Kolekcja dalii ze Śląska

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcja dalii ze Śląska

Post »

NN - nr 4 wysokośc ok 150 cm średnica kwiatostanu ok 14 cm
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
NN - nr 5 wysokośc ok 160 cm średnica kwiatostanu ok 15 cm.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

NN - Nr 6
Obrazek
NN - Nr 7 wysokośc 160 średnica kwiatostanu 18 cm Florida :?: Floryda :?:

Obrazek
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozeta pisze:Witaj Grzegorzu! Mam prośbę, chodzi o identyfikację tej dalii

Obrazek

Obrazek

oraz fotka umieszczona w avatarze.

Z góry dzięki za pomoc ;:180 .
Może byc to także odmiana Severins Triumph
Wcześniej wskazywałem na odmianę Lavender Perfection
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dalie - obok irysów - są moimi ukochanymi roślinami ogrodowymi. Miałem ich w sumie kilkadziesiąt. Niestety... Ogrodu nie mogłem ze sobą zabrać na emigrację... :(
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vito157 - Zapraszam więc do odwiedzania mojej kolekcji :wit
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Kontakt:

Post »

man211... Żebym się rozchorował? :roll: Może kiedyś dorobię się tu domu z ogródkiem - to wtedy Cię odwiedzę i wygarnę Ci wszystkie ogrodowe nadwyżki... :heja
Na tę chwilę musiałem się ograniczyć do równie pięknych storczyków, hoyi i passiflor. W drodze nasiona lithopsów - więc za chwilę w domu zrobi się tak ciasno, że zegarek nie będzie miał gdzie chodzić...
PS. Ale dalie masz przecudnej urody!
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Grzegorzu, masz wpaniałą kolekcję. ;:138 Też dorobiłam się kilku, a między innymi wspaniałej dalii anemonowej pod nazwą "Polka", takiej chyba nie masz?
Dzięki za identyfikację dalii Rozetki, bo też ją mam i nie wiedziałam jak się nazywa. ;:180
Czy przechowując dalie zimą przesypujesz je torfem lub piaskiem? Moje leżą pietrowo, w dużych pojemnikach i mam wrażenie, że zbyt mocno przesychają. W ubiegłym roku przegniły te, które leżały najgłębiej. Może jakieś rady odnośnie przechowywania, ale zaznaczam, że mam mało miejsca.
:wit
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich miłośników dalii i nie tylko.Nadszedł czas na przebieranie i dzielenie karp dalii.
Ja swoje już podzieliłem :tan Posiadam też niewielkie nadwyżki ,które mogę odprzedać . ;:7
Czytam na niektórych wątkach że jest część osób ,którzy podpędzają dalie ,aby wcześniej cieszyć się ich długim kwitnieniem.
Ale czy warto ?? Nieumiejętne pędzenie dalii może im tylko zaszkodzić .Wyniesienie na światło słoneczne nieumiejętnie pędzonej dalii spowoduje wypalenie przez słońce delikatnych listków .Wyciągnięte do świata i chude łodygi dalii pędzonych na parapetach i w różnych innych miejscach wsadzone do gleby na stałe stanowisko stają się łamliwe na wietrze .
Kwiaty dalii mają to do siebie że jesienią są zawsze drobniejsze niż pierwsze letnie kwiaty które zakwitną.Pędzenie przesunie tylko to że te drobniejsze kwiaty będą już pod koniec lata.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Nigdy nie pędzę dalii.
Po pierwsze - nie mam gdzie , bo mam średnio 40-80 sztuk.
Po drugie - jak je się wsadzi do gruntu pod koniec kwietnia, da im się kompost pod spód i podleje - szybko wzejdą i szybko zakwitną.
Po trzecie - każda roślina ma czas kwitnienia odpowiedni dla siebie. Dalie kwitną latem, wiosną kwitną żonkile. Po co to zmieniać :-)

Jednak w tym roku mam jedna dalijkę w donicy, bo miała takie mizerne kłącze, że bałam się jej zejścia, a dostałam ją od forumki Krysi. Żal by było. Pewnie sie skończy tym, ze to co bedzie wybujałe - uszczyknę - resztę zrobi słonko!

Będę śledzić Twoje cudne dalie! Pierzaste masz niesamowite. Ja poszukuję zdrowych kłączy 'Tsuki Nori Yo Shisha'. Masz? Napisz na pw.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko - zgadzam się z tobą w 100 % .Nie znaczy to że ja nie podpędzam .Sadzę do dużych donic które ustawiam na południowej wystawie do słońca .Na noc przykrywam agrowłókniną .Gdyby zaś zapowiadali przymrozki ,to na noc wnoszę do piwnicy lub przykrywam kilku warstwową agrowłókniną.
Dalie są zahartowane od małego .Na stanowisko stałe idą dopiero pod koniec maja Szczególnie trzeba podpędzac niektóre odmiany typowo amerykańskie które potrzebują więcej czasu na zawiązanie i zakwitnięcie kwiatów .
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p
Od: 28 gru 2010, o 12:09

Post »

Dalie u Ciebie- cudo!!! Ja od zeszłego roku zaczynam małe kolekcjonowanie. Ale na skalę mikro w porównaniu z tobą :)
A powiedz mi- jak podpierasz swoje cuda ?
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Każdy krzaczekdalii jest podparty osobno drewnianym palikiem.Żeby wyglądało to estetycznie paliki zamówione są w tartaku .Każdy palik jest na końcu zaostrzony i opalony lutlampą .Paik wbity do ziemi i w miarę wzrostu roślinki podwiązuję sznurkiem od snopowiązałki :D
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

man211 pisze: Dalie są zahartowane od małego .Na stanowisko stałe idą dopiero pod koniec maja Szczególnie trzeba podpędzac niektóre odmiany typowo amerykańskie które potrzebują więcej czasu na zawiązanie i zakwitnięcie kwiatów .
Które to odmiany amerykańskie- zielona jestem :oops: wszystkie te z angielskimi nazwami??
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo - Mówiąc odmiany ,,amerykańskie,, miałem na myśli takie odmiany które w naszym klimacie mają za mało czasu ,aby wytworzyc do końca wegetacji kwiat. W niektórych stanach ameryki okres wegetacji jest dużo dłuższy niż u nas .Dlatego mogą pozwolic sobie na hodowlę pięknych dalli o potężnych kwiatach przekraczających grubo średnicę 30 cm .Muszę Cię uspokoic że mimo nazwy dalii o brzmieniu angielskim nie znaczy to ze wszystkie dalie należą do tej grupy odmian ,które nie zdąża Ci zakwitnąc .
Odmiany te bardzo rzadko pojawiają się na rynku europejskim ,niemniej jednak zdarzają się.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grzegorz czy możesz podpowiedzieć ,które z zakupionych mam wczesniej posadzic w donice-jeżeli pamietasz oczywiście-jestem upierdliwa chyba ;:124
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”