Ogród Moni cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moni cz.4

Post »

majka411 pisze:Moniczko witaj, :D dopiero przeczytałam, oczywiście że jak tylko Gosia będzie zamawiać to daje znać.
Ale Ty na forum jesteś często to też nie przegapisz. Zresztą zimą będziemy planować, a może pokarzą się nowe różyczki, a wtedy będzie w czym wybierać.... będzie. Wpadł mi do głowy pomysł na nową aranżację tylko jeszcze muszę usiąść na tarasie i popatrzeć co zmienić. Będę miała zimą co robić ;:138
Ooo, jestem niesamowicie ciekawa tej nowej aranżacji ;:65 ;:65 ;:65
Deirde pisze:No dobrze - Gosia wiosną planowała dokupić tam dwie róże
Miss Leda - skrzyżowanie Ledy z Bonicą
http://www.schmid-gartenpflanzen.de/ros ... ss%20Leda/
oraz Perle d"Amour
http://www.schmid-gartenpflanzen.de/ros ... d%27Amour/
Oczywiście - jak te róże dla nas zostaną - od grudnia można do mnie pisać na PW.
Dobrze wiedzieć :tan
Atka-a1 pisze:Moniko, przejrzałam cały tegoroczny wątek i pierwszą część ;:167 . Pamiętam, że kiedyś zaczęłam czytać o przejściach z sąsiadem przy zakupie działki, ale potem wątek mi sie zgubił - nie zaznaczyłam i nie wiedziałam potem gdzie szukać.
Przepięknie komponujesz rabaty różane, masz dużo miejsca - z mojego punktu widzenia to zaleta, ale rozumiem, że potrzeba jednak kasy na zagospodarowanie tej przestrzeni :roll: To się nazywa mieć mieszane uczucia ;:224 .
Co najdziwniejsze, spodobała mi się róża ogromna, bardzo jasno różowa Rosa rugosa Ritausma ;:167 . Niestety nawet nie mogę pomarzyć, żeby ją gdzieś u siebie posadzić - wysokość, a pewnie i szeroko rośnie. Gdyby nie małe wymiary ogrodu ;:223 , to byłaby to jedna z pierwszych róż u mnie (z wielkich pierwsza na liście Lykkefund) :;230
Ritausma jest świetna! Kwitnie do tej pory i nadal ma pąki, które niestety już nie zdążą rozkwitnąć. Pięknie przebarwia się jesienią - jest żółciutka i stanowi piękny kontrast wraz z krzewami :uszy
Zachęcam :uszy Zawsze możesz mocniej przycinać, żeby nie rosła zbyt wielka ;:108
Obrazek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z tego co pisze Gosia wynika że sezon wiosenny zaczyna się już jesienią :heja czyli nie ma chwili do stracenia, już trzeba przemyśliwać co kupić i gdzie posadzić. ;:132
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj miałam dzień pt."Porządki". Najpierw na cmentarzu przy grobie mamy, a później w naszym ogrodzie. Wyplewiłam wiadro perzu - wszystko z jednej rabaty, wyrzuciłam 2 róże :oops: i zrobiam miejsce na kolejne nowości.
Ogród wypełniony barwami jesieni:
Obrazek

bodziszki są zachwycające - po prostu płoną czerwienią
Obrazek

Podobnie jak wiśnie japońskie:
Obrazek

Obrazek

-- So 29 paź 2011 19:51 --
edulkot pisze:Z tego co pisze Gosia wynika że sezon wiosenny zaczyna się już jesienią :heja czyli nie ma chwili do stracenia, już trzeba przemyśliwać co kupić i gdzie posadzić. ;:132
:tan :tan :tan
dzięki temu szybciej minie zima ;:65

-- So 29 paź 2011 19:53 --

...i ostatnie róże:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Monisiu, jakie piękne te ostatnie róże ... ;:170 . I jak cieszą oczy, prawda? Chciałoby się w nie napatrzeć :shock: i na długo zapamiętać. Ech ...ta zima ... :evil: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

edulkot pisze:Z tego co pisze Gosia wynika że sezon wiosenny zaczyna się już jesienią :heja czyli nie ma chwili do stracenia, już trzeba przemyśliwać co kupić i gdzie posadzić. ;:132
Moniczko, :D a ja przypomnę wypowiedz Majeczki-Edulkotka, nie ma chwili do stracenia.
Najpierw w główce myk jakiś pomysł, ale tylko w zarysach, a reszta to trzeba dopracować :;230 :;230 :;230
Na wiosnę jak znalazł. :;230 :;230
Piękne widoczki serwujesz. Oczu nie mogłam oderwać od ostatniej kwitnącej
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Ritausma jest świetna! Kwitnie do tej pory i nadal ma pąki, które niestety już nie zdążą rozkwitnąć. Pięknie przebarwia się jesienią - jest żółciutka i stanowi piękny kontrast wraz z krzewami
Zachęcam Zawsze możesz mocniej przycinać, żeby nie rosła zbyt wielka
A czy Rotausma tworzy dużo odrostów?
Moniko czy teraz jak macie ogrodzenie też okręcasz drzewka, żeby sarny ich nie podskubywały?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś jesień w twoim ogrodzie jest zachwycająca :D Przepiękne intensywne barwy....ja ostatnio też zachwycam się przebarwionymi jesiennie bodziszkami....są niesamowite :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monisiu - zima nie powinna być zbyt długa - listopad zapowiadają jeszcze w miarę ciepły (przynajmniej do połowy), później czas świąteczny, więc grudzień szybko minie na przygotowaniach do świąt, zakupach i dekorowaniu domu, a później już styczeń i po zimie. W lutym już w zasadzie koniec zimy, bo mniej więcej w drugim tygodniu lutego zaczynaja się roztopy i zaczynają się z ziemi wyłaniać rozchodniki, czybki hiacyntów i to już są oznaki wiosny :uszy

Majeczko, ja już wiem, co chciałabym na wiosnę ;:108 Jest tego trochę ;:224

Aguś, ja w tym roku porozmnażałam bodziszki, żeby mieć więcej tych pięknych kęp. Bodziszki są piękne cały rok - zarówno wtedy, gdy kwitną, po kwitnieniu tworzą również urocze kule pełne dekoracyjnych liści, a jesienią - są płonące czerwienią i żółciami ;:167 Trzeba tylko uważać, bo niektóre odmiany są dość ekspansywne.

Atka - nie wiem co masz na myśli pisząc o odrostach :?: Drzewka osłaniam, ponieważ wciąż mamy prowizoryczne ogrodzenie :? Ostatnio wróciłam do domu o zmroku, a na podwórku stadko sarenek. Tak się wystraszyłam, że szkoda mówić. One zresztą też. Były w takiej panice, że zaczęły krzyczeć :!: Tak, krzyczały ;:108 Nie wiedziałam, że sarny wydają takie odgłosy. W tej panice stratowały siatkę, którą mamy nabitą na stemple drewniane. Myślę, że krzyczały, bo zaplątały racice w siatkę i może myślały, że się nie wydostaną. Było mi ich żal, ale uciekłam do domu w tempie błyskawicy, bo nie chciałam ich bardziej stresować.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

vertigo pisze: Aguś, ja w tym roku porozmnażałam bodziszki, żeby mieć więcej tych pięknych kęp. Bodziszki są piękne cały rok - zarówno wtedy, gdy kwitną, po kwitnieniu tworzą również urocze kule pełne dekoracyjnych liści, a jesienią - są płonące czerwienią i żółciami ;:167 Trzeba tylko uważać, bo niektóre odmiany są dość ekspansywne.
Ja w tym roku też rozsadzałam swoje :lol: to takie wdzięczne roślinki, że stwierdziłam, że chcę mieć je w wielu miejscach ogrodu.....a co do ekspansywności zgadza się......u mnie krwisty, którego całkowici przeniosłam ze skalniaka z wielkim uporem wciąż wyrasta......wystarczy, ze gdzieś głęboko pozostała odrobina korzonka :lol:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, ja już wiem, co chciałabym na wiosnę Jest tego trochę
Moniczko, :D i ja też wiem, bo moje zapiski jakie bym chciała zawsze aktualizuję na bieżąco. Jest tego trochę. Koncepcja jest. plan powstanie zimą. ;:224 ;:224 ;:224
Ale przede wszystkim muszę mieć pewność, że to co zamówiłam będzie dobrej jakości. Wtedy powtórzę zamówienia w tym samym miejscu. ;:108
Dla mnie dużą niespodzianką będą róże z Francji i od Petrovica. Niemieckie standardy już znam. Chyba się nie zawiodę. :tan
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zerknij jeszcze tutaj;
http://www.madamroza.ru/katalog%20tantau.html

Ja się rozchorowałam ;:14 Znowu ;:14
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Moniczko stale myślę nad tymi bukszpanami....mam parę ukorzenionych i chcę je posadzić koło róż ale czy one zbytnio nie będą różyczki podjadały. U mnie sam piach i mam wątpliwości. Zawsze mi się bukszpanowe obwódki podobały a teraz jak już bukszpan namnożyłam to nie potrafię się zdecydować. :roll:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vertigo pisze:To zerknij jeszcze tutaj;

Wiesz co, tylko spojrzałam i mnie tez wzięło :;230
Tam można kupować, ktoś już to robił :?:
Nie no teraz zamiast spać to będę łazić i wzdychać.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elizabetka pisze:Moniczko stale myślę nad tymi bukszpanami....mam parę ukorzenionych i chcę je posadzić koło róż ale czy one zbytnio nie będą różyczki podjadały. U mnie sam piach i mam wątpliwości. Zawsze mi się bukszpanowe obwódki podobały a teraz jak już bukszpan namnożyłam to nie potrafię się zdecydować. :roll:
Elu, bukszpan mozesz sadzić śmiało - on ukorzenia się płytko i nawet kilkunastoletnie okazy są płyciutko ukorzenione. Nic różom nie będzie, bo one mają głebokie korzenie.

-- N 30 paź 2011 19:17 --
majka411 pisze:
vertigo pisze:To zerknij jeszcze tutaj;

Wiesz co, tylko spojrzałam i mnie też wzięło :;230
Tam można kupować, ktoś już to robił :?:
Nie no teraz zamiast spać to będę łazić i wzdychać.
Trzeba zrobić rozeznanie - moze ktoś zna tę szkółkę :roll:
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Od zawsze były stosowane jako obwódki więc może niepotrzebnie tak to roztrząsam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”