Lilie - uprawa - cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lilie - uprawa cz.2

Post »

:wit
no to i ja swoje nieliczne, acz śliczne cebulki posadzę w ziemi :wink:
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sadźcie śmiało,za dwa lata będzie plantacja.
W Brańszczyku miałem kolegę,uczyłem się od niego korespondencyjnie ogrodnictwa.Listy były
papierowe,ręcznie pisane.Kolega był na wózku inwalidzkim,po skoku do wody.Mieszkał w Domu Opieki.

Obrazek

To mi jeszcze zostało do posadzenia w tym sezonie.
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

Przemo a jak dokarmiales i kiedy swoje lilie i czym?? bo ja w tym roku mialam je pierwszy raz i szczerze powiedziawszy jak posadzilam je w zeszłym roku jesienia, tak nic wiecej z nimi nie robiłam, prócz wykopania ich teraz we wrzesniu, rozdzielenia i znow posadzenia. Noo i tych przybyszówek praktycznie nie bylo :(
Dasz jakies cenne rady na otrzymanie duzych cebul matecznych i duzej ilosci dzieci?? :tan

Pare dni temu założyłam kompostownik, jak myslicie czy podsypywanie liliom takim swoim kompostem cos da aby były ładne i wpłyneło na ilosc i jakos cebul??
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Hehe ibizaa to mi teraz pytanie zadałaś :lol: . To może trochę opisze swoje tegoroczne poczynania . Zacznę od tego że dopiero w tym roku na dobre zainteresowałam się liliami i nie tylko liliami ale o tym to w innym wątku . Więc tak z tego co pamiętam to zawsze jak sadziłem lilie to pod cebulę i nad cebulą dawałem nawóz tylko teraz nie pamiętam dokładnie co to był za nawóz ;:224 muszę znaleźć opakowanie po nim . A w tym roku bardzo często dokarmiałem je podczas podlewania i ze 3 razy dolistnie . Podlewałem je często gnojówką i taką od bydła i taką z pokrzyw i kilka razy florowitem i floroeitem też dokarmiałem dolistnie . Nie wiem czy robiłem dobrze czy źle bo ekspertem nie jestem dopiero się uczę i trochę eksperymentuję . Ale chyba aż tak źle nie było skoro tak się odwdzięczyły . A i z tego co pamiętam pod 4 cebule które sadziłem wiosną dałem też trochę kurzaka przysypałem go cienką warstwą ziemi i na to cebula i też dobrze rosły i pięknie kwitły . Teraz na jesieni też zrobiłem mały eksperyment ale co z tego wyjdzie to zobaczymy na wiosnę . Kurcze ale się rozpisałem ;:224
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

Witaj mirzan
Ja mieszkam w Brańszczyku dopiero drugi rok, sympatyczna miejscowość. DPS jest niedaleko i ma naprawdę dobrą opinię. Piszesz o koledze w czasie przeszłym, czy to znaczy, że Jego już nie ma?
Oj, przydałby mi się jakiś nauczyciel. Zauroczenie ogrodem dopadło mnie dopiero teraz. Najwięcej przydatnych wiadomości można znaleźć na forum, dlatego zawsze proszę, piszcie jak najwięcej, podawajcie nazwę roślinki i inne dane, bo początkujący najbardziej potrzebują takich właśnie informacji.
A cebulki już na grządce :lol:
pozdrawiam - Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
mirzan
---

Post »

Nie ma już tego kolegi,a był liliarzem.

Obrazek

Orienpet z nasion
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

mirzanie i ta lilia z nasion juz bedzie miala co roku takie kwiaty jak przedstawiles??? czy np w nastepnym roku ona zmieni kolory??? jak to jest z nasionkami??? bo to tez ciekawe doswiadczenie :D pewnie bardzo dlugo czekales na kwitnienie lilii z nasionek :)

przemo dziekuje Ci bardzo za opisanie Twoich poczynian :D ja wlasnie nie mam ani jakiejs gnojowki ani kurzaka dlatego zalozylam kompostownik i zastanawiam sie czy podsypanie wiosna tym kompostem tez bedzie dzialalo jak np ta gnojowka czy kurzak, jak myslicie?? macie jakies doswiadczenia z podsypywaniem kompostu???
mirzan
---

Post »

Zakwitła w drugim roku po wysiewie i nie ma prawa zmienić kolorów.

Obrazek

Też z nasion.
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

oooo to szybko, myslalam ze z nasionek o wiele dluzej trzeba czekac na kwiaty :D
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mirzan Przypnę się do pytania Ibizy :roll: Co myślisz o kompoście :?: Jak dotąd stosowałem wymianę podłoża i chemię , ale w tym roku założyłem kompostownik na resztki po kwiatach .
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIRKU....rok temu pozwoliłam swoim liliom zawiązać nasienniki, ile w nich płodnych trudno ocenić....nie przesiewałam ...nie dmuchałam....przymierzam się wykonać tą czynność....jeżeli spotkam nasionka to kiedy powinnam je wysiać :?:
mirzan
---

Post »

Kompost jest bardzo dobry,też stosuję,do przekopania,celem rozluźnienia mojej gliny,oraz wysypuję na wierzch na grządki.
Nasienniki trzeba już zebrać i wysuszyć,bo wiatr rozdmucha nasiona.Wysuszone wysypać na talerzyk i poruszając talerzykiem,lekko dmuchać. Plewy wyfruną,zostaną same dobre,poznać je
patrząc pod światło,będzie widać przecinek.

Obrazek
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Szkoda że ja w tym roku po usuwałem nasienniki bo z chęcią bym się pobawił w sianie ale chciałem żeby więcej energii szło w cebulę a nie w nasiona . Ale za rok na pewno zostawię nasiona .
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Z moich 9 lilii nie udało mi się znaleźć ani jednego pełnego nasionka.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIRZAN.....a jak znajdę z przecinkiem to kiedy mam wysiać ;:88
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”