Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam!
Dziś rozkwitł na całego-ma olbrzymie kwiaty :shock: Obrazek

czy to jakiś nimph?
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Chyba na nympha nie wygląda. Chory na pewno nie jest . Napisałaś,że ma olbrzymie kwiaty Trzeba podać ile ma śednicy i jaki kolor naturalny. Trudno mi powiedzieć. Może jeszcze nie całkowicie rozwinięta Lady Jane. Ja mam dwie i każda inaczej kwitła mało tego poszczególne kwiaty u tej samej bardzo różniły się odsiebie Jeśli on jest pomarańczowy, różowy lub lekko łososiowy to może być Lady Jane . Jeśli jest czerwony to jest coś innego. Ważne jest jaki miał pąk . Wydłużony czy okrągły. Nymphy mają pąki podobne raczej do makówki. Może jeszcze odezwie się ktoś kto wie na pewno. :lol:
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Chyba za rok też spróbuję metody "słoiczkowej", skoro takie efekty dała. Ciotka zaraziłaś mnie Royal Velvetem,,, :roll: :oops:

Nusia Twój nieznany podobny do Millenium Star Obrazek
lub Double PicotteObrazek
Zdjęcia z www.daililygardens.com.au, www.odla.nu
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Dziś wyglada tak,a średnica kwiatów to 20 cm,kolor biało-czerwony,środek zielony z otoczką bordowego :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Myślę,że to może być Double Record. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Jest piękny niezależnie od tego co to jest. Mojego pokazywałam w kolekcji kilka stron wcześniej. :lol:

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
dana0520
50p
50p
Od: 2 mar 2008, o 17:15

Post »

Witam. Jestem "noworodkiem" na tym forum. Niedawno zakupiłam w LM Amarylis ( w doniczce), listki miał zaledwie na 3-4 cm i pąk kwiatowy. Po przyniesieniu go do domciu przesadziłam do większej doniczki i podlałam. Wsadziłam go też za głęboko, bo prawie całą celkę przykryłam ziemią. Po przeczytaniu prawie wszystkich postów wiem, że źle zrobiłam .przesadziłam jeszcze raz i teraz cebulka wystaje ok 1/4 na ziemią. Ale do rzeczy. Otóż pąk kwiatowy zrobił się wiotki i w tej chwili opiera się na brzegu doniczki a listki nadal rosną. Jak go ratować. Czy obciąć ten zwiędnięty pąk, czy zostawić?? Proszę pomóżcie.
Zrobiłam już zdjęcie ale poczekam na córkę to pomoże mi je wstawić

Zaraziliście mnie kochani miłością do kwiatów, od paru dni nic innego nie robię tylko czytam wszystkie posty dot.kwiatów doniczkowych i uprawy działki :)
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ciotka pisze:Obrazek
Ojejku... a co to za niesamowity sposób? :shock: Zdradź proszę tajniki tej hodowli, chciałabym spróbować, bo nie jestem zadowolona ze swoich efektów... :oops:
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Proszę nie wzorujcie się na mnie jeśli chodzi o hipeastrum. Ja w tym momencie byłam zielona zupełnie. Nie wiedziałam co zrobić gdy otrzymane cebule zacżęły wypuszczać pąki. Nie byłam zupełnie przygotowana. Niektóre nie miały korzeni - no to wszystkie do wody. To tak na chłopski rozum. Skoro podlewa sie rośliny żeby rosły to ja gdy nie mam ziemi i doniczek to wsadzę do wody i też będą rosły. Tylko nie wkładałam do wody całej cebuli tylko samą piętkę. No i rosły. Oczywiście dałam do wody odpowiednią dawkę nawozu. To był nawóz w płynie i tam było napisane ile dawać do ziemi ile do wody. Z tym ,ze nawóz dostawały wtedy gdy już miały ładne korzenie. Rośliny lepiej puszczają korzenie bez nawozu. :lol: To moje postępowanie było prymitywne , no cóż to takiego - słoik i woda. Moja babcia zawsze zimą miała taki zestaw dla cebuli i hodowała szczypiorek. Później dowiedziałam się, że są specjalne zestawy do hodowli wodnej i to wcale nie tanie. Co by nie powiedzieć u mnie metoda słoik i woda się sprawdziła, ale myślę że najlepiej ją stosować tylko w beznadziejnych przypadkach.

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Reposit-09

Post »

ciotka pisze:Co by nie powiedzieć u mnie metoda słoik i woda się sprawdziła, ale myślę że najlepiej ją stosować tylko w beznadziejnych przypadkach.
Za taki właśnie się uważam :D Chyba coś robię nie tak z hipkami, dlatego teraz poszukuję innowacji ;) Dziękuję Ci, Marysiu, za tak dokładną relację.
dana0520
50p
50p
Od: 2 mar 2008, o 17:15

Post »

Obrazek

Oto moje szczęście - "nieszczęście". Poradźcie co robić. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

dana0520 pisze:Obrazek

Oto moje szczęście - "nieszczęście". Poradźcie co robić. Pozdrawiam
Nic. na pewno nie przesadzać. Czekać co będzie. Może jeszcze jakiś pąk wyjdzie, chociaż po wyglądzie mało prawdobodobne. Myślę, że zaszkodziło mu ciągłe przesadzanie. Moja znajoma ma całą kolekcję z OBI w maleńkich doniczkach - małe cebulki. Bała się przesadzać i wszystkie jej pięknie kwitły a jeden miał nawet trzy pędy. Widziałam to na własne oczy. :lol:

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Teraz ja proszę o radę. Sadzenie i pielęgnację hippeastrum mam opanowane . Co się robi po przekwitnięciu też wiem . Wszystkie terminy też mam zapisane. Niestety nie wiem co robić gdy hipki nie trzymają terminów. Pokażę to na przykładzie Bolero . Na fotce widać jeszcze inny sadzony tego samego dnia.
Bolero - posadzony 26.10.2007 gdy zaczął coś zielonego wypuszczać
12.11.2007 - wśród liści pojawił się 1 pąk
15.12.2007 - zakwitł pierwszy z siedmiu kwiatów na tym pąku, kwitł do końca grudnia
11.03.2007 -wygląda tak jak na zdjęciu, cebula jest twarda
Jeszcze dzisiaj tak jak wszystkie dostał nawozu. Nie wiem co dalej mam robić ? Czy przerwać już podlewanie, czy tylko nawożenie , czy wysłać go na odpoczynek , czy jeszcze czekać ? Takich , które się pospieszyły i mają uschnięte liście jest kilka. Zaznaczam, że wszyskie cebule sprawdzałam i są twarde.

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Oczywiście zapomniałam wkleić zdjęcia. Już sie poprawiam. Przepraszam. :oops: Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Reposit-09

Post »

No to ja się dopisuję - też mam problem, zresztą nie pierwszy raz :oops: Mój Elvas zawiązał pąk kwiatowy i.... zatrzymał się. Wypatrzyłam na cebuli jakąś czerwoną plamę :( sam pąk natomiast wygląda jakby go ktoś posypał rdzawym proszkiem... Cebula zrobiła się miękka w dotyku. Czy to grzyb? Jak z nim walczyć? Jak ratować roślinkę? Błagam - pomóżcie... To taka ładna odmiana... ;:144

Obrazek
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Kari jaknajszybciej kup środek grzybobójczy np. Kaptan i wymocz cebulkę.Sprawdz czy ma korzenie,może dlatego pąk stoi w miejscu.

Ciotka
Czy ona miała w ogóle po kwitnieniu duze zielone liście?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”