Drzewka owocowe z allegro
Re: Drzewka owocowe z allegrooo
W zeszłym roku jesienią kupiłam z *** czerwony agrest pienny i czarną malinę. Agrest zzieleniał co zawstydziło zapewne malinkę bo nie przestaje się rumienić aż do teraz 

Kasia
- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Heh?ganio4 pisze:W zeszłym roku jesienią kupiłam z *** czerwony agrest pienny i czarną malinę. Agrest zzieleniał co zawstydziło zapewne malinkę bo nie przestaje się rumienić aż do teraz
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przesyłka nie 20 a 40 zł i zamówienie na co najmniej 40 zł, dzwoniłem.Lex pisze:Nie rozumiem, szkoda wam 20 PLN zapłacić za przesyłkę? Sadzonki od Krzewińskiego dostałem naprawdę fantastyczne!
Pozdrawiam
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
No tak, koszt dwóch paczek papierosów. Masakra!!! Nie żebym sam paliłromix pisze:Przesyłka nie 20 a 40 zł i zamówienie na co najmniej 40 zł, dzwoniłem.Lex pisze:Nie rozumiem, szkoda wam 20 PLN zapłacić za przesyłkę? Sadzonki od Krzewińskiego dostałem naprawdę fantastyczne!
Pozdrawiam

Pozdrawiam serdecznie
- romix
Świetne powiedzenieLex pisze: "nie ma co sobie tyl.. szkłem wycierać bo nie oszczędzisz a zaboli". W gruncie rzeczy szczere do bólu i oddaje cala ekonomikę poprzedniego postu![]()

Serdecznie pozdrawiam
romix
- romix
Wczoraj dotarła przesyłka od TerciTJ - 5 drzewek. Realizacja zgodnie z terminem podanym w e-mailu. Jeszcze nie widziałem drzewek bo pojechały bezpośrednio na miejsce sadzenia. Dostałem gratisa w postaci śliwy japońskiej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 3 wrz 2011, o 20:14
Ja zamowilem 13 drzewek i zero gratisow bylo... Paczka dotarla w tamtym tygodniu i wszystko ok bylo.
Witam.
Czytając wasze informacje nieźle się przestraszyłam. Dosłownie 2 dni temu zakupiłam sadzonki na kwotę ok. 150 pln u sprzedawcy pistoja. Ciemnota jakaś mnie chyba ogarnęła, bo nie sprawdziłam sprzedawcy, a na all kupuję już od jakiegoś czasu. Teraz pozostaje mi mieć nadzieję, że będę jedną z tych zadowolonych. Jak się wyjaśni, dam znać.
A jakby tego mało to przeraziła mnie moja nieznajomość rzeczy. Jestem absolutnym amatorem, mam tylko kilka drzew i krzewów owocowych w ogródku zakupionych w ogrodnictwie położonym po sąsiedzku (z których też nie jestem zadowolona). Piszecie tu o chorobach, guzach na korzeniach i innych. Obawiam się, że nawet przy zakupie twarzą w twarz, nie będę potrafiła ocenić roślin. Oj. błoga nieuświadomiona niewiedza. Teraz tylko stres mi pozostał. Pozdrawiam wszystkich.
Czytając wasze informacje nieźle się przestraszyłam. Dosłownie 2 dni temu zakupiłam sadzonki na kwotę ok. 150 pln u sprzedawcy pistoja. Ciemnota jakaś mnie chyba ogarnęła, bo nie sprawdziłam sprzedawcy, a na all kupuję już od jakiegoś czasu. Teraz pozostaje mi mieć nadzieję, że będę jedną z tych zadowolonych. Jak się wyjaśni, dam znać.
A jakby tego mało to przeraziła mnie moja nieznajomość rzeczy. Jestem absolutnym amatorem, mam tylko kilka drzew i krzewów owocowych w ogródku zakupionych w ogrodnictwie położonym po sąsiedzku (z których też nie jestem zadowolona). Piszecie tu o chorobach, guzach na korzeniach i innych. Obawiam się, że nawet przy zakupie twarzą w twarz, nie będę potrafiła ocenić roślin. Oj. błoga nieuświadomiona niewiedza. Teraz tylko stres mi pozostał. Pozdrawiam wszystkich.
-
- 50p
- Od: 3 wrz 2011, o 20:14
Czekam na relacje
Najlepiej wrzuc fotki kupionych drzewek. Ja po odwiedzeniu dwoch szkolek w Krakowie juz bym wiecej nie kupowal drzewek na allegro. Te z allegro sa duzo mniejsze i drozsze 

- Pani Szlązkiewicz
- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Kontakt:
Słuchajcie, a jak oni te drzewka wysyłają? bo ja jakoś sobie tego nie wyobrażam:)
Nie wiem jak wysyła drzewka wyżej opisywany sprzedawca z aledrogo, za to wiem jak to robią inni.
Kupowałem drzewka owocowe w ISKK. Drzewka były owinięte folią. W folii wilgotne podłoże w okolicach korzeni. Całość oklejona taśmą pakową. Przesyłka doszła, jednak niektóre gałązki zostały wyłamane. Nie wiem czy na etapie pakowania, czy w transporcie.
W krzewydrzewa kupowałem ligustr i drzewka owocowe. Wszystko solidnie zafoliowane i dodatkowo zapakowane w karton. Tutaj przesyłka dotarła bez jakichkolwiek uszkodzeń, pomimo, że znacznie krótsze sadzonki ligustra pakowane były z dwukrotnie dłuższymi sadzonkami drzew owocowych.
Z jednej z winnic dostałem zamówione sadzonki winorośli zapakowane tylko w folię. Sadzonki były gołokorzeniowe. W okolicach korzeni wilgotny trot. Całość szczelnie i ciasno owinięta tak, że wyglądała jak berło lub gałka do ucierania makutry o długości ok. 40 cm. Zdziwiony byłem, że przesyłka dotarła w całości, nie zaginęła, a sadzonki nie zostały połamane.
Z moich doświadczeń wyciągnąłem wnioski, że wszystko zależy od solidności i rzetelności sprzedawcy, ale również od kuriera. Miałem do czynienia z cynicznymi kurierami, którzy z rozbrajającą szczerością mówili, że nawet w przypadku uszkodzenia przesyłki z roślinami nic im nie zrobię, bo nie wolno przesyłać roślin kurierem. Przy takim podejściu do obowiązków, nie ma się co dziwić, że część przesyłanych roślin ulega zniszczeniu.
Kupowałem drzewka owocowe w ISKK. Drzewka były owinięte folią. W folii wilgotne podłoże w okolicach korzeni. Całość oklejona taśmą pakową. Przesyłka doszła, jednak niektóre gałązki zostały wyłamane. Nie wiem czy na etapie pakowania, czy w transporcie.
W krzewydrzewa kupowałem ligustr i drzewka owocowe. Wszystko solidnie zafoliowane i dodatkowo zapakowane w karton. Tutaj przesyłka dotarła bez jakichkolwiek uszkodzeń, pomimo, że znacznie krótsze sadzonki ligustra pakowane były z dwukrotnie dłuższymi sadzonkami drzew owocowych.
Z jednej z winnic dostałem zamówione sadzonki winorośli zapakowane tylko w folię. Sadzonki były gołokorzeniowe. W okolicach korzeni wilgotny trot. Całość szczelnie i ciasno owinięta tak, że wyglądała jak berło lub gałka do ucierania makutry o długości ok. 40 cm. Zdziwiony byłem, że przesyłka dotarła w całości, nie zaginęła, a sadzonki nie zostały połamane.
Z moich doświadczeń wyciągnąłem wnioski, że wszystko zależy od solidności i rzetelności sprzedawcy, ale również od kuriera. Miałem do czynienia z cynicznymi kurierami, którzy z rozbrajającą szczerością mówili, że nawet w przypadku uszkodzenia przesyłki z roślinami nic im nie zrobię, bo nie wolno przesyłać roślin kurierem. Przy takim podejściu do obowiązków, nie ma się co dziwić, że część przesyłanych roślin ulega zniszczeniu.
- romix
Moje były zapakowane w czarną folię (dwa worki, jeden od góry drugi od dołu), a korzenie owinięte folią, przy korzeniach trochę wilgotnego podłoża (chyba torf). Całość (5 szt.) obwiązana ciasno sznurkami, jak pęczek wykałaczek. Wszystkie przycięte na jednakową długość. Przyjechały całe, ale też połamać nie miało się co za bardzo - 4 okulanty tylko śliwa miała 2 gałązki. Wyglądają dobrze i zdrowo (tak na moje oko). Dzisiaj posadziłem, na wiosnę zobaczymy co nich będzie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
rolnikt - jak można kupić u nich z przesyłką ?rolnikt pisze:Nie wiem jak wysyła drzewka wyżej opisywany sprzedawca z aledrogo, za to wiem jak to robią inni.
U kogo? Wyżej pisałem o trzech źródłach zakupów z wysyłką. We wszystkich przypadkach zakup były typowe - namierzyłem sprzedawców w sieci (nie na portalu aukcyjnym), zadzwoniłem i zamówiłem, lub, jak w przypadku ISKK - wysłałem e-mail z zapytaniem, a potem zamówieniem tą samą drogą.Winogrodek pisze:
rolnikt - jak można kupić u nich z przesyłką ?
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
rolnikt
chodziło mi o ISiK. Dzięki.
chodziło mi o ISiK. Dzięki.