JuKa - pień zalany woskiem

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
llestat
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 sty 2009, o 15:34

JuKa - pień zalany woskiem

Post »

Witam.
Zakupiłem Jukę malutką :) tak około 40 cm.
Bardzo bym chciał aby wyrosła duża wysoka o grubym pniu.
Pień juki zalany jest na szczycie chyba woskiem. ze szczytu wyrastają liście.
No i mam pytanie.
Czy pień urośnie czy pozostanie niezmieniony, jeśli chodzi o wysokość ?
Co zrobić aby juka uzyskała wysoki gruby pień, na szczycie zakończony pióropuszem liści.
Czy muszę ją rozmnożyć z odrostów, czy też urośnie sama ??
Pozdrawiam :)
drzewa
marcusmarcus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 paź 2011, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: JuKa - pień zalany woskiem

Post »

Kupiony pień nie urośnie, odrost z liśćmi przekształci się w pień.
Ja mam jukę chyba już dwadzieścia parę lat, wyrosła z takiego odrostu oderwanego od pnia i wsadzonego przeze mnie do ziemi. Teraz jest tak wysoka, że nie mieści mi się w pokoju ani na balkonie - dorosła do sufitu. Wygląda jak palma kokosowa, z jednym pióropuszem. I nie wiem, czy jeśli pień przetnę, to wypuści on (tzn. ta dolna część rośliny) nowe odrosty? Czy zmarnieje :( . Czy ktoś może mi doradzić?
marcusmarcus
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Odp. do pytania drugiego: wyrośnie boczny pęd, jednak sytuacja identyczna jak przy wypuszczaniu odrostów bocznych u nolin czy dracen, roślinę bezlistną podlewamy dużo oszczędniej, aby nie dopuścić do gnicia systemu korzeniowego, nie narażamy na bezpośrednie działanie promieni słonecznych (w bezpośrednim kontakcie, nie chodzi o kontakt przez szybę). Odp. do pytania pierwszego, postawionego w temacie: Juka będzie drewnieć jedynie na pniu z odrostu bocznego, pień główny (ten krótszy) też będzie się poszerzać, ale jedynie na szerokość z czasem (około 20 lat) różnica grubości między pierwszym a drugim będzie prawie niezauważalna.
Życzę miłego dnia
Tomek.
marcusmarcus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 paź 2011, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

pięknie dziękuję za odpowiedź :D . Zatem przetnę moją jukę - ale uczynię to na wiosnę (w marcu ?).
Pozdrawiam
marcusmarcus
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”