Pozdrawiam
Mania, przenawożona to może nie, bo one powinny być systematycznie zasilane. Raczej to wina nieodpowiedniego składu nawozu. Gdy brakuje jej pewnych składników, od końcówki liść zasycha, marszczy się i zwija. No i na pewno zbyt suche powietrze.Mania09 pisze:tak od końca i potem usychał cały liść ja mam tą calatea z lancetowatymi liśćmi
A czym nawozisz? Ja płynnym nawozem do roślin zielonych Agrecol. Może nieodpowiedni?sokolica pisze: Mania, przenawożona to może nie, bo one powinny być systematycznie zasilane. Raczej to wina nieodpowiedniego składu nawozu. Gdy brakuje jej pewnych składników, od końcówki liść zasycha, marszczy się i zwija.
Ja podlałem ze 2-3 razy wodą nawozem przeciw chlorozie (pierwszy raz ok. sierpnia br.). Teraz tak głośno myślę, a może by tak jej łyczek mleczkasokolica pisze: .... w przypadku podlewania kranówką, w jakimś momencie dochodzi do zasolenia podłoża, a jego odczyn zmienia się na zasadowy w związku z dużą zawartością chloru, wapnia i innych minerałów, których Calathea nie lubi. .....
To nie tak miało byćsokolica pisze: romix to Ty sprawdź na swojej, jak reaguje na mleko, a jak coś zacznie się z nią dziać niedobrego, my będziemy wiedziały, by tego nie robić