Królestwo Aniusi
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniusiu,masz super pomysł na klomb.Bardzo mi się on podoba.Ja właśnie teraz jestem na etapie klombów i jeszcze się nie zdecydowałam z czego je zrobić(waham się)
Mam taki sam problem z magnolią.Dziś byłam w ogrodzie i zauważyłam że z boku zaczynają pękać te kotki.Poczekam jeszcze kilka dni zobaczymy w tedy co z tego będzie.Dam ci znać.
Jakie cudowne te różyczki,szkoda że nie twoje.
Pozdrawiam cieplutko.Magda
Mam taki sam problem z magnolią.Dziś byłam w ogrodzie i zauważyłam że z boku zaczynają pękać te kotki.Poczekam jeszcze kilka dni zobaczymy w tedy co z tego będzie.Dam ci znać.
Jakie cudowne te różyczki,szkoda że nie twoje.
Pozdrawiam cieplutko.Magda
Pozdrawiam Magda 

Madziu witam Cię w moich skromnych progach! Długi czas zastanawiałam się nad kształtem tego klombu-przejrzałam prawie całe forum ale nic nie wpadło mi w oko, więc wymyśliłam sama. A robiłam go dla roślin cebulowych, których tu się tyle naoglądałam- są urocze. Mój klomb już jest obsadzony różnościami:

Klomb aktualnie wygląda tak:
URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ee2 ... f5198.html]
[/URL] 
a taka zawitała do mnie dzisiaj wiosenka

Klomb aktualnie wygląda tak:
URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ee2 ... f5198.html]

a taka zawitała do mnie dzisiaj wiosenka

Witaj Madziu!
U magnolii na razie wiele się nie zmieniło no może pąki są troszeczkę większe.
Na klombie postanowiłam najwięcej wsadzić cebulowych ale tam jest tak dużo miejsca, że pewnie podczas lata będę dosadzać i byliny by uzupełnić wolne miejsca. Chciałabym posadzić również coś na co będę mogła popatrzeć zimą, bo po cebulowych nie będzie wtedy śladu. Jednak nad wszystkim się jeszcze zastanawiam. Może masz jakiś pomysł?
U magnolii na razie wiele się nie zmieniło no może pąki są troszeczkę większe.
Na klombie postanowiłam najwięcej wsadzić cebulowych ale tam jest tak dużo miejsca, że pewnie podczas lata będę dosadzać i byliny by uzupełnić wolne miejsca. Chciałabym posadzić również coś na co będę mogła popatrzeć zimą, bo po cebulowych nie będzie wtedy śladu. Jednak nad wszystkim się jeszcze zastanawiam. Może masz jakiś pomysł?
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
No właśnie o te wolne miejsca mi chodziło!Byliny z czasem wszystko wypełnią.
Aniusiu,ja nie jestem specjalnie zwolenniczką iglaków i zimozielonych.Jedyny wyjątek to jałowce.
Forma która może ozdobić klomb zimą,wczesną wiosną i latem to wierzba IWA szczepiona na pniu i wierzba Hakuro-nishiki.
Teraz muszę zmykać już do pracy,pomyślę nad tym.Pozdrawiam.Magda
PS A ty napisz co byś tam widziała,co lubisz!
Aniusiu,ja nie jestem specjalnie zwolenniczką iglaków i zimozielonych.Jedyny wyjątek to jałowce.
Forma która może ozdobić klomb zimą,wczesną wiosną i latem to wierzba IWA szczepiona na pniu i wierzba Hakuro-nishiki.
Teraz muszę zmykać już do pracy,pomyślę nad tym.Pozdrawiam.Magda
PS A ty napisz co byś tam widziała,co lubisz!
Pozdrawiam Magda 

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Aniusiu
Wreszcie i ja odwiedziłam twój ogród. Masz bardzo ładnie. Piękne krokusy i chyba narcyz
Uwielbiam te wiosenne klimaty :P
Podziwiam twój zapał w tworzeniu nowych rabatek. Zapowiada się bardzo ciekawie. Masz tyle roślinek do posadzenia. Gdy wszystko zakwitnie to wtedy dopiero będzie widok
Mam nadzieję, że pokarzesz wtedy fotki.
Altanka też bardzo mi się podoba.
Dobrze, że myślisz o uzupełnieniu nowej rabatki również bylinami. W przeciwnym razie ładnie wyglądała by ona tylko wiosną a potem po przekwitnięciu cebulowych już nic by nie kwitło. Nie wiem tylko czy to dobry pomysł z hostami i tawułkami. Ta twoja nowa rabatka wygląda mi na dosyć dobrze nasłonecznioną a w takich warunkach źle rosną właśnie te roślinki. Wiem coś o tym, bo sama kiedyś popełniłam taki błąd. Tawułki mi wyginęły a z hostami uciekłam do cienia.
A najśliczniejszy kwiatek, to ten na ostatnich zdjęciach, biegający wśród kwiatów. Słodka dziewczynka ...

Wreszcie i ja odwiedziłam twój ogród. Masz bardzo ładnie. Piękne krokusy i chyba narcyz

Podziwiam twój zapał w tworzeniu nowych rabatek. Zapowiada się bardzo ciekawie. Masz tyle roślinek do posadzenia. Gdy wszystko zakwitnie to wtedy dopiero będzie widok

Altanka też bardzo mi się podoba.
Dobrze, że myślisz o uzupełnieniu nowej rabatki również bylinami. W przeciwnym razie ładnie wyglądała by ona tylko wiosną a potem po przekwitnięciu cebulowych już nic by nie kwitło. Nie wiem tylko czy to dobry pomysł z hostami i tawułkami. Ta twoja nowa rabatka wygląda mi na dosyć dobrze nasłonecznioną a w takich warunkach źle rosną właśnie te roślinki. Wiem coś o tym, bo sama kiedyś popełniłam taki błąd. Tawułki mi wyginęły a z hostami uciekłam do cienia.
A najśliczniejszy kwiatek, to ten na ostatnich zdjęciach, biegający wśród kwiatów. Słodka dziewczynka ...

Wiolu dziękuję za odwiedzinki w moim ogrodzie i zapraszam ponownie. Oczywiście, że będę pokazywała fotki wszystkiego co tylko nowego pojawi się u mnie i tych kwitnących lilii, liliowców, frezji, irysów, mieczyków, crocosmi, zawilców i anemonów, tygrysówki i wielu innych, które mam nadzieję, że zakwitną. Moja rabata jest rzeczywiście dość nasłoneczniona-jedyny cień jaki może dawać to tylko ten duży świerk ale zamierzam dosadzić tam również ogniki w różnych kolorach i budleje. One rosną dość szybko, pięknie kwitną i będzie kolorowo również zimą od "ognikowych korali". Rzeczywiście zastanawiam się nad tymi tawułkami i hostami ale myślę, że to miejsce które wybrałam mogłoby być dla nich odpowiednie.
A ten najpiękniejszy kwiatek wśród kwiatków to moja córcia, która ma nawet imię ogrodnicze-Jagoda- i uwielbia zrywać wszelkiego rodzaju roślinki, które przypominają kwiatki. Z każdego spaceru wracamy z bukiecikiem, który obowiązkowo musi stanąć w wazonie w salonie. A oto i ona
bo ta druga jest jeszcze na to za mała- ma dopiero niespełna 5 miesięcy.[/b]
A ten najpiękniejszy kwiatek wśród kwiatków to moja córcia, która ma nawet imię ogrodnicze-Jagoda- i uwielbia zrywać wszelkiego rodzaju roślinki, które przypominają kwiatki. Z każdego spaceru wracamy z bukiecikiem, który obowiązkowo musi stanąć w wazonie w salonie. A oto i ona

bo ta druga jest jeszcze na to za mała- ma dopiero niespełna 5 miesięcy.[/b]
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
Aniusiu,po długich przemyśleniach moja koncepcja na taki klomb jak twój wyglądałaby następująco:do wyboru,wierzba,róża,ligustr,trzmielina wszystko szczepione na pniu, by nie zabierać miejsca na klombie,z zimozielonych strzelisty jałowiec Skyrocket.W zimie i drzewka i jałowce wyglądają bardzo ładnie a latem kwitną i zachwycają pięknymi liśćmi!Hosty i tawułki w tym miejscu miały by ciężko(Wiola ma rację) ale tawuły lubią nasłonecznione miejsca.Budleja to piękny krzew(sama mam ich kilka)tylko czy nie szkoda by ci było miejsca na klombie.Ona szybko się rozrasta i zajmuje dużo miejsca.Oczywiście decyzja należy do ciebie,to tylko taka moja koncepcja.Pozdrawiam serdecznie.Magda

Pozdrawiam Magda 

Madziu dzięki za pomysł z tymi roślinkami szczepionymi na pniu-to chyba jedyne dobre wyjście i na pewno skorzystam. W tej chwili myślę o różach ale jeszcze nie wiem tak do końca.
Wiolu moja młodsza córcia z wielką radością spoglądała na twój kolorowy post. Pomocnice rosną i owszem, ale bardziej do zrywania kwiatków a niżeli do ich sadzenia. Pozdrawiam i zapraszam ponownie.
Wiolu moja młodsza córcia z wielką radością spoglądała na twój kolorowy post. Pomocnice rosną i owszem, ale bardziej do zrywania kwiatków a niżeli do ich sadzenia. Pozdrawiam i zapraszam ponownie.