Ślimaki - to nasz wielki problem
Re: Ślimaki cz.I
Ja w tym roku zbierałam do litrowego wiaderka z wodą i łyżką soli kuchennej. zaraz padają. Potem podsypuje ślimaxem . W tym roku jest spokojniej i mniej tego świństwa, ale trzeba pomysleć o preparacie z nicieniami na przyszły rok.
Mój koci raj-zapraszam...
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niechcący "odkryłam" ekologiczny sposób na ślimaki
Kupiliśmy dosłownie kilka kaczek, w związku z tym, że jest ich mało więc szkód nie robią i chodzą sobie po ogrodzie. Od tej pory wszędzie znajdujemy mnóstwo pustych muszli, bo kaczuchy wytrząchują ślimaki z kryjówki.

pozdrawiam Ewa
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wczoraj nazbierałam (tfu) półtora litra golasów. Mąż wyniósł je na łąkę. Sama nie wiem czy to dobrze?

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
U mnie nie ma ślimaków tych ze skorupkami, natomiast jest cała masa gołych no i trzeba zbierać.
Rysiek
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
U mnie za płotem są kaczki sąsiadki, często przełażą do mojego ogrodu i zżerają wszystko co się rusza i jest obrzyliwe
A jeśli to nie pomaga, to zbieram i im rzucam na pożarcie
Ale się wtedy cieszą

Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 

- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Teraz chodzę po ogrodzie i szukam jaj golasów. Są w zakamarkach kory i przy obrzeżach. Fuj....

Adresy do moich wątków
Obok mojej działki jest staw,a po nim pływają kaczki krzyżówki.
W przeciwieństwie do domowych chyba nie są amatorkami ślimaków,ponieważ i gołych i winniczków co roku jest zatrzęsienie.
Dawniej było dużo żab to i ślimaków było mało,ale żaby zjadają koty bo na działkach jest ich coraz więcej.
W przeciwieństwie do domowych chyba nie są amatorkami ślimaków,ponieważ i gołych i winniczków co roku jest zatrzęsienie.
Dawniej było dużo żab to i ślimaków było mało,ale żaby zjadają koty bo na działkach jest ich coraz więcej.
- roots23
- 500p
Ja też znalazłam duuużooo jaj golasów, głównie na drewnie i w zakamarkach w drewnie do palenia. Teraz jak biorę drewno do palenia a widzę, że są jaja to zostawiam na trawie, zaraz się rzucają kaczki i zżerają te małe potwory 

- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Można właśnie podłożyć starą deskę - w ciągu upalnego dnia ślimaczki będą się pod nią kryć.
- roots23
- 500p
Teraz właśnie znoszę drewno do domu i otrzepuję z tych obrzydliwych jaj i już po części wyklutych ślimorów. Kaczki już zaproszone na poczęstunek 

- Karolina__
A jak wyglądają jaja ślimaków? 

- roots23
- 500p
Takie małe białe jajka, malutkie gluty, oblepione taką przeźroczystą mazią, skupione w dużej grupie. Jak uda mi się, to zrobię zdjęcie. Coś obrzydliwego, bleeeh

- Karolina__
Chętnie zobaczę 

A nadal są u was ślimaki?czy już na zimę się pochowały?Dla mnie taraz to prawie jedyny dobry czas na ślimaki,bo można je łatwo wypatrzeć.