Ogród Andzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Andzi

Post »

Ale różności u ciebie :shock: Pomysłowe obrzeże z konarów drzew. I tyle jeszcze przestrzeni.
Pytasz o hosty pod wierzbą. Ja mam właśnie kilka host pod wierzbą i pod dębem. Czasem, faktycznie jest sucho, ale rosną dobrze. Wystarczy tylko podlać w czasie suszy i już...
Podziwialam także kępy marcinków. Nigdy ich jakoś nie lubiłam, ale gdy tak oglądam, to całkiem ładnie to wygląda, zwłaszcza w okresie, gdy mało roślin kwitnie.
Życzę miłego weekendu, Aniu :wit
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu-TY na pewno mieszkasz w Polsce :shock: :?: bo jesieni u Ciebie nie widac a ogród jest raczej letni....
piękne te różowe marcinki :uszy
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Aniu ,przyszłam się przywitać po długiej przerwie ;:196 Pięknie wygląda Twój ogród , zupełnie nie jesiennie, no....może po astrach ;:138
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Wandziu ;:167 dzięki...zaczęłam uwielbiać hosty, liście mają piękne. Nawet nie wiedziałam że jest tyle odmian. Teraz choruję na hosty z dużymi liśćmi, przez zimę będę miała zajęcie z wyszukaniem odpowiednich odmian.

Grażynko :wit w tej chwili widać już jesień, nareszcie zrobiło się spokojnie w ogrodzie...w lecie jest jak w papuzim gaju, bardzo kolorowo. Szkoda mi cokolwiek wyrzucić więc przesadzam, przesadzam....... :;230

Romko ;:167 witaj...cieszę się że się odezwałaś.

Troszkę wspomnień, już zaczynam tęsknić za takimi kolorami ;:3
Miejsca jest jeszcze sporo...kombinuję czym to pouzupełniać :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj wyskoczył przymrozek...nie wykopałam dalii, nie wiem czy nie przemarzły :?
Fajnie wygląda wszystko oszronione :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

U Ciebie Aniu-tez widzę mrozik był....jutro się okaże co z tego zostało a co nie.....
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Post »

Aniu, wpadłam do Ciebie z rewizytą i oniemiałam z zachwytu! :shock: Dodam, że zobaczyłam tylko ostatnią stronę! Muszę KONIECZNIE znaleźć czas i obejrzeć Twój cały wątek. ;:108
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko ;:196 po przymrozku zostały tylko liście na krzewach...ale za to byłam w ogrodniczym ;:65 w łapki wpadły mi trzy hosty i iglaczek...wszystko za niewielką kasę.
Trafiłam na totalne ofiary, pytam o nazwy roślin ale nikt nie wiedział na czele z właścicielką.
Pytałam o hosty-nie ma...poszłam dalej widzę stoi kilka sztuk...kobieta z obsługi, chodzi pani o funkie :;230
muchazezlotym :wit ostatnie fotki ogrodu są aktualne...dużo się zmieniło w tym sezonie.
W tamtym roku przesadziłam prawie wszystkie rośliny włącznie z niektórymi iglakami. Efekt będzie widoczny dopiero na przyszły rok.
Po obłożeniu kamieniem rabat, wszystko wygląda o wiele ładniej...tylko największą zmorą są gryzonie...ryją wszędzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Aniu, piękne jesienne poranki u Ciebie, pierwsze przymrozki cudnie odmieniają oblicze roślin. I oczko wodne jakieś takie chropowate. :wink: Kwinące marcinki i róże skupiają na sobie całą uwagę, przynajmniej moją. :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu zakupy super zrobiłaś, ja też planuję jeszcze troszkę host posadzić....ale zakupy zostawiam już na wiosnę.........już plany na przeróbki rabat w głowie się rodzą.....a jeszcze nawet nie ma zimy 8-) :lol:
Widoczki piękne.....takie rozświetlone jesiennym słoneczkiem.....oby piękna pogoda jeszcze długo nam towarzyszyła :D
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Czy pod wierzbą i tulipanowcem można posadzić hosty, nie będą miały za sucho
Witaj, co do wierzby, to nie mam, ale słyszałam, że dużo pije :wink: Natomiast tulipanowiec jak podrośnie, a rośnie szybko to ma niestety korzenie bardzo gęste i blisko powierzchni ziemi i szerzej niż zasięg korony. Trawa u mnie ledwo dycha pod nim, a hosty sadzę, ale do doniczek. Jedna była posadzona, jak tulipanowiec był mały i daje sobie radę do tej pory. W przyszłym roku pójdzie jednak do donicy.
Na razie masz jakieś 5 lat spokoju, no może 3, potem będzie pod nim sucho. Bardzo dobrze radzi sobie w takim miejscu barwinek - zielony , kwitnie i kosić nie trzeba :wink:
Nie wiem też, czy nie za blisko oczka rośnie (korzenie)? Ale jeżeli o to chodzi to nie mam własnych doświadczeń.
Podsumowując i tak bardzo lubię tulipanowca za piękny pokrój i kształt liści. Nie kwitł jeszcze, ale czekam co roku, że kwiaty się pokażą ;:65
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Witaj Aniu :wit
Ładnie prezentuje się Twój ogród- obłożony kamieniami ;:108 Współczuję z powodu gryzoni :evil: Oczko też wygląda super [nie widać foli]u mnie stale wyłazi ,Czy jest głębokie :?:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dyshia :wit róże i astry mam już od bardzo dawna że prawie nie zwracam na nie uwagi :wink: Marcinki to stare odmiany posadzone w grupie przyciągają wzrok ;:108 róże też nie są jakieś wymyślne tylko takie zwykłe ogólnie dostępne...na wiosnę dostają porcję Miedzianu i podczas sezonu jakiś środek od mszyc, ładnie kwitną i nie chorują...szkoda tylko że nie wszystkie pachną.
Aga ;:167 z zakupów naprawdę się cieszę ;:108 znalazłam nazwę iglaka, poczytałam troszkę i musiałam przesadzić bo te zwisające gałązki rozkładają się na ziemi jak płaszcz...hosty też zmieniły miejsce, pod tulipanowcem miały by za sucho. Pod tulipanowiec pójdzie kolorowy barwinek a hosty przesadziłam na brzeg rabaty w niewielki cieniu.
Beatko :wit blisko wierzby mam posadzone hosty dają sobie radę, jak jest bardzo sucho to podlewam...zobaczyłam Twój tulipanowiec, jest już bardzo okazały...mój to maluch. Posadziłam go w tym miejscu bo cienia mi się zachciało blisko domu, o oczku nie myślałam ;:14 Może korzenie nie będą uszkadzać folii, a jeśli będą to przeniosę oczko w inne miejsce...będzie najwyżej mniejsze, nie zrezygnuję z wody w ogrodzie.
Romko ;:196 oczko nie jest głębokie ma jakieś 80-100cm zależy w którym miejscu, ogólnie ma wielkość 4-5m...folię też było zawsze widać i do tego doniczki wystawały ponad wodę...zrobiłam dwa tarasy pod wodą. Jeden jest na rośliny posadzone w doniczkach-przykładałam średniej wielkości doniczki tak aby po napuszczeniu wody doniczki nie wystawały nad wodę...wtedy widać będzie tylko rośliny i wygląd będzie bardziej naturalny.
Drugi taras przytrzymuje kamienie przed osuwaniem się do środka oczka...kamienie ułożyłam pod niewielkim kątem na jakieś 30cm w głąb oczka...po napuszczeniu wody kamienie są w wodzie a folii nie widać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu piękne jesienne zdjęcia...widzę, ze zaczęłaś już przygotowywać ogródek do zimy, iglaczki już pozwiązywane...
Ja na razie jeszcze jesień bojkotuję :roll: u mnie wciąż zielono, nic się nie przebarwia.......cały czas czekam, żeby roślinki wreszcie zmieniły kolorki.....a tu wciąż zielenizna ;:132
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aniu, czy ty w ogóle nie masz ogrodzenia? Czy może też hen, jak okiem sięgnąć, rozciągają się twoje włości :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”