"Kaktusowe Rozmówki..."
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: "Kaktusowe Rozmówki..."
Koszt to od 8 do 12k PLN w zależności od kursu $, długości wyprawy i kraju, do którego się wybieram.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakich środków transportu używasz w czasie wyprawy?
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- ROBERTOBORO
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
W Peru jeździliśmy Toyotą Corollą, w Boliwii była to Toyota Land Cruiser a w Argentynie ostatnio wypożyczyliśmy Forda Rangera choć miała być Toyota Hilux. Fotka z tego roku z Boliwii poniżej:

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
to KAMAZ po liftingu, albo fotka w fotoshopie przerobiona
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Yeah, zimny łokieć 

- Artur89
A teraz z innej beczki. Czy wilgotność wpływa na temperaturę? Nie chodzi mi o ta odczuwalną tylko rzeczywistą.
- banditoo
Ogólnie to wilgotność zależy od temp. Jakbyś móg jakoś bardziej nakreślić o co ci chodzi
- Artur89
Czy im wyższa wilgotność tym niższa temperatura, czy odwrotnie, im wyższa wilgotność tym wyższa temperatura, czy raczej nie ma to znaczenia?
- banditoo
to jest odwrotnie, wilgotność zależy od temp, im wyższa temp tym wyższa wilgotność
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
To są niezależne od siebie parametry. Temperatura to inaczej energia kinetyczna cząsteczek a wilgotność to udział procentowy wody w powietrzu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Czyli podsumowując wilgotność nie ma wpływu na temperaturę. O odwrotności wiedziałem, problem tkwił w takim zestawieniu jak podałem.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Poczytaj sobie na wiki. Jest wilgotność względna i wilgotność bezwzględna. Ta pierwsza zależy od temperatury. Zwyczajnie im powietrze cieplejsze tym więcej pary wodnej może się w nim "zmieścić". Więc im temperatura jest wyższa tym wilgotność względna dla tej samej ilości wody w powietrzu jest niższa. I odwrotnie - im powietrze chłodniejsze tym dla tej samej wilgotności bezwzględnej wilgotność względna jest wyższa. W ten sposób pojawia się rosa. Temperatura spada i początkowo wilgotność względna na poziomie np. 80% rośnie i gdy przy dalszym spadku temperatury przekroczy 100% nadmiar wody wydziela się właśnie w postaci rosy.
W jakiś sposób można też powiedzieć, że temperatura także może pośrednio zależeć od wilgotności powietrza. Ponieważ woda ma duże ciepło właściwe - czyli potrzebuje dużo energii, by się ogrzać i oddaje dużo ciepła, gdy się schładza więc wilgotne powietrze znacznie trudniej ogrzać i też znacznie trudniej wychłodzić. Stąd też chłodne wilgotne powietrze odczuwane przez nas jest jako zdecydowanie zimniejsze niż takie samo powietrze suche, bo "wyciąga" ono z ludzkiego, ciepłego ciała znacznie więcej energii, co właśnie odczuwamy jako chłód. Dlatego też wilgotne powietrze znacznie trudniej zmienia swoją temperaturę w zależności od różnych czynników zewnętrznych. Czyli jego bezwładność termiczna jest większa. Zatem też trudniej je wychłodzić lub ogrzać. Zatem pośrednio wilgotność powietrza może wpłynąć na jego temperaturę końcową, jeśli podda się je jakiemuś działaniu z zewnątrz (np. słońce).
W jakiś sposób można też powiedzieć, że temperatura także może pośrednio zależeć od wilgotności powietrza. Ponieważ woda ma duże ciepło właściwe - czyli potrzebuje dużo energii, by się ogrzać i oddaje dużo ciepła, gdy się schładza więc wilgotne powietrze znacznie trudniej ogrzać i też znacznie trudniej wychłodzić. Stąd też chłodne wilgotne powietrze odczuwane przez nas jest jako zdecydowanie zimniejsze niż takie samo powietrze suche, bo "wyciąga" ono z ludzkiego, ciepłego ciała znacznie więcej energii, co właśnie odczuwamy jako chłód. Dlatego też wilgotne powietrze znacznie trudniej zmienia swoją temperaturę w zależności od różnych czynników zewnętrznych. Czyli jego bezwładność termiczna jest większa. Zatem też trudniej je wychłodzić lub ogrzać. Zatem pośrednio wilgotność powietrza może wpłynąć na jego temperaturę końcową, jeśli podda się je jakiemuś działaniu z zewnątrz (np. słońce).
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Są dwie wigotnosci: bezwzględna i względna.
Ta pierwsza to zawartość pary wodnej w powietrzu, podaje się ją w g/m3 i nie ma na nią wpływu temperatura.
Ta druga czyli względna to nasycenie powietrza parą wodną i zależy ona niestety od temperatury odwrotnie proporcjonalnie, czyli jak maleje temperatura to wzrasta wilgotność. Przy tej samej ilości pary wodnej w powietrzu (tej samej wilgotności bezwzględnej) w nizszej temperaturze bedzie wyższa wilgotność względna niż w wyższej temperaturze.
Wilgotność względną podaje się w % i mierzy higrometrem i to zwykle o tej wilgotności się potocznie mówi w skrócie "wilgotność". Dodam jeszcze że jak wilgotność względna osiągnie 100% to następuje kondensacja pary wodnej i tworzą się chmury a potem mamy opady.
Dzieci się tego uczą już w podstawówce
O spóźniłem się
, ale pisałem z głowy 
Ta pierwsza to zawartość pary wodnej w powietrzu, podaje się ją w g/m3 i nie ma na nią wpływu temperatura.
Ta druga czyli względna to nasycenie powietrza parą wodną i zależy ona niestety od temperatury odwrotnie proporcjonalnie, czyli jak maleje temperatura to wzrasta wilgotność. Przy tej samej ilości pary wodnej w powietrzu (tej samej wilgotności bezwzględnej) w nizszej temperaturze bedzie wyższa wilgotność względna niż w wyższej temperaturze.
Wilgotność względną podaje się w % i mierzy higrometrem i to zwykle o tej wilgotności się potocznie mówi w skrócie "wilgotność". Dodam jeszcze że jak wilgotność względna osiągnie 100% to następuje kondensacja pary wodnej i tworzą się chmury a potem mamy opady.
Dzieci się tego uczą już w podstawówce

O spóźniłem się