Sosna ( Pinus ) - odmiany

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Sosna ( Pinus ) - odmiany

Post »

Witam, czy na podstawie tych zdjęć ktoś jest w stanie nazwać moje sosny, a przede wszystkim interesuje mnie jak wielkie mogą osiągnąć rozmiary? Te trzy niżej na pewno były kupowane w sklepie ogrodniczym, i zbliżenie szyszki,
Obrazek
Obrazek

kolejna nie pamiętam skąd jest. Interesuje mnie ta z cieniutkimi igiełkami w głębi zdjęcia.
Obrazek
bo te igły na pierwszym planie to chyba jakaś pospolita, z lasu :oops:
Do niedawna nie wiedziałam, że jest tyle odmian sosny :oops:
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Prośba o zidentyfikowanie sosny

Post »

Najlepiej będzie jak policzysz ile jest igieł w pęczku (wyrastają najczęściej po 2, 3 albo 5 i to jest jedna z podstawowych cech różniących gatunki sosny), poza tym przydałoby się jeszcze zmierzyć długość igieł i ewentualnie szyszek. Również istotna jest sztywność lub giętkość igieł.
W każdym razie ta na pierwszym zdjęciu najbardziej wygląda mi na sosnę czarną lub smołową, a na drugim (z szyszkami) najbardziej na żółtą, ale też może być czarna. Natomiast na trzecim może być wejmutka, ale też rumelijska albo jakaś inna 5-igielna. Niestety z samych zdjęć na 100% nie rozpoznam.
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Igieł na pewno dwie bo to sosna czarna,. :) a na ostatnim zdjęciu raczej Pinus strobus (ale może też być P. wallichiana) :wink:
Pozdrawiam Janusz
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

A na ostatniej fotce z przodu sylvestris, w tle wejmutka.
No, Janusz dopisał, zanim wysłałem :D
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

No oczywiście nie wspomniałem o P. sylvestris. :oops:
Pozdrawiam Janusz
x_o-a

Post »

Bardzo dziękuję. Teraz jak mi podaliście nazwy, coś mi się kołacze, że w ogrodniczym kupowaliśmy sosnę czarną :). ;:132
x_o-a

Post »

Obejrzałam i pomierzyłam. Pierwsze dwa zdjęcia ( czarna): igły dwie, długość od 12cm do ponad 13cm.
Rozpoznana jako wejmutka ma aż 5 igieł ( :shock: , dla mnie laika :oops: ) i długość około 11 cm :) . Ostatnia p.sylvestris około 7,5 cm długość igieł.
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czyli dobrze rozpoznaliśmy. Co prawda ta sosna 5-igielna to nie musi być koniecznie wejmutka (chociaż najprawdopodobniej to właśnie ona), jest parę bardzo podobnych do niej gatunków (ale rzadszych), ale ja ich nie potrafię odróżnić "na żywo" a co dopiero ze zdjęcia.
x_o-a

Post »

Jesteście wspaniali :) . A ja, jeszcze tydzień temu myślałam, że sosna ma zawsze dwie igły złączone :oops: . Nawet nie pomyślałam, aby przyjrzeć się wejmutce, i że ona może mieć pęczek z 5 igieł.
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39

Re: Sosna ( Pinus ) - odmiany

Post »

Witam posiada ktoś może wiedzę czy rożne sosny rodzaje sosny pochodzące nawet z różnych kontynentów współpracują lub w ostateczności mogą współpracować z tym samym grzybem mikoryzowym i np podszczycie spod sony pospolitej podsypane pod Ponderoze będzie tworzyć mikoryzę?
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”