Moje kaktusy- Bartii9512
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje kaktusy- Bartii9512
Warto tak zaprojektować tunel by nie było problemów z jego regularnych powiększaniem - u mnie jest to wydłużanie, średnio co 2 lata. Kolekcja będzie się rozrastać i jakoś trzeba znajdować nową przestrzeń pod rośliny. Jeśli od razu wybudujesz duży tunel to będziesz szybko zapełniał go byle czym i później będziesz miał problem z miejscem, gdy porządne rośliny będą się rozrastać. A tak niech wielkość tunelu rośnie razem z Twoimi wysiewami.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Jeśli chodzi o wielkość mojego tunelu, to jest ona taka, bo rozmnażam w nim różne chwasty na ten pusty ogród widoczny na dalszym planie. Zmniejszenie jak i powiększenie takiej konstrukcji, to prosta sprawa, trzeba tylko zostawić wolne miejsce jak się chce powiększać w miarę rozwoju kolekcji.
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Więc jednak zdecydowałem że stawiam foliak z prętów
Według planów będzie miał wymiary 3m szerokości, 6 m długości i 2 m wysokości. Wydaje mi się że do najmniejszych nie należy ale nie jest też ogromny więc na kilka lat mi starczy.
Sebastianie- ile kosztował cie jeden 8 metrowy pręt?

Według planów będzie miał wymiary 3m szerokości, 6 m długości i 2 m wysokości. Wydaje mi się że do najmniejszych nie należy ale nie jest też ogromny więc na kilka lat mi starczy.
Masz racje Tomku co do tego że jak zbuduje od razu wielki foliak to zapełnię go byle czym (chociaż myślę że jestem w stanie sie powstrzymać od zapełniania byle czym bo już mi to przeminęło) Ale wolę wybudować cały foliak za jednym zamachem ponieważ na razie mam ograniczone miejsce więc jak walne odrazu foliak na całej przydzielonej mi działce będę pewny że już tego kawałka ziemi nikt sobie nie zagospodaruje.niech wielkość tunelu rośnie razem z Twoimi wysiewami.
Sebastianie- ile kosztował cie jeden 8 metrowy pręt?
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
W tej chwili nie mam już jak powiększać swojego tunelu więc za jakiś czas będę chciał postawić kilka inspektów na nogach, Czesi nazywają to parzeniskami. Dobrze w tym czują się górale, ale starsze rośliny. Wolno rosną ale mają bardzo naturalny wygląd, mają fantastyczne ciernie i pięknie kwitną. To chyba jest dla mnie perspektywa i sugeruję coś takiego i Tobie przemyśleć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Farel
Trudno powiedzieć bo materiał został mi z budowy domu, a pręty miałem 12m. Zresztą stal kupuje się na kg. O cenę popytaj w jakimś składzie budowlanym w sąsiedztwie, ale śmiało możesz przyjąć 3zł/kg.
- bartii9512
- 500p
Tomku, na razie chyba jednak postawie foliak bo mówisz że w parzenisku dobrze czują się dorosłe rośliny, a u mnie na razie nie ma wielu dorosłych roślin, większość siewek. Na wiosnę planuje największy dotychczas wysiew, parapet już tego nie pomieści więc foliak będzie potrzebny
Sebastianie, łatwo gnie sie te pręty?
Sebastianie, łatwo gnie sie te pręty?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Wie wysiewaj roślinek w tunelu, bo je ugotujesz i wypalisz. Upchaj je na parapecie. Do foliaka możesz przenieść roślinki o średnicy nie mniejszej niż 3mm a najlepiej takie o średnicy 5mm i więcej. I tak cały pierwszy sezon muszą być cieniowane. Cieniowanie możesz sobie odpuścić tak od połowy września. Wtedy słonko nie jest już takie silne i siewek nie usmaży.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Farel
Tych prętów nie trzeba giąć, wystarczy wsadzić jeden koniec w ziemię ok 0.5 m i następnie drugie 0,5 m, pręt sam wygnie się w łuk. To jest odkształcenie w zakresie sprężystym, a nie plastycznym.
- bartii9512
- 500p
Czyli moją szklarenke całkowicie użyje do siewek, w niej sie raczej nie ugotują.
Jak myślicie, fi8 starczy?
Dzisiaj właśnie zobaczyłem na budowie jakie są giętkie, myślałem że będzie się trzeba nagimnastykować a one lekutko się zginają.Tych prętów nie trzeba giąć
Jak myślicie, fi8 starczy?
- Farel
Jak dasz podpórki na środku, to myślę, że będzie ok.
- bartii9512
- 500p
No środku u góry na całej długości foliaka dałbym z fi10 albo fi12 i po bokach 2 razy fi8 i myślę że by stykło
- bartii9512
- 500p
Spapugowałem po Arturze i też zrobiłem regał do zimownia
Zimuje w nim siewki, badyle, rośliny szczepione i ciepłoluby. na jedną półke wchodzi 40 doniczek 7x7. Półki maja wymiar 70x30 cm a regał ma 120 cm wysokości. regał od tyłu będzie odizolowany od pokoju folią.
A wygląda on tak:

A wygląda on tak:

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Coraz więcej nas "regałowców"
Czy to już jest stałe jego miejsce? Artur ma wbudowany nawiew, ja mam regał na parapecie i mogę wewnątrz otwierać okno. A jak u Ciebie z dostępem powietrza? Czy ja dobrze widzę, że za oknem masz już śnieg?

Czy to już jest stałe jego miejsce? Artur ma wbudowany nawiew, ja mam regał na parapecie i mogę wewnątrz otwierać okno. A jak u Ciebie z dostępem powietrza? Czy ja dobrze widzę, że za oknem masz już śnieg?
- bartii9512
- 500p
Śniegu jeszcze nie ma, był szron i światło się tak jakoś odbiło co dało efekt śniegu
.
Tak, to już stałe miejsce tego regału, stoi w oknie balkonowym, jeśli będzie potrzeba to mogę rozszczelnić okno.
Pokój w którym stoją na parapetach siewki jest od strony południowej, w zimę się najszybciej wychładza i długo nagrzewa, ponieważ jest to duże pomieszczenie więc stwierdziłem że będzie to najlepszy pokój do zimowania siewek, ciepłolubów, szczepionych i badyli. Żeby utrzymać odpowiednią temperaturę zimą muszę zakręcać w tym pokoju grzejniki (niekiedy tylko przy dużych mrozach lekko odkręcałem jeden z dwóch grzejników) zakręcając grzejniki zaburzam trochę obieg i w pokojach na dole grzejniki nie grzeją pełną mocą a jeden z nich nieraz nie grzeje wcale. Rodzina zaczęła się "burzyć" i musiałem coś wykombinować żeby kaktusy miały zimno a w pokoju grzały grzejniki i stwierdziłem że spróbuje z regałem
Mam nadzieje że sie sprawdzi

Tak, to już stałe miejsce tego regału, stoi w oknie balkonowym, jeśli będzie potrzeba to mogę rozszczelnić okno.
Pokój w którym stoją na parapetach siewki jest od strony południowej, w zimę się najszybciej wychładza i długo nagrzewa, ponieważ jest to duże pomieszczenie więc stwierdziłem że będzie to najlepszy pokój do zimowania siewek, ciepłolubów, szczepionych i badyli. Żeby utrzymać odpowiednią temperaturę zimą muszę zakręcać w tym pokoju grzejniki (niekiedy tylko przy dużych mrozach lekko odkręcałem jeden z dwóch grzejników) zakręcając grzejniki zaburzam trochę obieg i w pokojach na dole grzejniki nie grzeją pełną mocą a jeden z nich nieraz nie grzeje wcale. Rodzina zaczęła się "burzyć" i musiałem coś wykombinować żeby kaktusy miały zimno a w pokoju grzały grzejniki i stwierdziłem że spróbuje z regałem

- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
ale naszczepiłeś
i ten na kolorowym też już spory