Majkowy zielony dom i ..... cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ..... cz. 2

Post »

MAJKA moze też sie tak ukorzenia jak róże powinny bo też kiedyś tak robiłam tylko ,ze trzymałam w domu a tu za ciepło . Obrywałam z międzywężli chyba tak to będzie pnazywało / Jak jest łodyga z liściem a przy liściu wyrasta nowa łodyzka
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Jadziu czyli tak jak iglaki oberwać z głównego pędu z piętką. Jak zacznie robić się brzydka to tak zrobię kilka i powtykam je w koło niej. Jak puszczą korzonki to dobrze a jak nie to trudno ale próbować trzeba. ;:108
X_Ro-a

Post »

Maju! Twoje ostatnie fotki są po prostu bajkowe.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Majeczko nie ważne że zdjęcia wybrane, ważne że się podoba temu kto to ogląda czyli w tej chwili Tobie. A widzisz jak Goldi stoi dumnie. Jak robiłam zdjęcia to nawet go nie zauważyłam.
Witaj Majeczko, :D podoba się, podoba i nie tylko mnie Ryszard też je sobie upodobał. :;230
Goldi to strażnik "teksasu" a, teraz nazwę go strażnikiem zielonego zakątka. Drapanko dla niego za uszkami a, mizianko dla kocurka. :;230
Rzeczywiście masz tych liści, co z nimi robisz, na kompost przerabiasz ?
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Drapanko, dla 4 łap. :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek

poproszę o więcej informacji o tej ślicznotce. Wygląda jakbyś ją dokleiła w PhotoShopie :D
gdyby nie te opadłe liście to powiedziałabym że zdjęcie z wiosny...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Dąb - ogromny, ciekawe ile ma lat. Tak sobie myślę gdyby nie było trawnika nie trzeba by było wcale ich grabić..w lesie nikt liści nie grabi i jest fajna ściółka, ba nawet grzyby rosną w tej ściółce. Z drugiej strony można by rozłożyć jakieś maty pod drzewem byłoby mniej pracy.
Czy ja dobrze widzę Maju ze rosną U Ciebie rozplenice, jak zimują?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drapanko po główce , co ja jeszcze tu robię ..... nie sprawdziłam co z różyczkami od Gosi ......
;:65 ;:65 ;:65 muszę sprawdzić. :D
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ciemnym już popołudniem, szkoda że tak szybko robi się ciemno. :wit

Romo ;:196 mam taki krajobraz to i takie zdjęcia. :;230

Obrazek

Majeczko drapanko wykonane a śpioch dalej odsypia ciężki dzień pracy a mizianko niestety musi poczekać bo gdzieś się włóczy i jeszcze nie wrócił do domu.
Strażnik zielonego zakątka - dobra nazwa bo on na wszystko zwróci uwagę a jak sąsiedzi za głośno odpalają auta lub motory to na nich szczeka. :;230
Liście z drzew owocowych idą do spalenia a z lipy na kompost. Zobacz jaki dywan się zrobił pod lipą.

Obrazek

Dębowe w większości leżą na rabatach i grzeją roślinki, a część albo do spalenia albo na kompost, wszystko zależy od pogody. Ziemia z liści jest bardzo fajna ale długo muszą się rozkładać. Mam dół wykopany na staw to pewnie zacznę w nim zbierać liście na podbudowę przyszłej rabaty różanej. ;:108

Iguś tak jak pisałam Majce, dla Goldiego wykonane a dla Edula muszą poczekać. Goldi tylko oczami przewrócił i śpi dalej, strasznie się namęczył dzisiejszą robotą. :;230

Jaguś a co ja Ci o niej mogę powiedzieć. Dostałam jakieś nasionka od Tosi, wysiałam, wyrosło kilka roślinek i ciągle siedzą w doniczkach bo nie miałam pojęcia co to jest. Pędy wyrosły długaśne a na końcach pojawiły się takie kwiatuszki. Długo szukałam co to jest aż dopasowałam do zdjęć. Podobno jednoroczne ale wcale im mróz nie przeszkadza i ciągle kwitną.

Obrazek tu masz z większej odległości, z tyłu widać inny kwiatek. :uszy

Olu tam są dwa dęby i nikt nie wie ile mają lat. W zeszłym roku byli je mierzyć i są wymienione w książce o drzewach Rudy Śląskiej.

Obrazek tam gdzie nie trzeba to liści dębowych nie zgrabiam. Tylko liście z drzew owocowych idą do spalenia. Ale i tak najwięcej liści zbiera się wiosną kosiarką bo w koło rośnie dużo dębów i lip i całą zimę wiatr je roznosi na wszystkie strony.
Rozplenice mam już od dawna, chyba z 10 lat. rosła przed domem i zawsze była przysypywane odgarnianym śniegiem więc miała kołderkę. Wiosną wykopałam i podzieliłam na mniejsze kępki. Rosną też przed domem i będą zasypywane śniegiem więc myślę że nic im nie będzie. :uszy

Majuś francuzeczka się znalazła a niemeczki też już jadą :tan :tan :tan , trzeba się zbierać w sobie i kopać kolejne dołki. :tan
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne są te jesienne widoczki ogrodu.
Maju a czy Ty masz jeszcze siłę do kopania nowych dołów?
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wróciłam z działki a tu takie piękne obrazki, zmęczona ale muszę kilka słów napisać. Piękna Dimorfoteka czy to bylina gdzie można ja kupić. Chyzantemki też przeurocze. Piękne jesienne zdjęcie z Goldim w tle.Może wprosze się do grabienia liści.Pozdrawiam Irena. :uszy
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

edulkot pisze:Majeczko drapanko wykonane a śpioch dalej odsypia ciężki dzień pracy a mizianko niestety musi poczekać bo gdzieś się włóczy i jeszcze nie wrócił do domu.
Strażnik zielonego zakątka - dobra nazwa bo on na wszystko zwróci uwagę a jak sąsiedzi za głośno odpalają auta lub motory to na nich szczeka. :;230
Liście z drzew owocowych idą do spalenia a z lipy na kompost. Zobacz jaki dywan się zrobił pod lipą.

Obrazek

Dębowe w większości leżą na rabatach i grzeją roślinki, a część albo do spalenia albo na kompost, wszystko zależy od pogody. Ziemia z liści jest bardzo fajna ale długo muszą się rozkładać. Mam dół wykopany na staw to pewnie zacznę w nim zbierać liście na podbudowę przyszłej rabaty różanej. ;:108

Majuś francuzeczka się znalazła a niemeczki też już jadą :tan :tan :tan , trzeba się zbierać w sobie i kopać kolejne dołki. :tan
Muszę na to się napatrzeć, pięknie sobie mieszkasz. ;:138 ;:138 ;:138
Myślałam, że liście się szybko rozkładają. Używam przyspieszacza, i po roku mam już przerobiony kompost.
Dobrze zrobisz jak zamiast stawu będziesz miała liściory na przyszłe rabatki różane.

Majeczko, jadą francuzeczki i jedne niemeczki. :;230 :;230
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maju widzę że Twój dom rozebrał się z jesiennej szaty a taka piękna była
chryzantema śliczna mówię o rudej :wink:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chwilę mnie nie było a tu tylu miłych gości. ;:4 ;:196

Heniu mam siłę kopać i mam odciski na dłoniach. :;230 Ale nic to, skoro szykuję trony dla królowych. ;:76
Dzisiaj uziemiłam Abrahama Derby, naszykowałam miejsce dla Ulricha Brunner Fils i trochę dosadziłam im bylin. Spadające liście cały czas mnie straszyły że pada. :;230 ;:3

Irenko jak najbardziej zapraszam, liściorów mam pod dostatkiem i nikt ich nie zgrabia bo ja szykuję miejsca pod róże a chłopcy robią wszystko inne byle nie w ogrodzie. ;:108
Dimorfoteka to podobno jednoroczny kwiatek i trzeba go wysiewać wiosną. :uszy

Majeczko napatrz się do woli a jak będziesz miała mało to pokażę inny widok. :;230 Liście dębowe długo się rozkładają bo mają dużo garbników, a inne dość szybko. Te liściory na dnie stawu to będzie podstawa różanej rabaty. Potem na wierzch ziemi i innych dobrodziejstw i będzie wspaniale przygotowana różana rabata, sam miodzio, tylko sadzić za 2-3 lata jakieś wymagające różyczki. :tan
Do mnie jadą jedna francuzeczka i 3 niemeczki. :tan

Stasiu powoli się rozbiera :;230 ale niektóre ściany jeszcze całe w liściach tylko nie zrobiły się czerwone ale zczerniały od przymrozku, a teraz robią się żółte. Ta chryzantemka rzeczywiście jest śliczna i wiedziałam jaką wycyganić od Majki300. :;230
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, :D wklejaj więcej zdjęć tych urokliwych miejsc. Dobrze zrozumiałam w stawie będzie różanka, a rybki gdzie :;230 :;230
Widziałam, że już wiesz przyjechały kochane różyczki. To jest uśmieszek ;:97 który będzie znakiem rozpoznawanym dla nich.
Dobry pomysł ?
Jak sie cieszę :heja :heja :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”