Moje domowe i balkonowe

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje domowe i balkonowe

Post »

Zgadza się Lidko, zwłaszcza, że większość roślin w nocy podbiera nam tlen ;:108 Muszę poczytać więcej na ten temat
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

o Wiktoria zobacz - Jagoda mówi, że to w nocy podbierają ten tlen ;:224 ;:14
u mnie wietrzenie BYĆ MUSI! inaczej byśmy popłynęli... w siną dal... ;:224 bo wilgoć ze ścian nas atakuje ;:14 i bez wietrzenia mam mokre okna, ściany, parapety i wszystko co się da - taki ekstra blok i taka ekstra wentylacja ;:223
... a tak w ogóle to zupełnie nie wiem o czym mówicie z tym otwieraniem okien :shock: u mnie od lat otworzyć się nie da - jedynie uchylić ;:224 bawić się w ściąganie doniczek nikt tu nie zamierza ;:78 teraz jest jeszcze + bo balkon czyli można go otworzyć i tak też się dzieje, ale ja wtedy ;:121 i M staje przy takim balkonie i z kotarą w postaci koca chroni moje kwiatuszki ;:224 :;230
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Rozbawiłaś mnie tym kocem :;230
Ja na szczęście też nie mam problemu z wietrzeniem.
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Ja to chyba jeszcze przed I wojną do szkoły chodziłam , bo pamiętam , że w roślinach zachodzi proces fotosyntezy (głównie)
A jak światło to proces zachodzi w dzień , lub nocą przy specjalnym doświetlaniu , też specjalnym
światłem (jest niewiele roślin wytwarzających tlen nocą) - ale nie chcę się wymądrzać ;:223 ;:108
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kociaro, dokładnie tak jest, jak piszesz, więc w dzień powinny nas roślinki dotleniać ;:63
Nurtowała mnie ta sprawa tlenu w nocy i co nieco się dowiedziałam, a wygląda to tak, że
w nocy większość z roślin pobiera właśnie tlen, a wyjątki to przede wszystkim storczyk dendrobium, sansevieria i aloes, które produkują tlen w nocy. Nie jestem do końca przekonana co do skrzydłokwiatu, ale polecają go też do sypialni. Całe szczęście, bo w salonie, gdzie również śpimy są aż trzy skrzydłokwiaty. Sansevierie tez mam teraz już trzy i to wszystkie na stoliku nocnym przy tapczanie. Możecie się śmiać, ale jeszcze jakiś czas temu zostawiałam na noc niedomknięte okno, bo w nocy było duszno. Teraz jest jakoś lepiej pod tym względem i wmawiam sobie, ze to zasługa sansevierii, więc jak przetrwają zimę, bo mają tam naprawdę ciemno, to sprawię sobie więcej ;:108
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Podnoszenie kosztów ogrzewania zimą poprzez wietrzenie nie do końca jest prawdziwe... chyba że okno otwarte na roścież i kaloryfery włączone na full...
My mieliśmy założone kapilary i nie wskazane było wietrzyć przy włączonych kaloryferach... ale miałam wrażenie zresztą nie tylko ja że po wietrzeniu mieszkanie się lepiej nagrzewało a ciepło było przyjemniejsze... może to odczucie subiektywne :roll: :?:
Jakos tak zawsze było najzimniej w mieszkaniu jak temperatura na dworze oscylowała w granicach 5-0 C... mimo włączonych kaloryferów z trudem przychodziło ogrzanie mieszkania...
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anjja, z tym szybszym ogrzaniem świeżego powietrza, to chyba masz rację. Zresztą u mnie nie tyle chodzi o koszty, co o trud i znój m podczas przynoszenia opału :;230 Dlatego marudzi ;:108
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

no przy obecnych podzielnikach na kaloryferach w blokach, gdzie są blokady i nie da się zakręcić na amen i jak otworzysz okno i zrobi się różnica temp to grzejnik i tak się nagrzeje a co za tym idzie - licznik nabije, temu ja jak Anjja mówi - zakręcam najpierw grzejniki, zakrywam podzielnik czymś np ręcznikiem i na pół godziny okna otwarte - ale my to mamy jeszcze o tyle dobrze, że w 2 pomieszczeniach na przestrzał mieszkania mamy stare pokrętła (bo spółdzielnia nie miała jak się dostać aby wymienić, suwanie mebli itp) to grzejnik się nie załącza, zostaje jedynie zakrycie podzielnika. No wiadomo w - 25* to pół godziny nikt nie wytrzyma :;230 ale od razu lepiej, roślinkom to też nie szkodzi ;:108

a co do tlenu - no widzicie, w nocy zabierają, w dzień oddają - ale co z tego jak ja w pracy siedzę :;230
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo fajna dyskusja ;:215 . Dziękuję wszystkim Uczestniczkom ;:196 .

Dziś mam kilka fotek zieleninek (właściwie, to w większości zrobiłam je w sobotę, ale nie chciałam zabijać tematu) :D .
Trzy kwitnące roślinki: ceropegia, dendrobium i skrzydłokwiat :)
Obrazek Obrazek Obrazek

I to, o czym już pisałam u Anjji w wątku - coś zielonego przy listku skrętnika. Teraz już wiem, że to na pewno roślinka, a nie ziarnko piasku, ale jaka? Skrętnik? A może jakiś chwast? :roll:
Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Wiktorio piękne kwitnienie dendrobium, kocham storczyki i je stawiam na piedestale :) ale i ceropegia, i skrzydłuś są wspaniałe ;:108 Trzymam żeby to był maleńki skrętniczek ;:196
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54

Post »

No proszę jak kwitnąco i pięknie może to kolejny skrętniczek wkrótce na pewno się okaże :wink:
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Róznorodność kwiatów i gatunków dzisiaj... ale każdy ciekawy i ładny ;:180
Dendorbium chyba miałam z podobnego gatunku kwiaty miało takie twarde jak plastikowe... czy Twoje też ma takie?
trzymam kciuki aby to był listeczek :uszy
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadza się - jak plastikowe :) . A gatunek? Orchidea lidlowa :wink: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój też jakiś supermarketowy był... ponownie doprowadził się do kwitnienia...
i nie wiem jak ale wykończyłam biedaka został taki kikutek 1cm i siedzi ani nie rośnie ani nie umiera :roll:
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, to szkoda :( . Teraz to mnie na dobre wystraszyłaś, bo to moje dendrobium jest u mnie chyba jakoś od wiosny, więc wszystko może się zdarzyć. Jednak mam nadzieję, że da radę :) .

Udało mi się znaleźć dokładną datę zakupu: 18.02. 2011 :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”