwać im zimę.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

są i moje ulubieńce...mchy :heja uroczy widoczek
masz niesamowite miejsce...i tak bardzo twoje...ślicznie
ciesze się że juz lepiej i spacerki po Fo juz widzę...oby tak dalej, a wiosna zrobi resztę... ;:196 ...trzymaj się kobitko :wit
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, bardzo dziękuję za Wasze wpisy ;:167

Piotrze, mamy dwadzieścia parę odmian borówki amerykańskiej- rzeczywiście część się przebarwia już w końcu września i teraz jest w stanie bezlistnym. Większość owocuje później i przebarwia się w połowie listopada. Lubię ten widok- to duże połacie kolorowych liści :lol:
Te mchy to miłość mojego M- na pewno będzie mile połechtany Twoim postem :lol: Przeżył wielki szok, graniczący z zawałaem serca :lol: , kiedy 15 października zorganizawaliśmy Pawełkowi urodzinowe ognisko w ogrodzie. Jeszcze wtedy nie jeździłam samochodem i niczego innego nie mogłam załatwić. Ognisko okazałoby się strzałem w dziesiątkę, gdyby nie to, że koledzy P rzucali się mężowskimi mchami :;230 :;230 Awantura była wielka, ale skończyło się szczęśliwie- dzieci zachwycone, a mchy dalej rosną :lol: I jest ich coraz więcej!!

Aguś, musi się ułożyć!! Dziękuję ;:196

-- Cz 03 lis 2011 14:03 --

Łano, jesteś tak wytrawną ogrodniczką, że zapewne ze wszystkim dasz sobie radę ;:196
Rh na pewno Ci nie przemarzną!! Jeśli to całkiem młodziutkie nasadznia okryj stroiszem i liśćmi na bryłę korzeniową.
Dziękuję za miłe słowa ;:196 ;:167

Aguś, bardzo Ci dziękuję za miłe słowa i odwiedziny ;:167

Na zdjęciu przebarwiająca się kolkwizja chińska i jakiś ostrkrzew :)
Obrazek
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Witaj Moniś , bardzo mnie cieszy ,że rehabilitacja odnosi skutki ! ;:108
Fajnie słyszeć , że po tym co przeszłaś masz w sobie nadal tyle radości, i tryskasz pozytywną energią! ;:196
Widzisz , nawet NFZ Cię nie pokonał! :lol:
Z ogromną przyjemnością pooglądałam Twoje ogrodowe zdjęcia!
Mchy urocze , kania do zjedzenia , poczytałam sobie co nie co o Rh , :wink:
i teraz muszę wychwalić okrutnie Twoje berberyski!
Są cudne!
Koniecznie muszę sobie dokupić jakiś przebarwiający się na pomarańcz , no muszę !
Tylko jeszcze nie zdecydowałam który to ma być ,na razie myślę nad Erectą . ;:224
Tymczasem.
Moniś , wyciskaj z tej rehabilitacji ile się da , :wink:
i wracaj szybko do pełni sił i zdrówka ! ;:108

:wit , ;:196
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, bardzo Ci dziękuję za ten pełen pozytywnej energii post!! Nie mam wyjścia- muszę czuć się dobrze!! Dziękuję ;:196 ;:167
Berberysy wszystkie są piękne, nawet te miniaturowe- ale to już na inne stanowiska :)
AFRYKA
Mój ogród.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Cieszę się, że wracasz do pełni sił i humor dopisuje. Ech, jak to w życiu różnie bywa. Dzisiaj dowiedziałam się, że mój syn złamał żebro, bo poślizgnął się w wannie. Uprawia najróżniejsze sporty ekstremalne, wspina się w górach, szaleje na nartach i ? w wannie :shock: .
A Twoje mchy też są moim marzeniem. Nigdy takich nie widziałam w naturze. Niesamowicie wyglądają :) .
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Miło słyszeć że już lepiej i się nie poddajesz ;:138 Nieźle dzieci narozrabiały ale dobrze się skończyło :heja Ja też sobie takie kępy mchu z lasu posadziłam na działce ,ale u mnie za dużo słońca a pod sosnami przysypało igliwie -marny efekt :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Monisiu, musiałam nadrobić zaległości i przeczytać o Twoim wypadku :shock: Ale mnie wystraszyłaś, gy o tym napisałaś u mnie, a ja nie wiedziałam co się stało. Całe szczęście, ze wszystko skończyło się o tyle dobrze, że uszłaś z życiem. Można powiedzieć, że dostałas nowe życie. Niesamowite :? Jak to czasami niewiele trzeba, żeby stała się tragedia. Ściskam Cię mocno i życzę szybkiego powrotu do zdrowia i dobrej formy ;:4 ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Moniko, i ja wpadłam po długiej nieobecności.
Jak zwykle zaginiony wątek.
Czytałam w paru wątkach o Twoim wypadku.
Nigdy nie wiadomo co nas czeka. Ale mimo wszystko ktoś, lub cos czuwało nad Tobą i większych obrażeń nie doznałaś.
No i czytałam, że nawet lubisz chodzić na rehabilitację :wink: :D
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj Moniko!
Cieszę się,że znów jesteś sobą,że powróciła Twoja dawna radość życia wnioskuję to czytając Twoje odpowiedzi forumkom innymi, słowami przyjaciołom bo tak chyba jest na prawdę.
Pozdrowienia Edward :wit
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Moniu. :D Miło czytać że znów jesteś radosna,a co najważniejsze z nami. Cieszę się że rehabilitacja daje pozytywne efekty. W leśnym piękne jesienne widoki. Nie dziwię się M za te piękne kępy mchu. Ja także takie przywlokłam, razem ze ściółką. ;:108 . Choć rosną w pełnym cieniu, to już nie to. U ciebie takie zieloniutkie, moje bledzizna... :;230 . Pewnie tego zapachu leśnego im brakuje a tobie go zazdroszczę, oczywiście pozytywnie. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”