Kwiaty Patrycji

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiaty Patrycji

Post »

Patrycjo hojka prześliczna i pięknie wybarwiona ;:138 Cudeńko ;:3
A zamieszanie z zamią i zamiokulkasem zdecydowanie bierze się stąd, że większośc ludzi nazywa tego drugiego błędnie właśnie zamią. Pewnie dlatego, że tak jest krócej. Jednak zamia i zamiokulkas zamiolistny to zdecydowanie dwa odrębne gatunki. ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mireczek1965 pisze:Jagoda ma rację, jest to zamiokulkas. Również sprawdzałem ta sama roślina posiada dwie nazwy. ;:108 ;:108
Oj Mireczku znowu mieszasz, nie chodzi o to, że ta sama roślina posiada dwie nazwy, jak to ująłeś, tylko o to, że ludzie mylnie nazywają zamiokulkasa zamią, podczas, gdy zamia to całkiem inna roślina, reasumując dwie rośliny i dwie dość podobne nazwy, a namieszali jak zwykle ludzie :wink:
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10

Post »

Nie tylko z nazwy podobne, z wyglądu też:
http://www.stuartxchange.org/Zamia.html
ale niemniej jednak to dwie różne rośliny :uszy
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Mają rację Ci , którzy mówią , że są dwie rośliny : 1 - zamia ; 2 - zamiokulkas . Dla wszystkich ;:196 ;:63
Awatar użytkownika
agarow78
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 22:42

Post »

:wit

Nie będę z imienia wymieniała który kwiatolek mi sie podoba bo się jeszcze gotowe obrazić więc mówię że piękne masz kwiatuszki ;:63 ;:180 :D
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

A jak tam Twoja zroślicha różowa..? Zrób nowe zdjęcie plis..
Musze się na nią napatrzeć.. ;:108
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Dziękuję wszystkim za dyskujsę .Teraz wiem ,że mam zamiokulkasa:) Dyskusja na ten temat zamknięta!.

A to specjalnie dla Stokrotkania zdjęcie różowej zroślichy. Nie wyprostowała się jeszcze i nie rozwinęła jeszcze wszystkich nowych listków, ale wstawiłam ją na paraper, gdzie u mnei w domu jest najwięcej słońca i światla.Niestety u mnie dzisiaj ponuro i deszczowo. Proszę kochana powzdychaj sobie i czekamy do wiosny niech się rozrośnie:)

Obrazek

Dzisiaj odwiedziła mnie sąsiadka i przyniosła całą siatkę pelargonek:) więc już siedzą w ziemii. I w siatce były jeszcze 2 kwiatuszki.

To najprawdopodobniej cytryna lub mandarynka z pestki hodowana.
Obrazek

I taki kaktusowaty :)
Obrazek
Awatar użytkownika
agarow78
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 22:42

Post »

Kochana sąsiadka:)

Piękne to kaktusowate o właśnie takie by mi pasowało do mojej nowej łazieneczki :;230 tylko nie wiem czy tego typu kwiatochy w ciemnej łazience i ciepłej by rosły bo niby kto by bez światła dał radę żyć :?:
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54

Post »

Pati ładny pierwszy kwiatek ma takie ciekawe kolorki, kaktusiak jaki duży ;:138
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Ten kaktusowaty to sukulent : haworcja - nie będę się wymądrzać jak dokładnie , bo się nie znam .
Pewnie ktoś ze znających niebawem Ciebie odwiedzi , to podpowie . Wg mnie to jeden z wdzięczniejszych
i niekłopotliwych sukulentów - piękny .
A zroślicha wspaniale podniosła główkę - uważam , że jest bezproblemowa . ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale masz fajne sąsiadki, buuuu, czemu ja takich nie mam :( moje nie wyrzucają także storczyków do kosza, a szkoda, bo mogłabym się nieźle obłowić :( Może przeprowadzę się gdzieś koło Ciebie :) Zresztą, na te wszystkie zielone to i tak potrzebuję większego mieszkania :)
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

cwana ta Twoja kwiaciarka :;230 roślinki nie swoje rozmnaża i jeszcze na tym $$ trzepie ;:224 jednak praca w kwiaciarni to dobry pomysł... ;:108
hojka wspaniała ;:167
a zami to ten którego pokazywałaś wczesniej...? nieeeee.... tam był jeden listeczek a ten ma kilka....
APe pisze:Patrycjo powiedz mi ;zamia to ta gałązka widoczna fotce Ci się ukorzeniła?Ja wiedziałam o ukorzenianiu listków, ale cała gałązka :shock: to pierwsze widzę

no właśnie... i ja zgłupiałam już teraz.. i jak jeszcze poczytałam, że jest zami i zamia... o rany ;:223
dobrze, że wiemy, że masz zami, ale sobie obadam tą zamię drugą...
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Lidka lmw
1000p
1000p
Od: 23 sie 2011, o 13:47

Post »

Patrycjo ta zroślicha różowa jest piękna ! Cytrynka również . A ten kaktusowaty to jak lukrem polany !!
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

agarow78 to potrzebuje słonka, aby zakwitło, kiedyś to już miałam ale przelałam i padło.
Kasik,Lidka lmw Dziękuję ;:196
kociara Już miałam tego kaktusa haworcję:) i pamiętam, że raz zakwitła nawet. Zobaczymy jak z tą będzie. A zroślichy sa proste w obsłudz, że tak powiem i u mnie się one ładnie rozrastają .
socurek Nio życzę takich sąsiadek. Wczoraj jak byłam w Obi na dziale storczyków żona mówi do męża: musze kupic nowy taki kwiatek<phalenopsis> , bo ten który miałam przekwitł i wyrzuciłam, a tak długo i ładnie kwitł. Szkoda że ta baba nie miała serca do kwiatka.
mniodkowa To ja chyba bym musiała kwiaciarnię otworzyć z roślinami doniczkowymi, które sama bym rozmnażała:D:D No co w końcu jestem bezrobotna. :;230 :;230
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niegłupi pomysł taka kwiaciarnia. Wiecie ile musi dawać radości taka praca w którą z przyjemności (nie z przymusu) wkłada się całe serce? :)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”