U Przemka w ogrodzie cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Re: U Przemka w ogrodzie cz.II

Post »

;:108
przemekg pisze:Moja pigwa to drzewko ma owoce wielkości jabłka, urosło ich całe wiaderko. Mama obierała kroiła i zasypywała cukrem w słoiku jako dodatek do herbaty .
A ja obierałem do swojego słoika :wink: do kilkograma obranych i pokrojonych owoców dodałem 0,5litra wody, 0,5litra spirytusu, 0,5kg miodu, laskę wanili i jeszcze trzeba dodac sok z 1 pomarańczy ale tą kupię jutro, a co z tego wyjdzie to się okaże, nie korzystałem wcześniej z tego przepisu :wink:
Witaj Przemku!
Ciekawy przepis, musze wypróbować. Właśnie wczoraj przerabiałam moje pigwy :) A było tego trochę i to juz po rozdaniu znajomym i koleżankom z pracy :) Mam 3 drzewka, rosną ładnie i owocują co raz lepiej.
Bardzo ładny masz ogród, wydaje mi się, że juz kiedyś u Ciebie byłam. Tyle roślin zgromadziłeś i nasadzenia masz ładnie zaplanowane.
Nigdy nie miałam kann w ogrodzie, jakoś mnie nie kręciły, ale po tym, jak zobaczyłam te Twoje dwie: 'Durban' i 'Stuttgart', to już czuję, że jestem na nie chora ;:108
Czy mógłbyś wskazać źródło, gdzie te pięknoty można nabyć wiosną?
Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemku Twoje zdjęcia są magiczne,jestem pod wrażeniem.Widziałam u Ciebie różową chryzantemę,Mam taką samą i dałam też Jackowi.Może wiesz co to za chryzantema i gdzie ją kupiłeś.Myślałam że to Clara Curtis ale niestety to nie ona i teraz mam NN
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Łano nalewka, nabiera mocy i koloru z owoców :wink: , a moje kanny są z róznych źródeł, pierwszy rok u mnie i też mi się bardzo podoba Durban kupiłem od Janusza (Drozd) z forum zerknij do wątku o kannach może tam znajdziesz więcej informacji, a Stuttgart trafiłem w jakimś sklepie internetowym ale już nie pamiętam w jakim.

Alicjo dziękuję za miłe słowa :D Odnośnie chryzantemy to nie mam pojęcia co ona za jedna, kupiona na bazarku na Wszystkich Świętych, przed zimą wkopana do ziemi w ogrodzie, przetrwała i znów kwitnie, widziałem ją w kilku miejscach na cmentarzu jako rosnącą w gruncie więc to chyba bardzo wytrzymała odmiana.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Mam nadzieje że nie wypijesz całej nalewki i jak będę u Ciebie następnym razem to spróbuję ;:136 :;230
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Geniu, mam nadzieję że wiosna szybko przyjdzie i znów będą bardziej sprzyjające warunki do spotkań, postaram się zachować trochę tego specyfiku :wink: do otwarcia sezonu, a chociaż ten sezon już się kończy to dziś jeszcze spodziewam się odwiedzin Jacka, liczę także na jeszcze jedno spotkanie, ale coś czuję że ta jesienna aura może ostudzić chęć do podróżowania moich Gości. :(

No i przyszedł dziś pierwszy wyraźny przymrozek :? od razu liście lecą z drzew i do wczoraj jeszcze pięknie kwitnące rośliny skończyły dziś swój żywot.

Obrazek
ostatni liowiec

Obrazek
ostatnia dalia

Obrazek
ostatni floks :roll:

róże trzymają się jeszcze dzielnie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
za kilka dni pewnie nie zostanie juz żaden listek

Obrazek
jeśli będą nadal silniejsze przymrozki trzeba będzie zabrać tą trawkę z ogrodu

Obrazek

Hortensje dzielnie zdobią ogród :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka fotek z których bije chłodem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
miskant Little Zebra, jedyny zebrinusowaty który zakwitł

Obrazek

na zakończenie coniedzielnej relacji trochę zwierzaków :P
Obrazek

jakieś kaczki miały być ozdobe, a jakieś prawie dzikie :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I coś nad czym spędziłem ostatni tydzień, taka pierwsza przymiarka, zabrałem się za porządkowanie terenu w szczycie domu, Ci co widzieli, mogli się jedynie przerazić :;230 . krzaki pokrzywy deski i wszystko co było w użyciu w trakcie małego remontu jaki w tym roku mnie prześladował, teren trochę uporządkowałem, przestawiłem siatkę przez co przybyło mi jakies 300m2 ogrodu i zabrałem sie za robienie rabatki, wersja robocza nad którą będę myslał całą zimę, jeszcze do końca nie wiem co wiosną z tego wyjdzie
Obrazek
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Przemku u mnie tej nocy też mocno przymroziło ,podziwiam tego liliowca że rozwinął się w taki mróz .Różyczki różowe i czerwone pięknie wyglądają zaszronione .
Pozdrowienia dla Jacka , dobrze że nalewka jeszcze nie gotowa bo Jacek by wpił i dla mnie by nie było . :;230 :;230

Genia
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku dawno mnie nie było u Ciebie a tu takie mroczne zdjęcia :shock: .No tak widać że już dużymi krokami zbliża się zima ,niestety :roll: , Róże choć pewnie też lekuchno zmarznięte ślicznie się prezentują .Czy pączki które mają zdążą się jeszcze rozwinąć ?
Kaczki pewnie robią sobie poranna przebieżki aby się rozgrzać :D
No kawał ogrodu odzyskałeś ,masz dużo czasu żeby coś fajnego na tym miejscu zrobić
Awatar użytkownika
jacekbielsko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2011, o 21:53

Post »

Witam :)
Wpadłem z rewizytą i co widzę :D jakie cudne kamienie ;:138 ach jak ja Ci ich zazdroszczę :D mam małego fioła na ich punkcie i tam gdzie jestem to zbieram i przywożę.
A całość ogrodu prezentuje się pięknie i okazale ;:108 zwłaszcza spacerujące po nim zwierzątka :D skąd się biorą? Też chcę :D

Pozdrawiam gorąco
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

A co...już Ci się nawet zwykłe kaczki nie podobają?
Też są ozdobne jakby nie patrzeć :wink:
I kanne wykop bo już czas...bo ja chcę Sttutgarta z pewnego źródła
a nie zamiast czarnej pojedynczej malwy-pełną różową :evil:

Miejsca to Ci baaardzo, bardzo zazdroszczę ;:224
Kurczę a może wkopię swoją pampasówkę do donicy?
Co mówisz?
Choć kiedyś udało mi się kilka zim przezimować ;:24
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Przemku, powtórzę się za słowami Madzi - zazdroszczę tej przestrzeni :) ale i świetnie tą przestrzeń potrafisz zaplanować i zrealizować to co w głowie gdzieś siedzi ;) dochowałeś się pięknej trawy pampasowej i wcale nie dziwni mnie tak częsta jej obecność na zdjęciach, bo jest na co popatrzeć :) kany jakoś bardzo mi się z Tobą identyfikują, ale to z racji ilości odmian jakie wiecznie nam prezentujesz ;)
co do nowej rabaty to chciałbym zobaczyć ją z bliższym ujęciu ;) pomysł na wkomponowanie kamieni raczej trudny być nie powinien, bo są tak nieodłączną częścią ogrodu, że rabata bez nich była by chyba jakaś "dziwna" ;) ja nie mam na to żadnej metody, sposoby, dodaję je tam gdzie wizualnie mi pasują i jest na nie kawałek miejsca, dziś na spacerze upatrzyłem sobie kilka kolejnych, a na wiosnę się przydadzą, bo powstanie coś na kształt skalniakowej rabaty ;:224
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Przemku w tej przymrozkowej scenerii, ogród nie tylko piękny ale i bardzo tajemniczy. Przysporzyłeś 300m, tego się można było spodziewać, Twoja pasja jest wielka, wiemy to wszyscy odwiedzający Twój wątek, gratuluję i podziwiam, ale będzie radocha podziwiać Twoje nowe nasadzenia :D

Pozdrawiam Tomek :wit
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Są moje ulubione gęsi ;:138 Dalej znoszą takie wielkie jajka? :lol:
Awatar użytkownika
Kamilwilcz
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 19:46

Post »

Drogi Przemku:) tez mam takie gaski:):) sa super...:)) uwielbiam je... :)) widze ze nie tylko mnie interesuja takie zwierzatka:):)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Przemek, ogród nie zmarzł zbytnio, o czym przekonałem się naocznie :) Dzięki wielkie :!:
Pomimo, że na Twojej górce wieje przenikliwie, to jednak kwiaty dają radę, skoro nawet dalie nie całkiem zmarzły.
Żal mi Twoich gęsi. Może jeszcze zmienisz zdanie, co do ich losu? Bo jak nie, to następnym razem zamiast kamieni wsadzę je do bagażnika i niech gęgają u mnie :;230
Jutro zrobię pigwówkę :lol:
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Geniu jak do tej pory był to pierwszy przymrozek, teraz zrobiło się cieplej więc z wykopkami kann i innych roślin wymagających wykopania jeszcze zwlekam :wink:

Kasiu jakoś tak wyszło mrocznie i jesiennie, ale taka rzeczywistość, chociaz ostatnie dni jeszcze przyjemne :)

Jacku witam w moim ogródku , oj kamieni to u mnie nie brakuje mam ich wszędzie dużo, a zwięrzęta te ostatnio pokazane to mój inwentarz :wink: , a czasem trafią się też goście z pól i lasu.

Grzesiu
no właśnie kaczki jak kaczki :roll: a miały być jak pingwiny :;230 znaczy miały chodzic w pionie, a te to na obiad się tylko nadają.
Przymrozków poza tym jednym nadal nie ma, więc kanny jeszcze rosną, to chyba lepszy i jeden tydzień w gruncie niż w ciepłej piwnicy.
A z trawą to sam nie wiem, u Ciebie jednak troszkę łagodnieszy klimat chyba, ja juz więcej nie próbuję, w donicy udała mi się uprawa więc tym sposobem będę kontynuować. Przy zimowaniu w pomieszczeniu trzeba pamiętać aby był jakiś dostęp światła bo trawa jest zielona całą zimę.

Sylwek dziękuję za miłe słowa :D nowa rabata to dopiero prototyp muszę nad nią jeszcze trochę popracować, miała być pierwotnie trawiasta, ale to chyba trzeba będzie w tym celu zrobić inną :wink: a na tej od płotu sąsiada znalazł się bez czarny w 5 odmianach, 2 metasekwoje już tam były od kilku lat więc pozostaną oraz dąb atropurpurea, pas środkowy i piętro niższe to kilka nowych hortensji wiechowatych z pęchcińskiej oferty, o i dereń jadalny wariegata i jeszcze może coś wcisnę jakąś rozplenicę proso turzycę, a pas roślin najniższych ma być w formie jakby suchej rzeki, zarezerwowany dla malutkich iglaczków :lol: które będą wśród drobniejszych kamieni. Na końcu tej rabaty rośnie póki co jabłoń pod nią będą żyrawki, to taka pierwsza przymiarka. A skalniakowa rabata i mnie chodzi po głowie, dotychczasowy skalniak do którego nie mam głowy, malutkie bylinki to nie dla mnie, mam w planie wiosną cały założyć kamieniami i pozostana na nim jedynie rosnące już karłowe iglaki, no może jeszcze jakiś rojnik znajdzie tam odrobinę miejsca.

Tomku to tak naturalnie wyszło bo ogród był od frontu domu a za domem było okropnie więc chociaż mały pasek ogrodu aby okalał dom pasuje tam urządzić :)

Paweł teraz już nie sezon rozrodczy więc jajek nie ma. :wink:

Kamil gęsi takie same :) oprócz nich są jeszcze perliczki, kury zielononóżki no i te dziwne kaczki.

Łukasz dzięki :D jak patrzę to te fotki faktycznie jakieś mroczne a teraz taki słoneczny tydzień.

Jacku dzięki za odwiedziny, no u mnie wieje jak zawsze :lol: nie bez przyczyny planują tu budować elektrownie wiatrowe :evil: a gęsi zapewne szybko byś się pozbył Twoje bylinki znikały by jak świeże bułeczki :;230
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”