Storczykowce iwonetty

Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowce iwonetty

Post »

Twoje MM mają cudne, grube korzonki.

Stanhopea wygląda bardzo ciekawie. Niestety nie posiadam jej w swojej kolekcji, ale ściskam kciuki, by choc jeden "coś" okazał się być pędzkiem z kwiatami ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
iwonetta
200p
200p
Od: 20 sie 2010, o 09:34

Post »

Rysiu moje MM długo stały w miejscu , odpoczywały po kuracji odchudzającej :;230 a potem nagle ruszyły z korzonkami i listkami.Myślę że Twój też jak tylko odpocznie to da czadu i ruszu z kopyta.na pewno i keiki sie obudzą i pięknie zakwitną , czego Ci z całego serca życzę bo są bardzo orginalne ;:108

Justynko ;:196 za miłe słowa.Stanhopea idzie do przodu z ,,cosiami'' i na dzień dzisiejszy trochę podrósł (ten większy) ale jeszcze nie idzie odróżnić czy to nowy przyrost czy tak bardzo wyczekiwany pęd kwiatowy (oby) ;:65

Obrazek

i nawet puszcza korzonki(na razie jeden ;:224 )

Obrazek

a zobaczcie tego malucha ;:86 jak dzielnie sobie radzi , odłamał się podczas przesadzania i miałam go wyrzucić.Włożyłam do sphagnum i tak się odwdzięczył (kochany :tan ) , puścił aż trzy nowe przyrosty i piękne korzonki ;:138

Obrazek
Serdecznie Pozdrawiam Iwona
Kwiatowo iwonetty
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=38150" onclick="window.open(this.href);return false;
justysp26
50p
50p
Od: 27 cze 2011, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Iwonko!!!
To na stanhopea wygloda mi na piekny nowy przysrościk:)
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Witaj Iwonko to na Stanhopei wygląda mi też na przyrost.
Normalnie Stanhopea kwitnie latem, a teraz rozpoczyna okres wzrostu i wegetacji.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Sporo korzonków i psb, cieszą one bardzo ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
iwonetta
200p
200p

Post »

A jednak Kochane miałyście rację ;:108 Stanhopea jednak tworzy nowe przyrosty , a nie pędy kwiatowe ;:223 Ale i tak się cieszę

Obrazek

oto nowe przyrosty już nie takie małe :tan

Obrazek

Dendrobium (Terminator) nadal kwitnie

Obrazek

i zapowiada się więcej kwiatuchów :D

Obrazek

Mini Mark też się szykuje do kwitnienia

Obrazek

różowy Phalaenopsis też nie próżnuje

Obrazek

Vanda Robert Delight Pink dotrzymuje kroku pozostałym i oby tak dalej ;:138

Obrazek

a tu moje storczykowe okno

Obrazek
Kwiatowo iwonetty
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=38150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Widzę, że Phalaeonopsis prowadzisz w mchu lub w mieszance kory z mchem. Powiedz mi proszę, na ile sprawdza Ci się ta metoda?
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Iwono, widzę,że będzie sporo się u Ciebie działo. Zaciekawił mnie ciekawy pałąk do upinania łodyg kwiatowych. Czy mogłabyś zdradzić gdzie go kupiłaś?
Awatar użytkownika
iwonetta
200p
200p

Post »

vito157 pisze:Widzę, że Phalaeonopsis prowadzisz w mchu lub w mieszance kory z mchem. Powiedz mi proszę, na ile sprawdza Ci się ta metoda?
Vito Phalaenopsisy trzymam w samej korze tylko na wierzchu jest mech by dłużej utrzymać wilgotnaść jak zraszam.Chętniej puszczją korzonki ;:108
Kwiatowo iwonetty
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Od pewnego czasu rozważam uprawę w samym mchu. Trochę informacji na ten temat znalazłem jedynie na angielskojęzycznych forach. Opinie były - generalnie rzecz biorąc - dwie: jedna na tak, druga na nie. Słowem, znalazłem się w punkcie wyjścia.
Ale po głębszej analizie stwierdziłem, że... obie metody są dobre. Ta na 'nie' pochodziła z Kaliforni, gdzie jest bardzo ciepło. Ta na 'tak' - z Oregonu, gdzie jest o wiele chłodniej i bardziej wilgotno.
Ponieważ u mnie jest zarówno i ciepło i wilgotno - zaryzykuję. Zobaczymy, co z tego wyjdzie...
Awatar użytkownika
iwonetta
200p
200p

Post »

Merghen pisze:Iwono, widzę,że będzie sporo się u Ciebie działo. Zaciekawił mnie ciekawy pałąk do upinania łodyg kwiatowych. Czy mogłabyś zdradzić gdzie go kupiłaś?
Małgorzato pałąk sama zrobiłam z drutu i włókna kokosowego , całość owinęłam nitką ;:108
Kwiatowo iwonetty
Awatar użytkownika
iwonetta
200p
200p

Post »

vito157 pisze:Od pewnego czasu rozważam uprawę w samym mchu. Trochę informacji na ten temat znalazłem jedynie na angielskojęzycznych forach. Opinie były - generalnie rzecz biorąc - dwie: jedna na tak, druga na nie. Słowem, znalazłem się w punkcie wyjścia.
Ale po głębszej analizie stwierdziłem, że... obie metody są dobre. Ta na 'nie' pochodziła z Kaliforni, gdzie jest bardzo ciepło. Ta na 'tak' - z Oregonu, gdzie jest o wiele chłodniej i bardziej wilgotno.
Ponieważ u mnie jest zarówno i ciepło i wilgotno - zaryzykuję. Zobaczymy, co z tego wyjdzie...
Oczywiście trzeba spróbować (zaryzykować) w inny sposób nie dowiesz się co jest dobre :uszy
Ja również zaryzykowałam i uprawiam Vandę w doniczce z korą tak jak Phalaenopsisy tyle tylko , że niema mchu a kora jest gruboziarnista.Vandzi to chyba pasuje bo puszcza nowe korzenie :tan
Kwiatowo iwonetty
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czasem podobne pałąki - tyle że z tworzywa sztucznego - można dostać w sklepach ogrodniczych.

Na jutro zaplanowane mam robienie z synem koszyczków - jeśli uda nam się dostać odpowiednie listewki. A mech już jest w drodze...
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Przepraszam, że w tym wątku, ale chce odpowiedzieć Vito: polecam Ci uprawę w samym mchu, ale najlepiej w glinianej donicy. Glina szybko i równomiernie wyciąga wilgoć. Storczyki nie będą długo stały w wilgotnym podłożu, a jak mech zacznie obsychać z góry, to znak, że w środku doniczki również przesechł.

Iwonetto, pomysł z tym pałąkiem bardzo ciekawy. Będę musiała sama coś takiego wypróbować :)
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nesuniaaa pisze:Przepraszam, że w tym wątku, ale chce odpowiedzieć Vito: polecam Ci uprawę w samym mchu, ale najlepiej w glinianej donicy. Glina szybko i równomiernie wyciąga wilgoć. Storczyki nie będą długo stały w wilgotnym podłożu, a jak mech zacznie obsychać z góry, to znak, że w środku doniczki również przesechł.

Iwonetto, pomysł z tym pałąkiem bardzo ciekawy. Będę musiała sama coś takiego wypróbować :)
Nesuniaaa, rzeczywiście, nie wypada zaśmiecać iwonettcie wątku. Może przeniesiemy ten temat do mojego - bo jest on dla mnie szalenie interesujący? Link jest w stopce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”