Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bugenwilla-jak ją uprawiać?

Post »

Przede wszystkim prawidłowa uprawa, tzn. dużo słońca w zacisznym miejscu, dokarmianie przynajmniej 2x w tygodniu, doniczka nie za duża wobec rośliny, i częste przycinanie dla rozkrzewień.
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
Beata1971
50p
50p
Od: 6 cze 2011, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Och jakie piękne Wasze Bugenwillie :shock:
Ja dziś przez przypadek znalazłam się w Praktikerze i kupiłam Bugenwillię przecenioną na 5 zł oczywiście nie kwitnącą,Wydaje mi się, że to nie dużo. Mam nadzieję, że dam radę dobrze ją przechować, aby w przyszłym sezonie podziwiać jej kwitnięcie.
Nie wiem tylko czy mam ją teraz przesadzić, jeśli tak to do jakiej ziemi, czy może być zwykła do kwiatów doniczkowych?
Zaraz pójdę pstryknąć fotkę i wstawię.

Uda się, czy się nie uda :D wstawić fotkę oczywiście

Obrazek
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p

Post »

Beata - twoja bugenwilla jest piękna, ciekawe jaki to kolor, przesadzaj ją szybciutko w ziemię uniwersalną tylko w niezadużą doniczkę.
Barbaraa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 sie 2011, o 14:42

Post »

A wydawało mi się,ze kwiatki ma jak bugenvilla:) i pod taką nazwą została kupiona
Obrazek

(te liście z tyłu, to od wawrzynu:))
Megan25
50p
50p
Od: 24 maja 2008, o 13:39

Post »

maria.k55 pisze:Przede wszystkim prawidłowa uprawa, tzn. dużo słońca w zacisznym miejscu, dokarmianie przynajmniej 2x w tygodniu, doniczka nie za duża wobec rośliny, i częste przycinanie dla rozkrzewień.
A powiedz kiedy przycinać te rozkrzewiny? Ona przypadkiem nie kwitnie na tegorocznych przyrostach?
Pozdrawiam, Megan
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p

Post »

Jeśli chodzi o cięcie bugenvilli to konieczne jest coroczne przycinanie w lutym lub marcu przed pojawieniem się młodych pędów. Ponadto w ciągu sezonu wegetacyjnego skraca się wierzchołki pędów po każdym kwitnieniu. Sprzyja to pojawianiu się coraz to nowych pąków oraz krótkich pędów bocznych, kwitnących znacznie obficiej niż długopędy.
Przekwitłe pędy skracamy o połowę lub nawet 2/3, cięcie wykonujemy 2-4 mm nad ostatnim liściem.Tniemy tylko pędy zielone, niezdrewniałe.
Awatar użytkownika
Orsini
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 kwie 2008, o 22:49

Post »

Mario.k55, czym nawozisz roślinkę? Takim zwykłym nawozem do kwitnących kwiatów czy też nawozem do powojników czy czymś innym?
Pozdrawiam,
Orsini :)
Megan25
50p
50p
Od: 24 maja 2008, o 13:39

Post »

maria.k55 pisze:Jeśli chodzi o cięcie bugenvilli to konieczne jest coroczne przycinanie w lutym lub marcu przed pojawieniem się młodych pędów. Ponadto w ciągu sezonu wegetacyjnego skraca się wierzchołki pędów po każdym kwitnieniu. Sprzyja to pojawianiu się coraz to nowych pąków oraz krótkich pędów bocznych, kwitnących znacznie obficiej niż długopędy.
Przekwitłe pędy skracamy o połowę lub nawet 2/3, cięcie wykonujemy 2-4 mm nad ostatnim liściem.Tniemy tylko pędy zielone, niezdrewniałe.
Tylko, że moja bugenwilla zaczęła kwitnienie dopiero z początkiem sierpnia. To jest i tak duży sukces, bo w poprzednich latach kwitła mi dopiero na koniec sierpnia. Wcześniej za nic nie chce zakwitnąć, wypuszcza sobie te długie pędy i obawiam się je skracać aby nie spowodować, że w ogóle mi nie zakwitnie. Zanim skończy obecne kwitnienie, to pewnie będzie już październik, więc więcej już i tak nie zakwitnie. Coś robię nie tak, ale zupełnie nie wiem co. :(
Pozdrawiam, Megan
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Hmmm... nie wiedziałam, że trzeba ją przycinać... Czy teraz nie jest za późno? Fakt faktem, że będę ją zimować tak jak ostatnio, czyli w mieszkaniu.
Awatar użytkownika
araukar
100p
100p
Od: 19 cze 2010, o 11:47

Post »

Swoją zimuję w garażu gospodarczym.
Po wywczasach zimowych powędrowała w lutym do domu gdzie zaczałeła kwitnąć w kwietniu .
Następnie w maju trafiła na wolne powietrze .
W lipcu trochę przystopowała z kwitnieniem .
Teraz we wrześniu zaczęła się druga tura kwitnienia.
marzenakal98
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 wrz 2011, o 10:20

Post »

A to moja Bugenwilla:)
Ja zimuję w piwnicy :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13

Post »

Przyniosłam roślinkę do domu
Profilaktycznie opryskałam topsinem i zaniosłam do zimnego nieogrzewanego pokoju
Czy jeszcze coś mam zrobić ?
Czy roślinka straci liście zimą ?
Pozdrawiam Beata :)
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p

Post »

Liście straci na pewno, to normalne. Jeśli to jest młoda, tegoroczna roślina proponuję zimować w mieszkaniu na parapecie, tylko nie nad grzejnikiem, i oczywiście pilnować wilgotności b.umiarkowanej. Natomiast jeśli jest to roślina starsza to w porządku, wskazane jest zimowanie w nieogrzewanym lokum, gdzie temperatura nie spada poniżej 8 stopni, i też pilnujemy wilgotności, nie przesuszamy, ja podlewam 1x na tydzień. Opadnięte liście najlepiej spal, bo tam może być przędziorek, a jeśli chodzi o oprysk to chyba lepiej Magusem od przędziorka, bo Topsin to od chorób grzybowych, a bugenville raczej nie chorują jeśli prowadzisz je prawidłowo.
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13

Post »

Kupiłam ją wiosną w OBI
Czy to tegoroczna roślinka to nie wiem ?
Jeśli radzisz trzymać na oknie tak zrobię
a jutro opryskam jeszcze vertimecem na przędziorka

aha u mnie ten nieogrzewany pokój ma ok 10 st i mimo zakręconych kaloryferów niżej zejść sie nie da
Pozdrawiam Beata :)
Awatar użytkownika
araukar
100p
100p
Od: 19 cze 2010, o 11:47

Post »

Swoją przez dwie ostatnie noce trzymałem w garażu gospodarczym . Od jutra powędruje z powrotem na swoje letnie miejsce.

---11 mar 2012, o 10:00 ---

Roślina jest jeszcze w stadium spoczynku zimowego . Stoi w garażu gospodarczym , ale niebawem trafi do namiotu foliowego . Tam spędzi około 5 tygodni czyli gdzieś do końca kwietnia . W namiocie po miesiącu powina się już pokryć w całości liśćmi . Dopiero na początku maja będzie wystawiona w maksymalnie nasłonecznionym miejscu . Po takich zabiegach powinna pokryć się przykwiatkami jeszcze bujniej aniżeli w tamtym sezonie . Czas pokaże.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”