Doniczkowce KaRo
Re: Doniczkowce KaRo
cymbidium przecudowne i stapelia bardzo mi się podoba:)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu pięknie zakwitło Ci cymbidium, a dendrobium nobile ( bo to chyba ten storczyk) bardzo bujny i taki błyszczący.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dziewczyny
kwitnienie storczyków to przeszłość.
Teraz nic nie kwitnie choć są już pędy z pączkami u Phalaenopsis.
Orobea natomiast skończyła kwitnienie wczoraj,zwinęła swój wielki kwiat .

Dopiero teraz zauważyłam w głębi kolejny pąk kwiatowy.
Będzie jeszcze trochę radości przed zimą.

Teraz nic nie kwitnie choć są już pędy z pączkami u Phalaenopsis.
Orobea natomiast skończyła kwitnienie wczoraj,zwinęła swój wielki kwiat .

Dopiero teraz zauważyłam w głębi kolejny pąk kwiatowy.
Będzie jeszcze trochę radości przed zimą.
- elila
- 1000p
- Od: 24 kwie 2009, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
...ja dziękuję za taką radość... 

-
- 1000p
- Od: 23 sie 2011, o 13:47
Pięknie Ci kwitną pozazdrościć
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Witaj KaRo, musiałam z czystej ciekawości zajrzeć do jakiegoś z twoich wątków i na pierwszy ogień wybrałam kwiaty doniczkowe.
Pierwsze zdjęcia są sprzed ponad dwóch lat, więc pewnie coś mogło ubyć lub przybyć, ale generalnie masz dużo ładnych roślin, a szczególnie zainteresował mnie ten szczęślin Thomsona, bo przyznam, ze pierwszy raz w życiu widziałam coś takiego, a kwitnie bardzo ładnie.
Zauważyłam też, że miałaś dzwonek równolistny, a ponieważ ja też niedawno zakupiłam, to zapytam przy okazji, jak to było u ciebie z przekwitającymi kwiatami. Na moim są jednocześnie pączki, kwiaty kwitnące i przekwitłe, i te ostatnie bardzo nieładnie wyglądają. Zastanawiałam się, czy ich nie obrywać, ale to wszystko jest takie małe i delikatne, że boję się, że przy okazji urwę nie to, co trzeba. poza tym zajęłoby mi to pól dnia chyba, bo tych kwiatuszków jest dużo.
Pozdrawiam cieplutko
i z góry dziękuję za odpowiedź.
P.S. Zapomniałam pochwalić, jak ładnie wyglądał koszyczek z fiołkiem.

Pierwsze zdjęcia są sprzed ponad dwóch lat, więc pewnie coś mogło ubyć lub przybyć, ale generalnie masz dużo ładnych roślin, a szczególnie zainteresował mnie ten szczęślin Thomsona, bo przyznam, ze pierwszy raz w życiu widziałam coś takiego, a kwitnie bardzo ładnie.
Zauważyłam też, że miałaś dzwonek równolistny, a ponieważ ja też niedawno zakupiłam, to zapytam przy okazji, jak to było u ciebie z przekwitającymi kwiatami. Na moim są jednocześnie pączki, kwiaty kwitnące i przekwitłe, i te ostatnie bardzo nieładnie wyglądają. Zastanawiałam się, czy ich nie obrywać, ale to wszystko jest takie małe i delikatne, że boję się, że przy okazji urwę nie to, co trzeba. poza tym zajęłoby mi to pól dnia chyba, bo tych kwiatuszków jest dużo.
Pozdrawiam cieplutko

P.S. Zapomniałam pochwalić, jak ładnie wyglądał koszyczek z fiołkiem.

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Witaj rapunzel
Wywołana niejako do tablicy wykorzystam moment i pokażę niektóre z moich doniczkowców.
Oczywiście moje upodobania się zmieniają więc kolekcja siłą rzeczy też.
W poprzednim sezonie upłynniłam wiele roślin,głównie kaktusy i sukulenty.
Minionej zimy wiele mi padło.
Po prostu,tak bywa ,przyzwyczaiłam się już chyba do strat,choć w pierwszym momencie serce boli okrutnie.
Jeśli chodzi o dzwonek równolistny, to niestety nie udało mi się go utrzymać .
Podejmowałam próby trzykrotnie,miałam o kwiatach niebieskich i białych.
Póki kwitł,trzymał się dzielnie,potem zamierał.
Nie znam powodu,tak jak nie znam powodu zamierania fiołków afrykańskich.
Po prostu pewne rośliny,mimo najszczerszych chęci, u mnie nie rosną.
Oczywiście należałoby usuwać przekwitłe kwiatuszki,wpływa to na wygląd rośliny ale także znacznie przedłuża czas jego kwitnienia.
Nie powinnaś mieć problemu z uszczykiwaniem,ponieważ pędy tego dzwonka są bardzo kruche.
Powiedziałabym nawet niebezpiecznie kruche i często można uszkodzić roślinę.
Kiedyś widziałam na żywo właścicielkę takiego dzwonka,która podczas naszej towarzyskiej rozmowy trzymała doniczkę na kolanach i skubała przekwitłe kwiatki.
Można więc znaleźć jakiś wygodny sposób na tę czynność,np.podczas oglądania programu TV.
Decyzja należy jednak do Ciebie.
Z zaciekawieniem będę czytała Twoje relacje na temat tego dzwonka.
Może Tobie uda się go przetrzymać do następnego sezonu a wtedy ciekawa będę metody jaką zastosujesz.
Może znowu spróbuję wtedy go sprowadzić,kto wie.
Z reguły nigdy nie mówię nigdy.
Szczęślin Thomsona to bardzo egzotyczna ale ciekawa roślina.
Pięknie wygląda kwitnąca.
Mój okaz jest mały, ale miałam przyjemność oglądać kilkakrotnie w naszej Palmiarni krzew o wysokości ok.1,60 cm.
Kwitnący krzew!
To dopiero był widok
Odszukam może później jego zdjęcie i wstawię tutaj...
I kilka innych,które aktualnie zdobią mój dom.

Niektóre rośliny stoją jeszcze na balkonie,inne na klatce schodowej i niektóre w ogrodzie.
Jednak najwyższa pora zakończyć już akcję,sprowadzić wszystkie do domu i zrobię to z pewnością jutro.
Miłego przeglądania mojego posta.

Wywołana niejako do tablicy wykorzystam moment i pokażę niektóre z moich doniczkowców.
Oczywiście moje upodobania się zmieniają więc kolekcja siłą rzeczy też.
W poprzednim sezonie upłynniłam wiele roślin,głównie kaktusy i sukulenty.
Minionej zimy wiele mi padło.
Po prostu,tak bywa ,przyzwyczaiłam się już chyba do strat,choć w pierwszym momencie serce boli okrutnie.

Jeśli chodzi o dzwonek równolistny, to niestety nie udało mi się go utrzymać .
Podejmowałam próby trzykrotnie,miałam o kwiatach niebieskich i białych.
Póki kwitł,trzymał się dzielnie,potem zamierał.
Nie znam powodu,tak jak nie znam powodu zamierania fiołków afrykańskich.
Po prostu pewne rośliny,mimo najszczerszych chęci, u mnie nie rosną.
Oczywiście należałoby usuwać przekwitłe kwiatuszki,wpływa to na wygląd rośliny ale także znacznie przedłuża czas jego kwitnienia.
Nie powinnaś mieć problemu z uszczykiwaniem,ponieważ pędy tego dzwonka są bardzo kruche.
Powiedziałabym nawet niebezpiecznie kruche i często można uszkodzić roślinę.
Kiedyś widziałam na żywo właścicielkę takiego dzwonka,która podczas naszej towarzyskiej rozmowy trzymała doniczkę na kolanach i skubała przekwitłe kwiatki.
Można więc znaleźć jakiś wygodny sposób na tę czynność,np.podczas oglądania programu TV.
Decyzja należy jednak do Ciebie.
Z zaciekawieniem będę czytała Twoje relacje na temat tego dzwonka.
Może Tobie uda się go przetrzymać do następnego sezonu a wtedy ciekawa będę metody jaką zastosujesz.
Może znowu spróbuję wtedy go sprowadzić,kto wie.

Z reguły nigdy nie mówię nigdy.
Szczęślin Thomsona to bardzo egzotyczna ale ciekawa roślina.
Pięknie wygląda kwitnąca.
Mój okaz jest mały, ale miałam przyjemność oglądać kilkakrotnie w naszej Palmiarni krzew o wysokości ok.1,60 cm.
Kwitnący krzew!
To dopiero był widok

Odszukam może później jego zdjęcie i wstawię tutaj...
I kilka innych,które aktualnie zdobią mój dom.

Niektóre rośliny stoją jeszcze na balkonie,inne na klatce schodowej i niektóre w ogrodzie.
Jednak najwyższa pora zakończyć już akcję,sprowadzić wszystkie do domu i zrobię to z pewnością jutro.
Miłego przeglądania mojego posta.

- Jatra
- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt:

KaRo Z wielkim zaciekawieniem przeczytałam Twój post .

Bardzo interesująca jest roślina na pierwszym zdjęciu

Brawa dla całej plejady roślinnych gwiazd

Ale śliczności bardzo mi się podobają osłonki w których są kwiatki bardzo przyjemnie się na to patrzy
Witaj Karo. Piękne roślinki nam zaprezentowałaś w pięknych domkach:).
Zastanawiałam się również nad zakupem "Szczęślin Thomsona " Ale najpierw poobserwuję twoje doświadczenia z nim i za jakiś czas podejmę decyzję czy w moich warunkach ma prawo bytu. A czy w żóltej doniczce masz posadzoną strelicję?
Zastanawiałam się również nad zakupem "Szczęślin Thomsona " Ale najpierw poobserwuję twoje doświadczenia z nim i za jakiś czas podejmę decyzję czy w moich warunkach ma prawo bytu. A czy w żóltej doniczce masz posadzoną strelicję?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Dziękuję dziewczyny
Prawda jest taka,że latem traktuję moje doniczki trochę po macoszemu.
Więcej uwagi poświęcam ogrodowi ale wraz z jesienią przychodzi też zainteresowanie roślinami domowymi.
W żółtej donicy rośnie Patrycjo Aspidistra wyniosła zwana tez "żelazne liście" .
Słyszałaś zapewne o niej,rośnie wszędzie i bezproblemowo.
A strelicja wygląda tak....
http://img85.imageshack.us/img85/3/p1760531.jpg
Też troche zaniedbana ale zdecydowanie lepiej wygląda w tym sezonie,kiedy przetrzymałam ją całe lato w domu.
W ubiegłym roku nie służył jej pobyt w ogrodzie. Strasznie potarmosił ją wiatr i deszcz,wyglądała makabrycznie.
Czekam na jej kwiaty ale to raczej marzenie....

Prawda jest taka,że latem traktuję moje doniczki trochę po macoszemu.
Więcej uwagi poświęcam ogrodowi ale wraz z jesienią przychodzi też zainteresowanie roślinami domowymi.
W żółtej donicy rośnie Patrycjo Aspidistra wyniosła zwana tez "żelazne liście" .
Słyszałaś zapewne o niej,rośnie wszędzie i bezproblemowo.
A strelicja wygląda tak....
http://img85.imageshack.us/img85/3/p1760531.jpg
Też troche zaniedbana ale zdecydowanie lepiej wygląda w tym sezonie,kiedy przetrzymałam ją całe lato w domu.
W ubiegłym roku nie służył jej pobyt w ogrodzie. Strasznie potarmosił ją wiatr i deszcz,wyglądała makabrycznie.
Czekam na jej kwiaty ale to raczej marzenie....
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Karo Szczęślin Thomsona piękny mój nieco większy ale nie obdarzył mnie tak cudnym widokiem
a maranta przecudna 

Moja młoda strelicja bardzo podobnie wyglądała na początku do twojej Aspidistry dlatego spytałam;).
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Karolinko miło było znowu pooglądac Twoje doniczkowce.
Cudna Aspidistra, Maranta, Setkrezja i ta błękitna doniczka z wylewającymi się z niej sukulentami.
Inne również piękne, ale te wspomniane wyżej na dłużej zatrzymały moje oko.

Cudna Aspidistra, Maranta, Setkrezja i ta błękitna doniczka z wylewającymi się z niej sukulentami.

Inne również piękne, ale te wspomniane wyżej na dłużej zatrzymały moje oko.

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:

Cieszę się, że znów nam pokazałaś Twoje zielone zakątki, bo jest naprawdę na czym oko zawiesić.
Piękny okaz maranty, jak i te kompozycje sukulentowe.