Filigranowa- dziękuję ;)
Kasiu74- tych nowości, to będzie kilka. Jeśli wszystkie zostały zakupione...
Kambodza- ja już bym je chętnie sama otworzyła... Kolejny tydzień minął, a pączki nadal się nie otworzyły
Marwes/Marku- dziękuję Ci serdecznie. Dziś zrobiłam ostatnią sesję pragmipedium. Może jeszcze będzie jakaś fotka porównawcza, ale to, jak zakwitnie Polystachya. Wielkolud z malizną... będzie ciekawe porównanie
Alusiu- te długie wąsiska w pączku nie były. Po otworzeniu pączka miały jakieś 10cm, urosły w ciągu tygodnia do około 40cm.
Petro- dziękuję pięknie.
Lana- też gdzieś czytałam o tym. Tylko gdzie... Moje pragmipedium stoi na telewizorze ( mamy jeszcze stary typ telewizora) i wąsy zwisają swobodnie. Początkowo, gdy się pojawiły te wąsy, myślałam, że są "sztywne" i "twarde". Ale nie, są delikatne, jak nić...
Kingo- witaj w moim, małym orchidarium ;)
Dziękuję za komplementy. Lubię egzotyczne storczyki, te mniej spotykane... Cieszę się, że Twój sabotek tak pięknie rośnie i kwitnie. Ja mam sadzonkę jego, może za rok zakwitnie. A storczyków mam hmm...kilkadziesiąt....
Eva- dziękuję. Na kwiatuszki polystachya fallax jeszcze poczekamy...
I... obiecana, "poskręcana" sesja
phragmipedium walisiixcaudatum... Ciągle się zachwycam tym storczykiem, gdyby nie brak miejsca, pewnie kolejne pragmipedium trafiłoby do mojej kolekcji
I żeby nie zanudzać Was zdjęciami tylko pragmipedium, to zrobiłam parę fotek falenopsisów. Od początku kolekcjonowania storczyków, najbardziej podobały mi się dwa falenopsisy. Na pierwszym miejscu był ( i ciągle jest) Mini Mark. Jest słodki, a zarazem ma "pazur". Jego drobne , woskowe kwiaty przyciąga..ją wzrok, zwłaszcza pomarańczowa warżka i piegi. Drugim falenopsisem, którym wciąż się zachwyca, jest falenopsis Equetris alba, delikatny i niepozorny, a jakże cudowny...