Nie mogłem wcześniej wyrazić swojego zdania w kwestii kompostu – dopiero teraz wróciłem z pracy.
Moi drodzy przeprasam Was, że zacznę właśnie w ten sposób, ale odnoszę wrażenie, że mylicie dwie sprawy nawożenie i uprawę ekologiczną.
Nie musicie mnie przekonywać do korzyści jakie płyną z używania nawozów organicznych – ja rocznie przerabiam i używam co najmniej 10 m3 kompostu. Jest on nieoceniony w ogrodnictwie.
Ale w tym przypadku mówimy o podaniu dawki nawozu funkią, które jak zrozumiałem dotychczas nie były nawożone.
Przy uprawie ekologicznej, gdy kompost jest używamy cały czas i corocznie - myślę, że funkią może to wystarczyć. Roślina ta jednak pobiera z ziemi składniki pokarmowe, których kompost może nie dostarczyć jej na odpowiednim poziomie. Przy braku azotu czy fosforu, roślina nie będzie prawidłowo się wybarwiać (blednie), będzie krucha i sztywna. Jeśli w ziemi zabraknie w dostatecznej ilości potasu, który odpowiada za prawidłową gospodarkę wodną w organizmie rośliny, będzie ona matowa, przywiędła i będzie miała słaby system korzeniowy – krótkotrwałe okresy suszy dla takich roślin mogą spowodować, że stracą swoją atrakcyjność.
Teraz jest bardzo modna uprawa ekologiczna, ale nie można się bać i unikać nawożenia mineralnego – roślina podobnie jak człowiek potrzebuje do życia nie tylko wody.
Mają w 100% rację Ci co twierdzą, że kompostem nie można przenawozić, ale dlaczego się tak dzieje …..
leosta pisze:.....Ja bym Ci radził nawóz który zadziała już teraz. A za względu że dużo korzeni jest prawie na wierzchu najlepszy byłby kompost.
Leszku - kompostem nie można przenawozić, gdyż w przeciwieństwie do nawozów mineralnych kompost i nawozy organiczne (nie działają jak piszesz „już teraz”) lecz działają powoli, stopniowo i długo, gdyż zanim z nich skorzystają rośliny, musza być przetworzone przez organizmy żyjące w glebach. Dlatego pisałem, że jest to „deser”, a nie nawożenie.
Ja też uważam, że najbardziej wartościowym nawozem organicznym jest kompost, ale tylko wtedy, gdy jest właściwie i regularnie stosowany może zapewnić roślinom wystarczającą ilość składników pokarmowych. Jednak, gdy chcemy ich dostarczyć w określone dawce i szybko musimy sięgnąć do nawozów mineralnych i nie powinniśmy się tego obawiać.