Kukurydza cz.1
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kukurydza cukrowa
Ta.....i z miotelka na glowie 

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- 50p
- Od: 30 wrz 2011, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kukurydza pekająca na popcorn.
Pozdrawiam / Michasia46
-
- 100p
- Od: 9 kwie 2011, o 19:55
michasia46-Też mam zamiar tak suszyć swoją kukurydzę, którą zamierzam jutro zebrać bo jutro ostatni słoneczny dzień.
Martwi mnie tylko to, że mam tylko jedną kolbę na jednej roślinie, po dwie kolby się nie wykształciły, mimo że są, ale ziarna są tylko na górnej kolbie. Być może że deszcze było tego przyczyną. Natomiast górna kolba jest bez zarzutu, pięknie wykształcona, tylko teraz trzeba dobrze wysuszyć.
Martwi mnie tylko to, że mam tylko jedną kolbę na jednej roślinie, po dwie kolby się nie wykształciły, mimo że są, ale ziarna są tylko na górnej kolbie. Być może że deszcze było tego przyczyną. Natomiast górna kolba jest bez zarzutu, pięknie wykształcona, tylko teraz trzeba dobrze wysuszyć.
- Rybka
Znalazlam opakowanie kukurydzy jaka mam w tym roku, jest to odmiana Landmark. Na opakowaniu jest napisane, ze jest bardzo wczesna, niestety zebralam tylko polowe dojrzalych kolb, reszta nie zdazy
Jak to jest wlasciwie z jej wczesnoscia? Czy Comanche jest wczesniejsza czy pozniejsza od odmiany Landmark?

pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Rybka
aa.ipan.lublin.pl/artykuly/acta.../ActaAgr_114_2004_0_0_0.pdf
Lubisz wiedzę, to poczytaj dużo ciekawych informacji zawartych jest w tym pdf
Z tych wszystkich odmian znam tylko Shebe i Candle, nie ma mowy o tych które mam ja, ale co roku wprowadzane są nowe mieszance a niektóre wycofywane.
Co do Sheby to naprawdę bardzo wczesny gatunek chyba najwcześniejszy,ale kaczany są paskudne długie cienki i gole na czubku, po 3 próbach musiałem z niej zrezygnować.
Spróbuj sadzić na piaszczystej lekkiej ziemi, troszkę trzeba podlewać ale dojrzewa bardzo szybko.
aa.ipan.lublin.pl/artykuly/acta.../ActaAgr_114_2004_0_0_0.pdf
Lubisz wiedzę, to poczytaj dużo ciekawych informacji zawartych jest w tym pdf
Z tych wszystkich odmian znam tylko Shebe i Candle, nie ma mowy o tych które mam ja, ale co roku wprowadzane są nowe mieszance a niektóre wycofywane.
Co do Sheby to naprawdę bardzo wczesny gatunek chyba najwcześniejszy,ale kaczany są paskudne długie cienki i gole na czubku, po 3 próbach musiałem z niej zrezygnować.
Spróbuj sadzić na piaszczystej lekkiej ziemi, troszkę trzeba podlewać ale dojrzewa bardzo szybko.
brak polskich znaków
- Rybka
Link nie dziala 

pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- majs
http://aa.ipan.lublin.pl/artykuly/acta_ ... _0_0_0.pdf
Wybierz to z :T produkcji 2004 powiazane artykuly: choć inne tez się mogą przydać.
Wybierz to z :T produkcji 2004 powiazane artykuly: choć inne tez się mogą przydać.
brak polskich znaków
- Rybka
Tak zrobilam i nie dzialalo, ale teraz dziala
Mam lekture na wieczor. Dzięki.

Mam lekture na wieczor. Dzięki.
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- majs
Rybka
Powodzonka, często przeglądam takie artykuły, czasami można coś ciekawego wyczytać.
Powodzonka, często przeglądam takie artykuły, czasami można coś ciekawego wyczytać.
brak polskich znaków
Witam,
mam kukurydzę jeszcze nie zebraną, zasianą z ziaren ze sklepu spożywczego. Nie była nawożona po zasianiu a mimo to ma po 3 a czasem 4 kolby ~17cm, trochę łyse końcówki. Ziarna są spore jednak mięciutkie, liście zielone. Nie wiem czy zbierać i suszyć czy się wstrzymać i liczyć na dobrą pogodę.
Jeżeli suszyć to czy całe krzaki czy same kolby. W liściach czy bez liści. Proszę kogoś doświadczonego o radę.
mam kukurydzę jeszcze nie zebraną, zasianą z ziaren ze sklepu spożywczego. Nie była nawożona po zasianiu a mimo to ma po 3 a czasem 4 kolby ~17cm, trochę łyse końcówki. Ziarna są spore jednak mięciutkie, liście zielone. Nie wiem czy zbierać i suszyć czy się wstrzymać i liczyć na dobrą pogodę.
Jeżeli suszyć to czy całe krzaki czy same kolby. W liściach czy bez liści. Proszę kogoś doświadczonego o radę.
plon z "uprawy" na obszarze ok 7 m2:

Witam,
moja kukurydza nie pęka po wysuszeniu. Czy to znaczy, że mogę ją dać zwierzątkom czy jakoś da się jeszcze uratować?
Dodam że testowałem na jednej kolbie, którą zerwałem wcześniej bo tylko ona zdążyła wyschnąć.
moja kukurydza nie pęka po wysuszeniu. Czy to znaczy, że mogę ją dać zwierzątkom czy jakoś da się jeszcze uratować?
Dodam że testowałem na jednej kolbie, którą zerwałem wcześniej bo tylko ona zdążyła wyschnąć.
poczekaj jeszcze, nawet kilka tygodni, bo skoro jest dojrzała, to powinna pękać
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
A jak suszycie tą kukurydzę ? Można ją przetrzymywać w piwnicy ?
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."