"Kaktusowe Rozmówki..."
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: "Kaktusowe Rozmówki..."
Wiesz Marek, nie wiedziałem, że z pary wodnej tworzą się chmury :P . Ach ten system nauczania w Polsce...
Dzięki Tomek z info. To tak jak z oceanami, dłużej się nagrzewają ale tez dłużej utrzymują ciepło. Czyli ostatecznie wilgotne powietrze, które ogrzało się w dzień dłużej utrzymuje wysoką temperaturę.
A to tak odnośnie moich roślin w inspekcie.
Dzięki Tomek z info. To tak jak z oceanami, dłużej się nagrzewają ale tez dłużej utrzymują ciepło. Czyli ostatecznie wilgotne powietrze, które ogrzało się w dzień dłużej utrzymuje wysoką temperaturę.
A to tak odnośnie moich roślin w inspekcie.
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Najłatwiej zwalić na "system nauczania", można też na Tuska albo Kaczyńskiego.Artur89 pisze:Wiesz Marek, nie wiedziałem, że z pary wodnej tworzą się chmury :P . Ach ten system nauczania w Polsce...

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Noo nie - system nauczania w Polsce nie jest znów taki zły ;).
Pozdrawiam, Aleksander
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
przecież chmury to nic innego jak para wodna.
Pośrednio to też zależy od ciśnienia, ale trzeba by tu zrobić wykład z termodynamiki a to skomplikowana sprawa, ale ciekawa(strasznie może zmęczyć czlowieka).
Pośrednio to też zależy od ciśnienia, ale trzeba by tu zrobić wykład z termodynamiki a to skomplikowana sprawa, ale ciekawa(strasznie może zmęczyć czlowieka).
- Artur89
Gdzie tam, Giertych winny!
Poza tym poprzedni rząd zarąbał nam stypendia więc tez winny i tak dalej...

Wiesz, że to co pisałem to sarkazm tak?banditoo pisze:przecież chmury to nic innego jak para wodna.

- mgr_
No nie do końca. Para wodna do bezbarwny gaz którego nie widać. Chmury zbudowane są z kropel wody lub kryształków lodu.banditoo pisze:przecież chmury to nic innego jak para wodna.
- banditoo
od kiedy to pary wodnej nie widać, jak jest skondensowana to widać dobrze, trzeba ją ochłodzić i widać jak trza. A tak poza tym to jak my w ogóle doszliśmy do tematu pary wodnej, bo normalnie czuję się jak na termodynamice, a bardzo męczył mnie ten przedmiot. Zaczyna mnie głowa boleć i nie wiem czy od pary czy od destylatu
- mgr_
Od zawsze nie widać. A jak się skondensuje (skropli), to już nie jest parą wodną tylko wodą w stanie ciekłym.
Pozdrowienia dla twojego nauczyciela od termodynamiki.
Pozdrowienia dla twojego nauczyciela od termodynamiki.
- Artur89
A co widzimy gdy wydychamy powietrze gdy na dworze zimno? Parę wodną
Tak przynajmniej nam wpajano do głowy.

- mgr_
W wyniku zetknięcia wydychanej pary wodnej z zimnym powietrzem następuje jej skroplenie, i to co widać to są mikroskopijnej wielkości krople wody w stanie ciekłym. Oczywiście te krople bardzo szybko z powrotem zamieniają się w parę wodną i znowu nic nie widać. W identyczny sposób powstają chmury: ciepłe nasycone parą wodną powietrze unosi się do góry i w wyższych warstwach atmosfery gdzie jest niższa temperatura (średnio temperatuta spada o 0,6*C na każde 100 m) skrapla się i widzimy chmury składające się z mikroskopijnych kropel wody, które się powiększają, a jak osiągną odpowiednią wielkość to spadają w postaci deszczu.
Albo ktoś źle wpajał, albo ktoś nie uważał na lekcji.
Albo ktoś źle wpajał, albo ktoś nie uważał na lekcji.

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Potwierdzam wersję Marka. Wiedza gdzieś tak z 4-5 klasy szkoły podstawowej.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Marek, co do samego procesu powstawania chmur to akurat mam pojęcie, także zjawisko kondensacji pary wodnej nie jest mi obce
Pewnie to błąd często powtarzany aż stał sie prawdą - tak jak mlecz jako Mniszek lekarski czy bez jako Lilak pospolity.
I na tym byśmy zakończyli - powracamy do kaktusów :P
Z tego co się pisze na forum krótkotrwałe spadki temperatur do 0*C raczej nie powinny zaszkodzić roślinom gdy siedzą w suchym substracie, mają zapewnioną ochronę przed opadami i są wstępnie podsuszone? Moje miały dzisiaj min 0.1*C (stan na 5:00). Regał na zimowsko dopiero będzie montowany także jestem zmuszony dalej je trzymać na balkonie.

I na tym byśmy zakończyli - powracamy do kaktusów :P
Z tego co się pisze na forum krótkotrwałe spadki temperatur do 0*C raczej nie powinny zaszkodzić roślinom gdy siedzą w suchym substracie, mają zapewnioną ochronę przed opadami i są wstępnie podsuszone? Moje miały dzisiaj min 0.1*C (stan na 5:00). Regał na zimowsko dopiero będzie montowany także jestem zmuszony dalej je trzymać na balkonie.
- banditoo
Wszystko się zgadza tylko kto będzie mówił że wydycha mikroskopijnej wielkości krople wody w stanie ciekłym 
Artur o tym samym pomyślałem bo się zaczynam zastanawiać czy już nie zabierać kaktusów

Artur o tym samym pomyślałem bo się zaczynam zastanawiać czy już nie zabierać kaktusów