Przechowywanie nasion zimą

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Przechowywanie nasion zimą

Post »

Ponieważ w tym roku po raz pierwszy zebrałem nasiona z "własnej produkcji" tudzież od znajomych (głównie aksamitka, nagietek, malwa, ale tez zostało coś z kupnych - głównie warzywne) to nasunęło mi się następujące pytanie: wszystkie trzymam na działce w murowanej altance (zdjęcie w moim wątku), która jest nieogrzewana - w słoiczkach, tudzież torebkach w szafce. Czy mogę je tam zostawić przez zimę? Szczerze mówiąc nie miałem okazji być w altance w środku zimy gdy temperatura na zewnątrz spada do powiedzmy -20 st, także nie wiem jaka jest temperatura w altance. Czy lepiej zabrać je do domu i przechowywać w pokojowej temperaturze?
Tak na "chłopski rozum" niska temperatura nie powinna im zaszkodzić - w końcu są nasiona, które specjalnie przechowuje się w lodówce, a co jeśli spadnie mimo wszystko poniżej 0?
Jak to jest?
;:88

Wybaczcie jeśli pytanie jest banalne :oops: ale to mój 2 sezon, chociaż właściwie tak na poważnie to pierwszy ;:224
x-ni-a
---
Od: 5 sie 2009, o 10:17

Re: Przetrzymywanie nasion zimą

Post »

Powiedziałabym, że to nie najlepszy pomysł, nasion roślin,które wymieniasz i warzyw także nie poddaje się stratyfikacji.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dziękuje za szybka odpowiedź. :D
Czyli najlepiej będzie zabrać je do domu i przetrzymać przez zimę w warunkach pokojowych?
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie widzę różnicy w kiełkowaniu nasion trzymanych w altance przez zimę i tych z mieszkania. Tylko muszę zadbać, żeby myszy nimi nie pożywiły się.
Waleria
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

W altance może być wilgoć, a nasiona powinny mieć sucho. Gdy zbieram w ciągu lata ( np. niecierpków)to daję od razu do papierowej torebki i tam niewielka wilgoć sobie odparuje w szafce.Gdy zbieram jesienią jakieś wilgotniejsze, to suszę zanim włożę do papierowej, albo foliowej.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

I ja suszyłem wszystkie najpierw, ładnie przez 2 tygodnie leżały na gazecie :)
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Ja co roku zbieram nasiona kwiatów , suszę na gazecie a potem do torebek papierowych lub foliowych i trzymam w domu :D
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli chodzi o temperaturę, to w przypadku aksamitek mrozy nie są groźne. Ja po prostu zostawiam aksamitki na zimę i wyrywam je dopiero wiosną. Wtedy nasiona się wysypują, a ja mam w kolejnym sezonie mnóstwo nowych roślin.
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Nasiona to formy przetrwalnikowe roślin nic im nie będzie w altance, sam tak przechowuję nasiona warzyw, kwiatów i nie ma problemu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”