300 m2 frajdy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: 300 m2 frajdy

Post »

Działka pod koniec lipca wyglądała niby normalnie. Nie można było jednak wejść bo buty ślizgały się w błocie, kląskały i taplały.
Niektóre rośliny jednak " dały ciała ".
Forsycje widoczne po prawej stronie po prawej stronie furtki zaczęły gubić liście i uschły. Została jedna :(

Obrazek

Także wiciokrzew - liście żółte, opadły. A taki był fajny , chociaż rachityczny

Obrazek

Clematisek dał radę i młodziutkie Hebe także

Obrazek

Obrazek

-- 24 paź 2011, o 20:54 --

W sierpniu i wrześniu robiłam to, co inni działkowicze - kosiłam, pieliłam, uciekałam przed deszczem, grillowałam z rodziną.
Przełożyłam kompost
Obrazek

Moje eksperymenty z różami wypuściły listki. To oczywiście nic nie znaczy ale......tak fajnie
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mariolu ukorzenione badylki samodzielnie najbardziej cieszą, mnie dwa lata temu udało się jedną różyczkę ukorzenić, kwitła w tym roku.
Jak miło Cię widzieć, fajna, pogodna kobitka ;:138
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawda Dorotko ? ;:138
Nie mam wielkiej nadziei, że uda mi się, ale sam widok takich maleńkich listeczków sprawia, że serce rośnie ;:3
Pusto na razie u mnie jak.....na pustyni ale powoli zaczynam od nowa :heja
Rabaty przygotowane. Poszłam na żebry do sąsiadów, dostałam kilka bylinek, pozbierałam nasiona kosmosów, nagietków, coś się dzieje.
Obrazek

Obrazek

No i moja duma. Kupiłam na Allegro krzaczki. Dwie różyczki pnące i jaśminowiec i pigwowiec ( będę kiedyś tam robiła pigwowcówkę o ile coś takiego się robi :lol: agrest i winogron. aha i jeszcze złotokap. Wszystko to tak " od radajca " jak mawiała Babcia na coś kompletnie odjechanego. Ale co tam, moja działka.... małpy też moje :lol:
Obrazek

Koło śmietnika ogólnego znalazłam niezły kawałek faceta. Wykorzystam go :twisted:......................jako kwietnik
Obrazek
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Mariolu
Widzę, że gril budujecie tak jak my, masz nawet tą samą kratkę, bardzo dobrze się sprawuje. My na niej grilujemy już ładnych parę lat 5-7 nie pamiętam.
Zakupy piękne. Ciekawa jestem jak będzie Ci się sprawował Złotokap bo on raczej preferuje stanowiska przepuszczalne a u Ciebie w czasie deszczów grząsko.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

;:138 Brawo, super zakupy, coraz piękniej u Ciebie będzie, już widzę te krzaczki kwitnące biało i różowo. Powiedz mi proszę, co to za Clemek u Ciebie? Coraz bardziej mi się podobają i na wiosnę muszę poszukać coś dla siebie, co by u mnie przetrwało i kwitło. Mam 2 lokalizacje, ale na tej lepszej dla mnie (przy altance) boje się że będzie za sucho dla niego (wystający daszek powodowałby, że mało deszczu by dostawał) .

Ach, i pamiętaj że złotokap jest mocno trujący, podobno nawet pyłek może być szkodliwy dla pszczół :(
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Robisz postępy, nie ma co!
Początkowo ogród wydaje się pusty, wystarczą dwa sezony i staje się za mały. Niestety, forum, a ściślej forumowe ogrody, przewracają w głowie, wprawiają w zachwyt i budzą żądzę posiadania coraz to więcej gatunków i odmian roślin. Nagle ogród jest za mały, zarośnięty nie tym co trzeba, nic się już nie mieści, a jeszcze tyle by się chciało mieć.
Clematis na płocie - uroczy.
A z pigwowca robi się pigwowcówkę, natomiast pigwówkę robi się z pigwy. Za dwa lata będziesz miała pierwsze zbiory.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
zwkwiat - dla mnie ten grill to jedyny sposób na zebranie do kupy całej rodziny od czasu do czasu :lol: Kochają grillowane mięsko ( nie wiem, co w tym widzą ) i bywają na działce.

Remi clematisek dostałam " na zasiedliny" od znajomych. Bez karteczki z nazwą :? toteż nie wiem, co mam :lol: Żeby było śmieszniej, te clematisy są dwa w kupie. Obydwa zostały pożarte " do gleby" przez ślimaki. Przesadziłam kupkę nieszczęścia pod altankę i odbił jeden, zakwitł a po dwu miesiącach odbił drugi. Clematisy są śliczne - nie wahaj się - sadź. Złotokapem mnie zmartwiłeś :( ( Ach tam , może się nie przyjmie, albo co :twisted: )

Danusiu oczywiście masz rację :uszy Mam pigwowca ( chyba.... ) a nie pigwę. Za dwa lata już może będą jabłuszka ? Jak fajnie :tan Tymczasem popijała będę drugi składnik pigwowcówki czyli..........spirytus :;230
W okolicach grilla są u mnie miejsca, gdzie mech zagłusza trawę. Rozsypałam popiół - może pomoże ( czuję, że rymuję )

Obrazek

Działeczki wyglądają wciąż milutko, wierzyć się nie chce, ze niedługo śnieg i te sprawy....

Obrazek

Zieloniutko, kwitną Marcinki......ja już tęsknię do wiosny.....

Obrazek
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Czuj i rymuj.
Nie pij samego spirytusu, wszak nie jesteś żołnierzem w okopach. Zajrzyj do mojego wątku kulinarnego, mam nadzieję, że znajdziesz inspirację. W sprawie spirytusu.
Działka bardzo, bardzo ... Masz dużo pracy, ale tyleż samo możliwości.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Roślinki zasadzone, podlane ( następnego dnia woda została zamknięta - ale miałam szczęście :tan )
pigwowiec ( już cieszę się na te kwiatuszki i na jabłuszka )
Obrazek

winorośl ( winogron )...., no, to, co daje białe winogrona - Iza Zaliwska, podobno stara, polska odmiana.
Obrazek

róża pnąca czerwona ( jaka rasa......zobaczymy)
Obrazek

a tu krzewuszka a obok jaśminowiec, będzie biało-czerwona kompozycja
Obrazek

a tu nieszczęsny złotokap...
Obrazek
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Ale slicznie bedzie, u mnie wode juz prawie 2 tygodnie temu zamkneli, dobrze ze mam 2 beczki deszczowki :)
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32

Post »

Oj! Oj!

Oj! Oj!

Nasza "Asika" zdecydowała się założyć jednak ogrodowy wątek!! :heja ;:138
Wreszcie widać jaki masz piękny ogród!!
Fajnie wyglądają te korzeniowe podstawki na donice z kwiatami.
Czekam na zdjęcia Złotołapa w rzeczywistości!!

GRATULACJE!! ;:138

Lepiej późno niż wcale!!

Do zobaczenia wiosną 2012!!
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiaczekmczyli Piotrze, dzięki za wizytę :D Wiosną....? Wiosną ?
Do wiosny 5 miechów....Masz zamiar nie zaglądać do mnie i innych znajomków - ogrodników przez 5 miechów ?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witam Mariolko, działeczkę masz piękną, kolorową i świadczy ona o tym, ile w nią włożono pracy i wysiłku. Są różyczki, pnącza i bylinki. Ogólnie bardzo sympatycznie i miło. Życzę ci, żeby FO stało się dla ciebie źródłem inspiracji, jak zresztą dla nas wszystkich tutaj. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Wandeczko :wit
Zaczęłam dopiero uczyć się tego wszystkiego ;:132 . Jeden sezon to niewiele. Za kilka lat...
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32

Post »

Ruda2011 pisze:....Masz zamiar nie zaglądać do mnie i innych znajomków - ogrodników przez 5 miechów ?
Zaglądać będę, chociażby po to by złożyć Wam życzenia świąteczne... chodzi mi raczej o pożegnanie do wiosny z roślinkami, a nie ludźmi ;) :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”