Roundup - jak działa,kiedy rozkłada się w ziemi,skutki jego działania itp

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Roundup i skutki jego działania

Post »

Pozwolę sobie skopiować link z facebooka profil gmo to nie to, o roundapie http://www.eko.org.pl/pipermail/zieloni ... 00896.html
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

kogra pisze:Tak jak napisał Zibi, tylko zamiast Raundupu wstrzyknąć silny roztwór soli.
Usiłowałam to zrobić, ale nie umiałam :( . Miałam strzykawkę bez igły, gwoździem wykonałam otwór... i roztwór wypływał :roll: . Jak to wstrzyknąć ;:24
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Powiększyć otwór w drzewie, wtedy się uda.
Powietrze w otworze wypychane przez wstrzykiwany płyn musi mieć gdzie ujść.
Grażyna.
kogro-linki
elninho86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 paź 2011, o 18:19

Post »

Witam! jestem nowy na tym forum i w dodatku nie mam praktycznie zielonego pojecie o roślinach itp. Zarejestrowałem sie na tym forum głównie po to żeby uzyskac konkretną odpowiedź na moje pytanie. Mianowicie mam do usunięcia kilka krzaków są to takje położyste krzaki na których rosną "owoce" coś w rodzaju żółtej śliwki przemieszane to jest jeszcze z jakim kłójącymi krzakami z kolcami musze się tego pozbyć powycinałem już gałęzie przy ziemi i chciałem wykopać korzenie ale ponieważ sa one rozłożyste wrosły pod płot aż na podwórze nie chce podkopywać płota żeby czasem mi się nie obalił (jest już dość stary), czy ROUNDUP poskutkuje na te korzenie jak je odkopie i zleje nim jeśkli tak to czy samym koncentratem czy go rozcieńczać??

Są jeszcze pieńki nie dużych drzew na podwórzu czy wywiercenie w nich otworów i wlanie tam ROUNDUPA poskutkuje jak tak to czy go rozcieńczać czy nie ile go wlać mniej więcej i jaki to będzie miało wpływ na trawnik bo one rosły na trawniku

I ostatnio dotyczy tego samego tylko jest to chyba bez rośnie drzewko za pło0tem a przed płotem z ziemi wyrastaja jakby gałęzie łodygi i liście wyglądaję tak samo jak na drzewku za płotem czy te łodygi mogą wyrastać od tego drzewka zza płotu tylko że spod ziemi i czy roundup też da sobie z tym rade

bardzo proszę o pomoc
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Czytałem trzy razy...
I nie wiem... jaja sobie robisz?
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

elninho86-jeśli dobrze cię zrozumiałam to ja jak-em babka wzięła bym sztychówke obkopała dookoła pięńki drzew a skoro nie duże to i roboty nie wiele ,wycięła korzenie i problem z głowy i trawkę można posiać i opału by troszke było a jak jesteś młody chłopak to i tężyzny nabierzesz .Jeśli chodzi o płot to nie trzeba się bać że sie przewróci tylko pomyśleć jak go tanio i szybko odnowić skoro jest stary .Przy okazji spokojnie wykopiesz sobie krzaki-intruzy-postępowanie jak z pieńkami ,osobiście lubię takie robutki.powodzenia!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elninho - gdybyś wiedział co to jest Roundup i najpierw o nim poczytał to nie zadawał byś takich pytań.
Oczywiście, że na korzenie on jest całkiem nieskuteczny.
Natomiast ziemię dookoła zatrujesz na wiele lat bo Roundup nie jest biodegradalny i zalega w ziemi przez wiele lat.
Pniaki możesz przecież wykorzystać na grila lub ognisko na którym możesz upiec kiełbaski.
Niszczenie ich Roundupem nic nie pomoże .
To czysta niegospodarność.
Jeśli już nie chce Ci się kopać to wytnij wszystko przy ziemi, nakryj grubym kartonem i przykryj czarną folia.
Zostaw tak do póżnej wiosny, to wszystko co pod nią będzie zginie z braku światła i wilgoci.
Resztki wykopiesz potem bez problemu.
Żeby przyspieszyć rozkład możesz w pieńkach po wyciętych krzakach nawiercić otwory i wstrzyknąć w nie silny roztwór soli kuchennej.
I będziesz miał zdrową ziemię do uprawy a nie zatrutą glebę.
Przemyśl dokładnie co i jak zrobić bo za głupotę się płaci wysoką cenę. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08

Post »

Szybko wytnij te uschnięte gałęzie.Jeśli został w nich roundap to może się nie rozprzestrzeni na całe drzewo.A uschnięte gałęzie spal,nie przeznaczaj ich na kompost.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
elninho86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 paź 2011, o 18:19

Post »

Dlatego też napisałem na tym forum a co nie którzy koledzy od razu się oburzyli, nie mam pojęcie większego o tego typu sprawach dlatego też postanowiłem zapytać fachowców tu. skoro odradzacie ROUNDUP to czy wykopania samego tego głównego pieńka co jest w ziemi i poodcinanie odchodzących od niego korzeni nie spowoduje że roślina odrośnie czy trzeba wykopać wszystko, chodzi mi o to żeby te podcinane korzenie zostały w ziemi. I jeszcze tak na marginesie także odnośnie ROUNDUPa przez podwórz idzie chodnik powyrastało z niego nieco chwastów przy krawężnikach za krawężnikiem trawnik czy moge spryskac te chwasty ROUNDUPem i trawnikowi nic się nie stanie czy raczej lepiej je "wyskubać"?
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Elniho -spoko ,nie oburzamy się tylko nasza reakcja jest jak to u "zielonych "po prostu [jak bym tam wparowała z łopatą ...]no wiesz sami siebie w tym widzimy a jeśli o chemię chodzi to koledzy chcą cię uchronić od strat i jesteśmy wyczuleni na skażenia .Życzymy powodzenia a jak nas nie opuścisz to jeszcze będziesz ogrodnikiem nr. I ;:167
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Raundap
Wszyscy tu są bardzo wyczuleni na ten środek. Kupując chlebuś czy bułki musicie mieć świadomość tego ze na 100% zbożne było pryskane Raundapem na kilka dni przed żniwami. To powszechnie stosowana metoda na prawie całym świecie, w ten sposób zboże na polu wysycha (dojrzewa) równo na całym kawałku.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Mam pytanie spryskałam Raundapem trawę w ogródku już ponad 2 tygodnie teraz chcę usunąć zżółkniętą trawę przekopać ziemie i trochę dodać nowej i wsadzić cebulki roślin wiosennych. Czy to że wcześniej było pryskane środkiem nie zaszkodzi cebulkom i później kwiatom na wiosnę??? Proszę o radę i tylko mnie nie wyśmiejcie :roll:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I chwała bogu, że natura jest górą nad ludzką głupotą.
Inaczej dawno ludzi nie byłoby już na ziemi.
Zamiast współpracować z naturą stale z nią walczymy, myśląc, że jesteśmy tacy wielcy, że wszystko musi być nam uległe.
Do pewnego czasu to się udaje, ale potem........może to pierwszy namacalny przykład.....natura będzie górą.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

szyszunia - możesz już sadzić :wink:
Pozdrawiam, Maciek.