Pytasz jakie cebule atakuje ?
Cytuje z artykułu ...
"Mucha narcyzowa zasiedla znaczne obszary, a gdy pojawi się w naszym ogródku, to w ciągu dwóch sezonów wegetacyjnych zniszczy wszystkie narcyzy, a potem w poszukiwaniu pokarmu przeniesie się na inne rośliny amarylkowate: śnieżyczki, ismeny, crinum i wystawione w doniczkach hipeastrum... "
Choroba "daliowa" jest piękna i nieszkodliwa więc nie gryzie mnie sumienie że już czujesz się zarażona ...

Miłko Jak dobrze pamiętam to chodzi o dalię z tą charakterystyczna zmienną czerwienią bo w trakcie ostatnich faz kwitnienia rozjaśniają się najstarsze czyli zewnętrzne płatki kwiatowe.
To dalia Gallery Singer bo pod taką nazwą kupiłam i w pierwszym sezonie wszystko się zgadzało bo miała byc niska.
W następnym i obecnym sezonie wystrzeliła z niskiej na średnią bo rośnie tak ze 120 lub ciut więcej.
Wszystko się zgadza prócz wysokości no i w związku ze wzrostem kwiaty tez wieksze ( a może u mnie maja za dobrze ?? )
więc zostawiłam tą nazwę choć troszkę szukałam .

Ostatnie zdjęcie to taka ciekawostka - kwiat bliźniak-
W tym roku tylko ta dalia miała cos takiego ale Złocień wielki miał chyba ze 3 takie podwójne kwiaty.
Miłko za nasionka bardzo dziękuję ale mam sporo cebulek i nie planuje powiększania.
Gdyby nie trzeba było ich wykopywać i zimować ... zaczyna sie robić tego za dużo a jesień króciutka bo chłody i przymrozki idą wielkimi krokami.
Jedynie ilość lilii i liliowców powiększam a także hortensje. Mieczyków nie oznaczałam - prócz czerwonych i żółtych reszta zapakowana razem... za duzy kłopot.