sYa_TPS - moja skromna kolekcja

Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: sYa_TPS - moja skromna kolekcja

Post »

Tomku czepialski, każdy kto ma w domu jakieś roślinki, wie (chyba), że zima to okres spoczynku i należy ograniczyć podlewanie. Jakby przejrzeć cały wątek, to można znaleźć człony opuncji microdasys wsadzone do ukorzenienia w lipcu br. Zresztą autor zaznaczył, że w szczególności o nie chodzi. Więc przypuszczam, że pytanie dotyczyło tego, czy do wiosny mogą przetrwać niepodlewane, zważywszy na to, że dopiero co się ukorzeniły.
Sama posiadam takie ustrojstwo. Trzymam na parapecie w temp pokojowej, podleję ze dwa razy do wiosny, doświetlać nie zamierzam. I to nazywam "nie zimowaniem" :wink:
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

A po co w ogóle to ruszać, i "biegać" koło tego? Wstawić do pomieszczenia o niższej temperaturze powietrza i tyle, nie podlewać, nie doświetlać. Czy sobie poradzi?
Oczywiście, ze tak, w tamtym roku trzymałem kilka członów opuncji w plastikowej, pustej doniczce, gdzieś u góry na jednej z szaf. Naturalnie bez posadzenia w ziemi i innych podobnych temu zabiegów. W tym roku normalnie rosły, osobiście do dzisiaj trzymam jeszcze wszystkie kaktusy na dworze, a wśród z nich mam jeden 2 cm "pędzik" opuncji i wszystkie rośliny świetnie sobie radzą i zapewne postoją gdzieś do pierwszych mrozów,a takie będą pewnie w drugiej połowie listopada, bo na razie są tylko jakieś małe przygruntowe przymrozki rzędu -2, -1 stopni Celsjusza.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lepiej będzie im bez podlewania w niskiej temp. bo będą tracić mniej wody. Na moje to przetrwają. Ja teraz mam kilka członów opuncji bez korzeni, leżą sobie i tak pewnie pozostaną do wiosny, ewentualnie wsadzę je do żwirku i pewnie przeżyją
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
sYa_TPS
50p
50p
Od: 19 gru 2010, o 13:24

Post »

Wsadzić je do całkowitej ciemnicy czy po prostu zdjąć je z parapetu i dać na jakąś górną półkę?
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja tutaj dorzucę swoje ,,3 grosze". Dawniej miałem problemy z zimowaniem opuncji, dlaczego? Zimowałem je w zbyt wysokiej temperaturze. Człony dosłownie się zsychały, odpadały... No to jak usychają to co? Trza je podlać :P. Jak podlałem to się wyciągały... Doszedłem do wniosku, że opuncje najlepiej czują się w chłodzie, nie tracą wody, nie zsychają się i jest gitara! Nie radzę zimować w wysokich temperaturach tych roślinek.
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Popieram Darka.
A co do górnej półki (rozumiem że w pokoju) to akurat tam jest najcieplej niestety, bo ciepłe powietrze jako lżejsze unosi się do góry. Więc jeżeli jakaś półka to na samym dole :arrow: będzie najzimniej.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
sYa_TPS
50p
50p

Post »

Ale ten pokój jest nieogrzewany akurat. Dziś zmierzę ile tam jest stopni i napiszę.
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Ile ja bym dał za nie ogrzewany pokój ;:224 Ale nic u mnie piwnica ( na razie ) musi wystarczyć ;:85
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Przemo, a nie wystarczy skręcić grzejniki? :wink: Albo uchylić okno...
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Niby by wystarczyło ale i tak już na 2 parapetach stoją adenium i jeszcze parę innych i mama już nerwowo nie może wytrzymać ;:224 ( nie lubi a nawet nie cierpi roślin ) Więc jak bym ostatni parapet zajął kaktusami to prawdopodobnie by wylądowały za oknem :;230 Więc niech lepiej stoją sobie w piwnicy i jej nie denerwują . ;:170
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
sYa_TPS
50p
50p

Post »

Na parapecie przy oknie jest 6 stopni. Wysoko na szafce aktualnie jest 12 stopni. Postawić moje maleństwa na szafce ( ograniczę im w ten sposób dostęp do czystego światła słonecznego ).

Druga sprawa to: jeden z ukorzenionych opuncji zaczął się przekrzywiać ( nie jest nigdzie zgnity ani nic z tych rzeczy ). Żeby go naprostować musiałbym go podlać, mam tego nie robić i poczekać do wczesnej wiosny?
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

Jeżeli się w ten sposób nie połamie, to nić z nią nie rób, dla przykładu pokażę Ci (popołudniem, bo teraz ładują mi się akumulatory do aparatu) moją opuncję anacantha, która co roku w okresie zimowym, wręcz kładzie się.
Życzę miłego dnia
Tomek.
sYa_TPS
50p
50p

Post »

Odświeżam wątek. Kaktusiki są już na parapecie. Niebawem zrobię zdjęcia i je tu wstawię. Dwie opuncje ukorzenione w sierpniu 2011 roku trochę się przekrzywiły. Mam nadzieję, że to nic groźnego. Z biegiem czasu to się okaże. Sugerując się postem Majorka jestem względnie spokojny.
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Na pewno sobie poradzą. Za chwilę wkleję, w swoim wątku, zdjęcia moich opuncji, które leżą i śpiewają "nie ma, nie ma wody na pustyni.." ?
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
sYa_TPS
50p
50p

Post »

Tak jak obiecałem. Wrzucam zdjęcia:

Troszkę zakurzona opuncja.
Obrazek

Proszę o identyfikację.
Obrazek

Moja opuncja ukorzeniona pod koniec wakacji 2011.
Obrazek

Wiem, że jest do tego odpowiedni temat, ale jakby ktoś zidentyfikował kaktusa numer dwa to proszę o jego nazwę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”