Kwiaty Patrycji
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kwiaty Patrycji
Dzięki, to kamień spadł mi z serca bo ja nigdy nie pamiętam o zraszaniu. 

- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Claudia niezłą alternatywą jest ustawienie rośliny w sporo większej osłonce, a pod doniczkę podkłada się coś, ja biorę plastikowe opakowanie po surówce, stawiam je do góry dnem i na tym dnie doniczkę z roślinką. Możesz wtedy nalać wody raz w tygodniu powiedzmy i mieć święty spokój, a roślina będzie miała wilgoć wokół siebie. Dodam, że sposób ten wyczytałam w starej książce o roślinkach.
W moim mieście zamknięto w zeszłym roku 7 kwiaciarni, a wiem to od babki, która prowadzi kwiaciarnię na mojej ulicy. Kiedyś były dwie, teraz jest już jedna, a babka mówi, że ruchu praktycznie żadnego. Mam nieraz wrażenie, że poza mną nikt tam nie chodzi.
Tam własnie kupiłam wysoką sansewierię w przyzwoitej cenie.
W moim mieście zamknięto w zeszłym roku 7 kwiaciarni, a wiem to od babki, która prowadzi kwiaciarnię na mojej ulicy. Kiedyś były dwie, teraz jest już jedna, a babka mówi, że ruchu praktycznie żadnego. Mam nieraz wrażenie, że poza mną nikt tam nie chodzi.

- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rapunzel, bardzo, bardzo dziękuję , fajny pomysł.
Boję się, że kiedyś mogę przegapić jakieś bardzo cenne rady, niektóre z Was tak pędzą (że ja nie nadążam).
Więc bardzo bym prosiła, jak macie nieraz coś ciekawego to może napiszcie u mnie też, bo naprawdę nie chce przegapić żadnej cennej rady.
Boję się, że kiedyś mogę przegapić jakieś bardzo cenne rady, niektóre z Was tak pędzą (że ja nie nadążam).
Więc bardzo bym prosiła, jak macie nieraz coś ciekawego to może napiszcie u mnie też, bo naprawdę nie chce przegapić żadnej cennej rady.
- rapunzel
Claudia, nie ma sprawy, cieszę się, że spodobał ci się ten pomysł. 

- socurek
- Od: 5 kwie 2009, o 02:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co do takich swojskich kwiaciarenek, to nie wiem, czy nie jest to kwestia własnie asortymentu. Narzekam i narzekam na te OBI i Merliny, ale jak trzeba doniczki czy ziemi to tam mi najłatwiej kompleksowo wszystko kupić... Wiadomo, że jakaś pani w prywatnej kwiaciarni będzie miała mniejszy wybór niż taki hipermarket, gdzie doniczek jest milion, gazylion rozmiarów i tyleż samo gatunków osłonek... Ostatnio w OBI widziałam nawet horandalnie drogie zestawy do hydroponiki, i minizestawy do... hmm... no z knotem były, więc zaraz z fiołkami mi się skojarzyły
Miało to astronomiczne ceny, bo było w fikuśnych kształtach (trójkąt, kwadrat), ale poza plastikiem to niewiele tam było
Chyba najbardziej jednak opłaca sie kwiatami zajmować hobbistycznie, np.: zrobić wysiewy i posprzedawać to co wzejdzie jako... hmmm... rękodzięło?
Swoją drogą ciekawe, że tylu jest miłośników zieleniny, a kwiaciarnie puste...

Chyba najbardziej jednak opłaca sie kwiatami zajmować hobbistycznie, np.: zrobić wysiewy i posprzedawać to co wzejdzie jako... hmmm... rękodzięło?
Swoją drogą ciekawe, że tylu jest miłośników zieleniny, a kwiaciarnie puste...
- rapunzel
Te pustki w kwiaciarniach to efekt drożyzny, bo tam ceny w porównaniu z marketami kosmiczne, więc nie schodzi, więc nie zamawiają dużo, więc narzucają wysoką marzę i koło się zamyka...
Jednak jak za ładną wprawdzie sansewierię w kwiaciarni jest cena 45 zł, a za prawie identyczną w LM 15 zł, no to wiadomo, że najlepiej dostać jeszcze ładniejszą w paczce od Anjji
Jednak jak za ładną wprawdzie sansewierię w kwiaciarni jest cena 45 zł, a za prawie identyczną w LM 15 zł, no to wiadomo, że najlepiej dostać jeszcze ładniejszą w paczce od Anjji

Macie oczywiście rację, że w małych kwiaciarniach często ceny za roślinki sa bardzo wygórowane. Ale ja u mnie na osiedlu ostatnio odwiedziłam 2 kwiaciarnie takie małe, w których panie chyba same rozmnażaja sobie kwiaty, a póżniej je sprzedają. I powiem wam, że nie dość, że mają roślinki inne niż w marketach. To są one ładnie rozrośnięte, zadbane i u tych pań ceny są śmieszne jak za tak duże kwiatuszki;). Dlatego teraz regularnie będę do nich zaglądała:).
Byłam wczoraj u babci i porobiłam przy okazji zdjęcia moim zielonym;).
Chciałam wam pokazać jak urósł przez parę ładnych lat mój skrzydłuś kupowany jako roślinka może 35-40 centymetrowej wysokości:).

Na kwitniczku zmenili sie lokatorzy:)

Kliwia chyba ma nasionko:) Jak dojrzeje to spróbuję je zasadzić;).

Anturium rozwinęło już kwiatuszek:).

Ten fiołek kwitnie od dnia babci:) Non stop i bez przerwy.

I jeszcze taki fiołek zakwitł fioletowy.

A u mnie w domku zmarnowały się prawie całe trzykrotki:( .Od początku nie umiałam im dobrego miejsca dobrać i tak co jakiś czas wędrowałam z nimi aż stanęło na tym, że obcięłam to co jeszcze dało radę obciąć i wrzuciłam do wody aby się ukorzeniło.
Cambria marnieje.
Dendrusie bliźniaki wypuszczają po 1 przyroście każdy:).
Dzisiaj znalazłam prz śmietniku sansewierę. Miała połamane szable wysokości około 150 cm. Poobcinałam wszystko co miała połamane i zostało cosik takiego. Na razie straszy wyglądem, ale mam nadzieję, że z czasem się zadomowi u mnie:).

A to nowy nabytek crossandra fortuna. Kupiłam ja bo ma podobno kwitnąć u mnie w cieniu. jeśli macie jakies z nią doświadczenia to prosze o rady i porady. Ten kwiatek ma ładne liście ciemnozielone i kwiat koloru łososiowego.

Z dedykacją dla pani S. Zroślicha różowa. Wyprostowała nóżki i zaczyna się ładnie rozkładać i wybarwiać pomału:).

Byłam wczoraj u babci i porobiłam przy okazji zdjęcia moim zielonym;).
Chciałam wam pokazać jak urósł przez parę ładnych lat mój skrzydłuś kupowany jako roślinka może 35-40 centymetrowej wysokości:).

Na kwitniczku zmenili sie lokatorzy:)

Kliwia chyba ma nasionko:) Jak dojrzeje to spróbuję je zasadzić;).

Anturium rozwinęło już kwiatuszek:).

Ten fiołek kwitnie od dnia babci:) Non stop i bez przerwy.

I jeszcze taki fiołek zakwitł fioletowy.

A u mnie w domku zmarnowały się prawie całe trzykrotki:( .Od początku nie umiałam im dobrego miejsca dobrać i tak co jakiś czas wędrowałam z nimi aż stanęło na tym, że obcięłam to co jeszcze dało radę obciąć i wrzuciłam do wody aby się ukorzeniło.
Cambria marnieje.
Dendrusie bliźniaki wypuszczają po 1 przyroście każdy:).
Dzisiaj znalazłam prz śmietniku sansewierę. Miała połamane szable wysokości około 150 cm. Poobcinałam wszystko co miała połamane i zostało cosik takiego. Na razie straszy wyglądem, ale mam nadzieję, że z czasem się zadomowi u mnie:).

A to nowy nabytek crossandra fortuna. Kupiłam ja bo ma podobno kwitnąć u mnie w cieniu. jeśli macie jakies z nią doświadczenia to prosze o rady i porady. Ten kwiatek ma ładne liście ciemnozielone i kwiat koloru łososiowego.

Z dedykacją dla pani S. Zroślicha różowa. Wyprostowała nóżki i zaczyna się ładnie rozkładać i wybarwiać pomału:).

- kociara
- Od: 10 mar 2011, o 21:37
Piękne roślinki , a sansiewieria nie tylko będzie się miała dobrze , ale już widać nowe szabelki wychodzące z ziemi.
Ma wspaniałe perspektywy i pod Twoją opeką będzie się miała coraz lepiej .

Ma wspaniałe perspektywy i pod Twoją opeką będzie się miała coraz lepiej .

Rośliny Krystyny
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
- nuta23
- 1000p
- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
Szble na [pewno się odwdzięczą za ratunek. Crosandrę widziała do tej pory tylko na fotkach, pięknie wyglądały. Tak jak Twoja. Koniecznie pokaż jak w pełni rozkwitnie. Anturium piękny ma kwiatuszek moje zwiesiło listki i nie chce ich podnieść. Fiołeczki ślicznie kwitną.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
- socurek
- Od: 5 kwie 2009, o 02:10
Sansewierie to moja miłość... jak ktoś jej mógł zrobić coś takiego ;:46 na pewno odwdzięczy Ci się za to, że ją przygarnęłaś... Tylko poczekaj, aż wróci do formy 

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Patrycja masz naprawdę piękne kwiaty....i wszystko z tej kwiaciarni? Np. ten ostatni crossandra f. cudny.
...a o fiołkach nie wspomnę.
...a o fiołkach nie wspomnę.

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ale ładnie wszystko u Ciebie rośnie ;)
- chan-dzia
- Od: 4 maja 2010, o 12:45
No i taki kącik baaardzo mi się podoba,wpadł mi też w oko Twój hobbicik ,ciekawie rośnie ...tak bardziej w poziomie

- Zuza_i_Tygrysek
- 200p
- Od: 21 paź 2011, o 09:35
Patrycjo nie wiem, czy bardziej podoba mi się Twoja Miltonia (ja krucho widzę przeżycie swojej a tak strasznie mi się podobają echh..) czy Królowa 1 Nocy. Ona naprawdę kwitła 1 dzień czy to tylko taka nazwa? Gdzie mogę taką zdobyć? Może będziesz miała kiedyś jakieś szczepki?
-- 30 paź 2011, o 00:50 --
Patrycjo nie wiem, czy bardziej podoba mi się Twoja Miltonia (ja krucho widzę przeżycie swojej a tak strasznie mi się podobają echh..) czy Królowa 1 Nocy. Ona naprawdę kwitła 1 dzień czy to tylko taka nazwa? Gdzie mogę taką zdobyć? Może będziesz miała kiedyś jakieś szczepki?
Pozdrawiam Edyta 
Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty

Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty