ogród Agaty (sure) - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: ogród Agaty (sure) - cz.2

Post »

Su dwa Zerbrinusy razem to chyba za dużo, będzie im ciasno jak się rozrosną ;:224
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

o jejku, gdzie ja znajdę teraz miejsce dla miskanta?? :roll:

tak wyglądają wszystkie razem

Obrazek

wymienię w kolejności, bo nie za bardzo widać podpisy:

1. m. Rotsilber (podobno, nie kwitł jeszcze)
2. m. Silberfeder x 3 (ale ten pierwszy, który kwitnie ma kwiaty bardziej w kolorze Rotsilbera, pewnie to pomyłka), odstęp ok. 60-70 cm
3. m. Zebrinus x 2
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sure pisze:Bardzo ciekawe, co fajnego? Jak odbierzesz, koniecznie się pochwal! ;:108

a ja ostatnio podziwiałam trawy w tym ogrodzie! :)
Agatko, :wink: zajrzałam tam i chyba tam wsiąknę na dłużej. :lol:
Fajnie ma wszystko skomponowane. Ciekawe, jak będą wyglądały Twoje miskanty w przyszłym sezonie.
Osobiście odważyłam się posadzić w tym roku 3 sztuki.
:wit
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - prawda, że można się skusić? :D
Czytam sobie teraz o trawkach i dochodzę do wniosku, że moze ja wcale nie mam Zebrinusów, tylko Strictusy? Bo im się listki nie wykładają, tylko sterczą do góry.. :roll:
nie wiem, czy coś istotnego jeszcze z tego wynika, ale śmieszne, ciekawe czy jakikolwiek z moich miskantów pasuje do swojej metki! ;:223
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

hmmm, Zebrinusy faktycznie powinny się przewieszać... chyba że jeszcze małe i się nie przystosowały?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja w tym roku posadziłam 6 miskantów i wygospodarowałam miejsce na więcej. Bardzo szeroką ofertę traw mają w szkółce w Pęchcinie, gdzie odbywają się spotkania forumkowe. Miskanty są tam tanie, inne trawy też. Ja również zainspirowałam się ogrodem amadyna, ale jednak samych traw bym nie chciała mieć, bo podobają mi się też inne rośliny. Żurawki, hosty, liliowce, róże. I staram się to jakoś wszystko pogodzić. Taki miskant po wyrośnięciu to jednak olbrzymia kępa. A ogród mam mały.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agu, podrosną, to zobaczymy. Niby-Zebrinusy są drugi sezon, nie kwitły jeszcze. Może jeszcze się powyginają, ale nie upieram się przy tym ;)

Wando, ja bardzo lubię trawy, najchętniej sadzone przy iglakach i myślę, że do różyczek również by pasowały. Mam też dużo krzewów liściastych, bo te podobają się bardziej m., szczególnie, jeśli nie są za bardzo egzotyczne - wypracowaliśmy jakiś kompromis w ogrodzie. Ogród wyłącznie trawiasty byłby chyba dość monotonny, w pewnych porach roku też nieciekawy, trawy na wiosnę często są brzydkie, albo trzeba je wyciąć.
Szkółka w Pęchcinie to Szmit, tak? Już koleżanka mnie namawiała na wspólną wyprawę tam, była zachwycona. Ode mnie to trochę daleko, niestety... :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Tez sie zawsze zastanawiam jak oni metkuja, ze az tyle pomylek sie zdarza :roll:
A jeszcze, wiesz ostatnio tak te moje irgi Majory ogladalam ... pamietasz, co mowilam ze 6 sztuk rosnie do gory a 2 ktore mam z innego ogrodniczego calkiem na plasko i zastanawialam sie ktore, to sa faktycznie Majory. No i okazalo sie ze jednak sa identyczne, tylko stanowisko inne :;230 Jak przenioslam jednego z tych rosnacych do gory, przed dom - tam mam te 2 plaskorosnace, to tez zaczal plasko rosnac - jakby to nie byla ta roslina co poprzednio. Dziwne ale prawdziwe.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No proszę, to jednak dowód na to, że wszystko determinuje środowisko. Dlatego np. anioły fruwające w niebie mają piękne skrzydła, a anioły chodzace po ziemi mają piękne nogi... :;230
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agatko, :wink: ja też kupowałam Zebrinusa, tylko później okazało się, że na doniczkowej etykietce napisano Strictus. :;230 Tu gdzieś czytałam, że Strictus ma bardziej zwartą budowę i tak się nie wykłada. Może to zaleta ?

:wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

To ja już mam całkiem namieszane :;230 Mam jednego miskanta, o którym przyzwyczaiłam się myśleć Zebrinus, a jeśli jest Strictusem? Też dobrze, bo ładny rośnie :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

A ja kupiłam kuzynce w prezencie zebrinusa bo taki jej się marzył. Na wiosnę dostałam 'reklamację' że trawka nie ma pasków 8-) A ja na to, że zgubili paski, bo jesienią były! Po jakiś 2 tygodniach paski się znalazły :shock: We wrześniu naocznie zobaczyłam jak owa trawka rośnie, na południu Polski. Ma 2,5m, jest piękna i jeszcze raz taka duża jak moja która jest rok starsza. Oto co znaczy klimat południa...
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, Ewo - może to i dobrze, bo taki wyprostowany pokrój też ma swoje zalety. Moje dwie sadzonki trochę się różnią pokrojem, ale jedna z nich rośnie od zeszłego roku, może to dlatego?

Izo, a przyczyną różnic rozmiaru może też być podłoże. Miskanty lubią słońce, ale i wilgoć, więc nie jest to takie łatwe do zrobienia...
hm, nie wiedziałam, że Zebrinus rośnie tak wysoko... jeśli mój klimat bedzie mu odpowiadał, wlezie klonowi w koronę! :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Su ja się tez nie upieram :D ładne, paskowane, spore, a jak jeszcze zakwitną ;:224 Będziemy się cieszyły :uszy
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie. Ja się już cieszę, bo obydwa urosły przez sezon :)

z porannego przeglądu dziś kolorowe rozchodniki, bo reszta przy tej pogodzie wygląda już całkiem nieciekawie... :roll:
sadzonki mniejsze i większe (bez białego)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”