Ogród Zenka cz.4
Re: Ogród Zenka cz.4
Piękne to wszystko u Ciebie Zenku, oj piękne a jesień na tych fotkach bajkowa i taka mogłoby pozostać aż do marca 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przyszłam zobaczyć co u Sąsiada, a tu pierwiosnki kwitną w dodatku w takich pięknych kolorach, też bym chciała żeby moje pomyliły pory roku, a tu nic. Jak zwykle czyściutki i zadbany ogród, ja wczoraj trochę grabiłam i jeszcze kosiliśmy trawnik, chyba jeszcze można prawda?ZENOBIUSZ pisze:A temu to wyrażnie pomyliły się pory roku.

- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Roma za zimą to ja nie tęsknie , wolałbym również aby ten stan pozostał do wiosny.Romualda pisze:Piękne to wszystko u Ciebie Zenku, oj piękne a jesień na tych fotkach bajkowa i taka mogłoby pozostać aż do marca
Witam Sąsiadke i dziękuje za odwiedziny ,jesienne porządki mam już prawie po za sobą trawę wykosiłem tydzień temu liście i igliwie staram się grabić na bieżąco. Urszulo jak na razie mamy sprzyjające warunki atmosferyczne, więc trawę możesz kośić bez obaw.
Pozdrawiam Zenek
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Witaj Zenku. Jesień trochę złotka nam przyniosła i takie niespodzianki jak ten pierwiosnek. Niech tam będzie jak najdłużej. Może ktoś tęskni za zimą, nartami a ja tam wolę słoneczko i ciepło.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Zenku
Ja tez za słonkiem
Choć już jesienne chłodne . U mnie prawie corocznie kwitnie pierwiosnek , czerwony. Brzozy i modrzewie w tym roku długo nie żółciły się . Przecież to koniec pażdziernika. Wszystko to zniszczy jesienna plucha , może jeszcze z tydzień da nam nacieszyć się złotem.

- darob66
- Od: 25 sie 2007, o 22:11
- Kontakt:
Witaj Zenku
oj dawno nie było mnie w Twoim ogrodzie
to przez nadmiar pracy i ciągły niedobór czasu .
W Twoim ogrodzie niezmiennie- ład i czar rabat .Jesień jakoś wolniej,mam wrażenie,przychodzi w Twoje rejony.
Pozdrawiam Marzena

oj dawno nie było mnie w Twoim ogrodzie

W Twoim ogrodzie niezmiennie- ład i czar rabat .Jesień jakoś wolniej,mam wrażenie,przychodzi w Twoje rejony.
Pozdrawiam Marzena
- ZENOBIUSZ
Witaj Janusz widzę że i Ty jesteś zwolennikiem ciepłych słonecznych dni które daje nam lato.
Tadeusz obecnie panujące warunki atmosferyczne mogłyby dla mnie trwać do końca roku, gdyż nie jestem miłośnikiem zimy.
Nadchodzące dni według meteorologów będą coraz chłodniejsze ,lecz nić nie mówią o większych opadach deszczu który przydałby się w moim ogrodzie .
Witaj Marzenko dziękuje za odwiedziny i miłe slowa, pamiętaj że ja mieszkam w najchłodniejszym regionie ale rok bieżący jest nie typowy. Jesień wchodzi z opóżnieniem i wolniej, wiele drzew a zwłaszcza brzozy utrzymują jeszcze liście.
Tadeusz obecnie panujące warunki atmosferyczne mogłyby dla mnie trwać do końca roku, gdyż nie jestem miłośnikiem zimy.
Nadchodzące dni według meteorologów będą coraz chłodniejsze ,lecz nić nie mówią o większych opadach deszczu który przydałby się w moim ogrodzie .
Witaj Marzenko dziękuje za odwiedziny i miłe slowa, pamiętaj że ja mieszkam w najchłodniejszym regionie ale rok bieżący jest nie typowy. Jesień wchodzi z opóżnieniem i wolniej, wiele drzew a zwłaszcza brzozy utrzymują jeszcze liście.
Pozdrawiam Zenek
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O, jak ślicznie zakwitł Ci ciemiernik
.
Tej jesieni zauważyłam modrzewie, są piękne o tej porze roku,
choć ponoć ich opadłe igły są nieco uciążliwe - podzielasz tę opinię???

Tej jesieni zauważyłam modrzewie, są piękne o tej porze roku,
choć ponoć ich opadłe igły są nieco uciążliwe - podzielasz tę opinię???
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
Zenku, a ja jeszcze wrócę do Twojego perukowca Royal Purple, bardzo mi się podoba i chciałbym go wprowadzić do swojego ogrodu. Proszę, powiedz z własnego doświadczenia co lubi jakie stanowisko i jaką ziemię, czy jest wrażliwy na przemarzanie? Masz może też doświadczenie z perukowcem Golden Spirit? Będę wdzięczny za podpowiedzi bo jednak zupełnie co innego wiedza ksiązkowa, a praktyczne doświadczenie kogoś kto ma ten krzew i u kogo świetnie zdobi ogród.
Rysiek
- ZENOBIUSZ
Witaj Elu modrzewie to piękne drzewa a zwłaszcza w jesiennej barwie, lecz opadające igliwie jest trudne do usunięcia z trawników . Każdego roku staram się je usuwać gęstymi grabiami aby nie utracić w tym miejscu trawnika.
-- Cz 03 lis 2011 18:07 --
Witaj Rysiu perukowiec Royal Purple w moim ogrodzie należy do krzewów o najintensywniejszej barwie liści które pięknie kontrastują z zieleni. Krzew ten rośnie w pełnym słońcu , lubi ziemię zasadową i niezbyt wilgotną w pierwszych latach po posadzeniu na zimę osłaniałem go przed silnym wiatrem i nasłonecznieniem choć drobne uszkodzenia doskonale regeneruje.
Natomiast perukowca Golden Spirit nie posiadam, lecz myślę że nie będzie o mógl rosnąć w pełnym słońcu.
-- Cz 03 lis 2011 18:07 --
Witaj Rysiu perukowiec Royal Purple w moim ogrodzie należy do krzewów o najintensywniejszej barwie liści które pięknie kontrastują z zieleni. Krzew ten rośnie w pełnym słońcu , lubi ziemię zasadową i niezbyt wilgotną w pierwszych latach po posadzeniu na zimę osłaniałem go przed silnym wiatrem i nasłonecznieniem choć drobne uszkodzenia doskonale regeneruje.
Natomiast perukowca Golden Spirit nie posiadam, lecz myślę że nie będzie o mógl rosnąć w pełnym słońcu.
Pozdrawiam Zenek
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Zenku piękne masz modrzewie.
Są takie okazałe i ciekawie wyglądają, gdy igły zmieniają barwę na złotą. Szkoda tylko, że sporo "śmiecą". Mój modrzew jest o wiele mniejszy niż Twoje i koronę ma ciętą w formie kuli. 

- ZENOBIUSZ
Witaj Moniko uważam że Twój sposób prowadzenia modrzewia w formie kulistej jest ciekawy, lecz ja już nie mam takiej możliwości ze względu na ich dość znaczne rozmiary. A szkoda.
Pozdrawiam Zenek
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zenku cudownie Ci zakwitł ciemiernik .
Ja mam pięć kolorów, ale żaden nawet pąków kwiatowych nie zawiązał, niestety.
Modrzewie jesienią są cudne.
Rosną u mnie na leśnej części działki posadzone razem z sosnami pospolitymi i opadających igieł nie grabię, są ściółką dla borówki brusznicy i leśnych poziomek, samosiejek.

Ja mam pięć kolorów, ale żaden nawet pąków kwiatowych nie zawiązał, niestety.
Modrzewie jesienią są cudne.
Rosną u mnie na leśnej części działki posadzone razem z sosnami pospolitymi i opadających igieł nie grabię, są ściółką dla borówki brusznicy i leśnych poziomek, samosiejek.

- ZENOBIUSZ
Witaj Tajka wczorajszy piękny i słoneczny dzień zachęcał do niedokończonych prac w ogrodzie , lecz z okrywaniem roślin na razie się wstrzymuję do ostatniej chwili /pierwszych poważnych przymrozków/ . Ciemiernik kwitną intensywnie ,a ilość pąków kwiatowych wskazuje że będzie mógł kwitnąc nawet do końca roku jeżeli śnieg ich nie przysypie.
Pozdrawiam Zenek