Tuja / żywotnik Brabant - cięcie i pielęgnacja
witam,
rowniez mam brabanty, jednak zależy mi na ich wysokości - czy i jak powinienem przycinać, żeby uzyskać maksymalny wzrost?
wsadzalem je 1,5 roku temu (jesien) aktualnie maja ~2,2m wysokości.
Tutaj... zdjecie Brabantow
rowniez mam brabanty, jednak zależy mi na ich wysokości - czy i jak powinienem przycinać, żeby uzyskać maksymalny wzrost?
Tutaj... zdjecie Brabantow
Nie miałem nigdy Brabantów ale niedawno kupiłem jeden egzemplarz jest jeszcze mały więc trudno mówić o jakimkolwiek doświadczeniu jednak poczytałem to i owo w sieci i wnioski z przeszukiwania sieci są następujące:JM pisze:witam,
Ciąć, ciąć i jeszcze raz ciąć od małego, co najmniej 1 a najlepiej 2 razy w roku. Ciąć z góry i z boków bez cięcia żywopłot z Brabanta wyłysieje.
Dzięki! w podanym serwisie proponują cięcie 20cm... zakładając dwukrotne cięcie daje to w sumie 40cm
wielokrotnie czytalem, ze średni roczny przyrost brabanta to 50cm. przy odjeciu tych 40 - daje 10 cm....
troche jestem zdezorientowany....
w tym serwisie pisza takze, "Nie cięta może dorastać nawet do 10 metrów wysokości i odpowiednio szeroko" - ja wlasnie potrzebuje wysokich, zeby zakryc mniej atrakcyjne budynki za dzialka ;). Co do gestosci - juz sa geste.
stad ponawiam pytanie - jak ciac, zeby osiagnac maksymalny/optymalny przyrost pionowy

wielokrotnie czytalem, ze średni roczny przyrost brabanta to 50cm. przy odjeciu tych 40 - daje 10 cm....
w tym serwisie pisza takze, "Nie cięta może dorastać nawet do 10 metrów wysokości i odpowiednio szeroko" - ja wlasnie potrzebuje wysokich, zeby zakryc mniej atrakcyjne budynki za dzialka ;). Co do gestosci - juz sa geste.
stad ponawiam pytanie - jak ciac, zeby osiagnac maksymalny/optymalny przyrost pionowy

Tak, ale zwróć uwagę na kontekst tej rady, nie dotyczy ona każdorazowego cięcia o 20 cm ale pierwszego cięcia awaryjnego Brabanta, który nie był nigdy cięty i ma ponad 2,5 m wysokości, to trochę co innego. Kolejne cięcia to raczej powinno być lekkie strzyżenie dla pobudzenia zagęszczania. Jak widzę na zdjęciu kupiłeś duże egzemplarze, są gęste bo pewnie były w szkółce cięte ale jak z nimi będzie w przyszłości to gwarancji nie dam.JM pisze:Dzięki! w podanym serwisie proponują cięcie 20cm... zakładając dwukrotne cięcie daje to w sumie 40cm Rolling Eyes
Skoro jednak potrzebujesz by miały one po 5-6 metrów to cięcie od góry (wierzchołków) faktycznie nie jest raczej wskazane.
Zależy od odmiany, niektóre tuje po prostu już tak mają, że wykształcają nawet bez cięcia wiele przewodników. A być może jednak w młodości były cięte. ;)JM pisze:Dzięki! korzystając z porad... wielokrotnie widzialem brabanty o wyraznym, jednym pniu. moje mają 2 pnie... czy to kwestia wieku rosliny?
who knows.... 
sprzedajcy (duzy zaklad) mowil, ze nie. wiele konkurencyjnych firm (jako negatyw) twierdzi, ze oni nigdy nie przycinaja i ich rosliny sa 'brzydsze' 8)
a tu zdjecie brabantow po zakupie w donicach

sprzedajcy (duzy zaklad) mowil, ze nie. wiele konkurencyjnych firm (jako negatyw) twierdzi, ze oni nigdy nie przycinaja i ich rosliny sa 'brzydsze' 8)
a tu zdjecie brabantow po zakupie w donicach
to i ja zadam pytanie - rok temu (właściwie to w sierpniu) posadzilem ok. 50 cm brabanty, sa roznie rozgalezione - jedne bardziej zwarte, drugie luźniejsze - i teraz problem - mam je ciąć już w kwietniu, czy poczekać do sierpnia... a moze dac im rok na ukorzenienie lepsze?
i druga kwestia - bedzie to moj 1szy formowany zywoplot - czy mam ciąć wszystkie przyrosty jednoroczne na 5-15 cm, czy tylko główne, dominujące pędy?
ps. moje brabanty są mniej zwarte niż powyższe u JM...
i druga kwestia - bedzie to moj 1szy formowany zywoplot - czy mam ciąć wszystkie przyrosty jednoroczne na 5-15 cm, czy tylko główne, dominujące pędy?
ps. moje brabanty są mniej zwarte niż powyższe u JM...
Tomek