Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
X_Ro-a

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Nie wiem jak to się stało ale dopiero teraz trafiłam na ten piękny wątek.Wandziu nie sposób pochwalić wszystkiego co zobaczyłam, bo pojemność pamięci za mała, powiem tak kolorowy zawrót głowy.Najbardziej utknęła mi w pamięci piękna kamienna droga skąpana w deszczu.
Co do lawendy, to po przekwitnięciu ścinamy kwiatostany a na wiosnę skracamy przynajmniej o 1/3 inaczej się rozłazi i ma zbyt luźny pokrój a i kwitnie o wiele lepiej po przycięciu.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu, lawendę tnę co roku wiosną - bardzo krótko. Wszystko mi odrasta, ale co roku przycinam znowu króciutko. Dzięki temu kępy się poszerzają, ale są gęste i kwitną obficie :uszy
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU.....jakie jeszcze zielone hosty Twoje.....byłam na działce dzisiaj wszystkie jak jedna zżółknięte....zeszklone.....położone........muszę czekać do przyszłego roku, ale to już niedługo....będzie styczeń ...luty i maj...tak mawia moja córcia....
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandeczko :wit masz prześliczną jesień w Twoim ogrodzie.Są różne kolory.Bardzo mi się podoba.Pozdrawiam Gosia ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu11, a więc masz wcale niemało tych swoich drzewek. Troszkę się zaniepokoiłam tym, co piszesz o jarząbie. Że ma koronę szeroką na 5 metrów. Ja w tym roku kupiłam jarząb dalekowschodni (na zdjęciach niżej), ale on ma mieć 5 metrów wzwyż, a nie wszerz. I jest wlaśnie tak raczej kolumnowy w swoim pokroju. Bo wszerz to bym nie chciała, żeby mi rósł. :wink: A klon cynamonowy muszę obejrzeć w necie ;:108
TerDob, tak mam już trochę traw, ale jeszcze kilka chcę dokupić. Dopiero tego roku poznałam ich piękno. Szczególnie ładne są rozplenice.
Kogro, zarówno na fotce nr 1 jak i nr 2 widać metasekwoję, która w rzeczywistości przebarwiłą się bardzo ładnie, ale na zdjeciu wygląda niestety jak uschnięta.
Romualdo, witam cię serdecznie w moim wąteczku. Cieszę się, że poświęciłaś pół nocy na jego zwiedzanie, bardzo mi się miło zrobiło na sercu, czytając twoje słowa. Od tej pory zapraszam częściej, a ja dołożę wszelkich starań, aby zawsze znalazła tu coś interesującego :D
Vertigo, to a także tak zrobię z moją lawendą, tym bardziej, że wiosną zamierzam posadzić jej o wiele więcej, szczególnie przy różyczkach :)
Leszczyno, do maja to faktycznie niewiele zostało, bo czas leci jak szalony, nie mozna go zatrzymać, a gdy już pracuje się w ogródku, to zupełnei tracimy poczucie czasu i pory roku zmieniają się jakby poza naszą kontrolą.
Gosiu, dziękuję i także cię pozdrawiam i życzę owocnego długiego weekendu :)

Barwy jesieeni. Widok ogólny z tarasu i obok różyczki TOM TOM. Kwitły przez całe lato i jesień.
Obrazek Obrazek

Kwitnąca nieustannie ROZPLENICA "HAMELN" oraz ostatni kwiat różyczki PEACE
Obrazek Obrazek

Popatrzcie na JARZĄB DALEKOWSCHODNI, tegoroczny nabytek, stał się on teraz tak samo czerwony jak jego owocki. Bardzo jestem zadowolona z tego zakupu. Zdjęcia nie oddają w pełni jaskrawych jesiennych barw tego pięknego drzewka.
Obrazek Obrazek

Miotełka MISKANTA i wybarwiona na brąz METASEKWOJA
Obrazek Obrazek
X_Ro-a

Post »

Ślicznie dziękuję za tak ciepłe przywitanie ;:167 na pewno będę tutaj stałym bywalcem (gościem już byłam :wink: ) tym bardziej, że i ja wiosną rozpocznę przygodę z trawami i będzie mi potrzebne wsparcie i pomoc w wyborze ;:108
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie też przebarwiona już na żółto i zrzuca końcówki gałązek.
Jak na iglaka to bardzo ciekawie to wygląda.
Grażyna.
kogro-linki
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Kolorowo i jesiennie a miejscami śmiesznie. :;230
Muszę nad tą metasekwoją pomyśleć bo mi się strasznie podoba. :heja
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Wandziu śliczny ten jarząb .
Trzeba by znależć mu miejsce :lol:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,jak zwykle piękne jesienne zdjęcia.Patrząc na tyle roślinności u ciebie człowiek zaczyna znowu coś chcieć. ;:223
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie kwitnie Hameln (kupiłam sobie w końcu), a jarząb dalekowschodni wybarwia się chyba jeszcze piękniej, niż Koehnego... ;:108
A jak duży będzie?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Jarząb szwedzki ma taką szerokość a wysokość 15m...widziałam kilkunastoletnie drzewo, całe obsypane owocami, wyglądało bardzo malowniczo...na szczęście drzewo można przycinać, tak twierdziła pani w ogrodniczym.
Wandziu u mnie zgubił już wszystkie liście, może dlatego że późno został posadzony do ziemi...podlałam go tylko dwa razy, deszcz od posadzenia padał tylko raz.
Z tej odmiany można robić nalewki i konfitury...próbowałam owoc jest bardzo smaczny...nie ma w nim żadnej goryczy.
Ten pokazany na fotce liście ma ładniejsze i ładniej wybarwione, owoce też mają inny kolor. W szwedzkim kolor jest bardziej intensywny.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu jarząb śliczny, uwielbiam drzewa i krzewy, które tak wspaniale się przebarwiają jesienią.....a ten kolorek jest niesamowicie intensywny :D
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Kolory "miodzio " ;:138 .Długo oglądałem Jarząb Dalekowschodni z owockami . Godne zachwytu kity Rozplenicy ,domniemywam że nie daje samosiewu .Bardzo fajne zdjęcie Miskanta na tle nieba ,wygląda dostojnie .
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu jesień i jej kolorystyka pokazana Twymi oczami jest przepiękna wiec trwaj chwilo .... jak najdłużej.
Od jakiegoś czasu nie mogę podjąć decyzji odnośnie zakupu drzewa na działkę
- skusił mnie Jarząb dalekowschodni i muszę poszukać informacji na jego temat aby wiosną na coś się zdecydować.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”