Parę pytań o rozmnażaniu krzewów i winorośli.

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Witeq
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 kwie 2011, o 19:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Parę pytań o rozmnażaniu krzewów i winorośli.

Post »

Witam, chcę w tym roku przygotować do posadzenia na wiosnę sadzonki kilku krzaków z ogrodu, i 3 odmian winorośli, Będzie to ligustr, forsycja, bez, dzika róża, jaśmin, rododendron, kilka odmian różnych iglaków, i jakaś jeżyno podobna roślinka która ma całkiem smaczne owoce. Teraz pytania:
1. Które z tych roślin wymagają użycia ukorzeniacza i jakiego typu.
2. Za domem na betonowym chodniku zrobiłem koryto z desek o wysokości 20cm. Czy nada się na wykonanie sadzonek tak by były gotowe na wiosnę ?
3. Jak przygotować sadzonki Jaśminu, Rododendronu, i iglaków.
4.Jakie terminy wykonania sadzonek były by najlepsze dla tych roślin.

Szukałem na powyższe pytania odpowiedzi jednak nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Pozdrawiam Witek.
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Re: Parę pytań o rozmnażaniu krzewów i winorośli.

Post »

Ligustr,forsycja,jaśminowiec (i bez jeśli chodzi o bez czarny/koralowy a nie lilak) one nie potrzebują ukorzeniacza.
2.Chcesz w tym korytku ukorzenić sadzonki do wiosny czyli w trakcie zimy? Jeśli tak to się nie ukorzenią, jeśli będziesz ukorzeniać w przyszłym całym roku te rośliny to nie potrzebują one nic poza wilgotnym początkowo zacienionym miejscem.
3.Jaśminowiec-potnij pędy na fragmenty 15-20 cm i wsadź do ziemi, iglaki potnij na fragmenty około 10 cm i użyj ukorzeniacza reszta standard. O ukorzenianiu rododendronów jest na forum osobny wątek, jest to dość trudna sprawa.
4.Iglaki-zrób sadzonki teraz i trzymaj w nieogrzewanym, jaśminowiec, bez, forsycja, ligustr - możesz porobić sadzonki w lutym-marcu, byle przed wypuszczeniem pąków.
Witeq
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 kwie 2011, o 19:44

Post »

Czyli poza Iglakami do wiosny nie mam co się brać za pozyskiwanie sztobrów ? Czy sadzonki iglaków mogą być w piwnicy w której jest cały dzień ciemno ? nie padną ?
Pozdrawiam Witek.
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Nie mogą być całą zimę w ciemności bo nic z nich nie będzie, pozostałe sadzonki można spokojnie zrobić wiosną, robienie ich teraz niczego nie przyspieszy chyba że ukorzenisz to wszystko w ciepłym w domu a wiosną posadzisz do ziemi.
martucham1
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam! Ja rozmnażam winorośl w inny sposób:
Obcięte pędy jednoroczne w zimie wsadzam do wiaderka z wodą i do piwnicy, na wiosnę mają już spore korzenie i wysadzam do gruntu :D
Już rosną nowe u znajomych :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”