ogród Agaty (sure) - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ogród Agaty (sure) - cz.2

Post »

Oj duża, duża i pracochłonna, bo na razie przewaga liściastych (przedwczoraj było grabienie liści, znowu jest ich pełno). Z tyłu jest reszta drzew owocowych, które powoli sa likwidowane, ta część z przodu bardziej ozdobna, mniej wiecej w kwadracie o boku ok. 25-30m (to i tak sporo). Większość z tych starych nasadzeń zostanie, m.in. żywopłot z jaśminów, brzozy, lipa, magnolia, modrzew (ale ten ostatni nie na pewno). Ten pas od zachodu pomiędzy brzozami a modrzewiem to nowo posadzony żywopłot z grabów, ma być osłoną od ruchliwej drogi kiedyś.Jeśli chodzi i słońce, to jest wystawa południowo - zachodnia, ale jest sporo cienia od drzew. Wygląda to mniej więcej tak:

Obrazek

trochę mi się proporcje zaburzyły przy rysowaniu, szare to dom, scieżki i okrągła studnia, a balkon mi wyszedł węższy od ścieżek, jest odwrotnie oczywiście. I przy miskantach nie zaznaczyłam tych nowych jałowców, które są na zdjęciach... :oops:
Basia mówi, że róża po przysięciu do ziemi odbiła, ale chyba nie kwitła, dokładnie nie pamięta, bo to było parę lat temu... :roll:
ta wielka kępa astrów mi się tak "średnio" podoba, przynajmniej o tej porze roku. Kwiatki małe, łodygi długie - mam ochotę poradzić siostrze, żeby je zlikwidowała, albo dosadziła jakichś niższych do tego?

tu widok z góry (astry, magnolia, róża czerwona, miskant - wyobraźcie sobie, dorasta prawie do samego balkonu!!!)

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Te strzałki to kierunek słońca?
Czyli cień jest lipy i brzóz po południu.
Najwięcej światła jest przy astrach?
Kępa może być za duża.
Nie wyrzucajcie całej.
Ale faktycznie przydałoby się coś pod ich nóżki.
Pomyślimy :D
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, dzięki, że pomyślisz, co dwie głowy, to nie jedna, nie wspominając o więksej ilości! ;:168
strzałki to wjazd na działkę i wejście, południe podpisałam na czerwono za lipą, czyli cień przed południem, później raczej już słońce, szczególnie latem...

Dzisiaj byłyśmy na spacerku , próbowałam odnaleźć moje ulubione miejsca z dzieciństwa, niestety, punkt widokowy w międzyczasie zarósł las! :;230
tylko lewa strona została:

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Agatko, widoczek piękny. Prawie jak na Kociewiu. U nas dzisiaj tez było bardzo ciepło. U mnie na wsi w południe było 18st.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Astry wyniosłabym pod płot (a raczej żywopłot grabowy :D), a przed domem zrobiłabym różaną (a jakże :;230) rabatę. Oprócz astrów sadziłabym inne byliny i rośliny cebulowe przy grabach, w gęstym nasadzeniu nie trzeba bardzo martwić się o chwasty. Wiosną potrzeba koloru, więc sadziłabym drobiazg-przebiśniegi, cebulice, śnieżniki, krokusy, szafirki, ranniki w dużych ilościach. Nie trzeba ich wykopywać. Pod jaśminami pewnie rosłyby hosty, żurawki, brunnery i orliki-bo lubię :D Pod magnolią drobne azalie i różaneczniki. Czerwona róża na rabatę bliżej domu, ona nie powinna bać się przesadzania. Przy miskancie więcej różnych traw, niech szumią. Posadziłam u Twojej siostry wszystko, co lubię :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Widzę Aga, że za drugi ogród się zabierasz :uszy
Jak patrzę na tego gigantycznego miskanta to przypomniał mi się ogród który oglądałam w necie - trawy, berberysy, bukszpan, wrzosy, żurawki - może znajdziesz tutaj inspirację:
http://www.gardenarium.pl/realizacje/og ... osowiskiem
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Agatko, :lol: Ty się zamień z siostrą na ogrody. :uszy Tyle miejsca . :shock:
Jeśli to rabatówka ta czerwona róża, to powinna powtarzać, no chyba, że zagłodzona i już nie ma sił.
Zawsze można jej jakieś inne czerwone dosadzić, tylko tą trawę wokół trzeba wykarczować.
Widzę , że jesteś w swoim żywiole i najchętniej zostałabyś tam , aby całkiem przerobić ten ogród. ;:136
:wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na zdjęciu nie widać, ale może ta stara róża należy do pomarszczonych? Czy ma ona jeszcze liście? Jak wyglądają?
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Su a wiesz co mi przyszlo do glowy jak sie na to patrze hmmm a co by siostra powiedziala na to, zeby pociagnac motyw zwirowej ala rabaty dalej po ogrodzie. Mysle o tym zwirze przy miskancie? Wyobraz sobie wijaca sie rabate, ktora zaczyna sie za miskantem, tak jak teraz i biegnie tz lekkim zakretem przed magnolie i za nia zakreca znowu w gore - wyjdzie gdzies w miejscu astrow i wetnie sie zakonczeniem w ogrod. To bedzie taka dosc spora S-ka z dlugim ogonem hihi
Rabate zrobila bym jednorodnymi odcinkami, zaczynajac od zwirowo-iglakowej, pozniej naprzyklad odcinek w berberysach, przed magnolia gdzie rosnie rozyca, dosadzila bym jeszcze rozyc. Nastepny odcinek np irgi, pozniej znowu cos kwitnacego np krzewuszki (ktore kwitnal wczesniej niz roze i dadza przed nimi kolorowa plame) i tak dalej. A na koncu, pokusila bym sie na zwir i plazace iglaki jako zakonczenie.... wciete w ogrod - nawet az pod zywoplot.
Patrzac ze sciezki, zwirowy poczatek mial by zakonczenie czym uzyska sie spojnosc. Patrzac znowu z tarasu i balkonu, widac bylo by kwiaty, zielenine i chabazie.
Nie wiem czy mnie ktos zrozumie :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jule, to rysuj, rysuj,żeby ogól społeczeństwa zrozumiał :D
No, ale tak na powaznie, chyba wiem o co ci chodzi.
Przede wszystkim byłoby mniej do koszenia, bo i tak jest spory kawał.
Róże fajne, wiecie, że ja jestem pro różana, ale one wymagają chyba tochę wiecej zachodu niż inne rośliny.
Jeśli to ma być ogród samoobsługowy róż bym nie sadziła.
Raczej krzewy, iglaki, trawy pomieszane z bylinami i to mało obsługowymi typu liliowce, rudbekie, jezówki.
Wiosną oczywiście wszelkie cebulowe i rh.
Agata zapodała fajny link.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Niezły pomysł, żwir na pewno dużo ułatwi. Myślę, że róże nie powinny rosnąć w żwirze (a kopczyki?). Krzewy, trawy, łatwe byliny i cebulowe tak, ale róż jakoś nie widzę. Przeprowadzić na inną rabatę :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
magdala

Post »

Świetna ta strona z ogrodami ! Piękne realizacje- niektóre pomysły mogłabym żywcem skopiować :D
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Agatko, pomysłów co niemiara ;:224
Fajne.
Pomysł Jule ze żwirową eską świetny.
Patrząc na fotki wiem, ze ten jałowiec kolumnowy zlewa się z miskantami. Brakuje mi koloru i różnorodności form (kulki, stożki, 'rozczochrańce, kolumny, itp.).
Krzewy liściaste dają ogromne możliwości. Warto wziąć pod uwagę kolor liści i porę kwitnienia. Teren spory, dałabym barwne plamy z kilku egzemplarzy tego samego gatunku.
Na niższe piętra byliny. Zależne od preferowanej kolorystyki oczywiście. Złocienie, liliowce, lilie, irysy, piwonie, ostróżki, języczki, serduszki, sadźce,...wybór przeogromny.
Na najniższe piętro: bodziszki, żurawki, hosty, 'zadarniacze' różnej maści.

Ty najlepiej znasz gusta siostry w tej materii. Temat na długie zimowe wieczory.
Pozdrawiam cieplutko.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaglądam na chwilkę, bo ciągle jadę i net mam kiepski. Dzięki Wam za wszystkie pomysły, super jesteście! ;:168
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...i wreszcie dotarłam do domu (i ogrodu). Wasze pomysły na urozmaicenie rabaty są bardzo fajne i na pewno część z nich zrealizujemy na wiosnę, myślę, że do tego czasu często będę do nich wracać. A w ogrodzie oczywiście pełno liści, syn obiecał je grabić od jutra ;:224
na szczęście też piękna, słoneczna jesień, co jest bardzo miłe i poprawia mi humor. To się przyda, bo jutro znowu wyjeżdżam na kilak dni... :roll:
Widzę też, że nieuchronnie zbliża się koniec wątku, waham się, czy zakładać nowy, czy poczekać do wiosny?
teraz na zewnątrz jest złoto, niedługo będzie łyso i co ja będę pokazywać? ;)

a dzisiaj tak wyglądało proso i kłosy trawki jednorocznej w promieniach zachodzącego słońca:

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”