mój mały bzik:)
Re: mój mały bzik:)
Marto, spróbuj zmienić wodę tak jak sugeruje Justysia. Nie patrzyłam na starsze liście ale na ten najnowszy, jest dużo jaśniejszy od pozostałych z fioletowymi przebarwieniami. Odseparuj go od pozostałych, zmień wodę i dokarm go nawozem, bo może to być tylko błąd uprawowy. Obserwuj. Już po pierwszych zasileniach liść powinien z lekka zmienić kolor, będziesz to zresztą widziała.
Witajcie
Dawno mnie tu nie było, ale wiadomo jak to jest, kiedy za oknem świeci słońce. Czekałam również na to, aby mieć co pokazać Wam po wakacjach i żeby było widać na zdjęciach jak roślinki się zmieniają.
Nadal kwitną u mnie 2 storczyki, pozostałe przedłużają stare pędy lub wypuszczają nowe listki. Oto kwitnące na dzień dzisiejszy:
1. Peloric, pachnący

2. Biały z różowym środeczkiem.
[/URL
Ten właśnie stracił ostatniego kwiatka, ale przy dzisiejszym podlewaniu odkryłam kolejny pędzik, więc nie szykuje się jeszcze do jesiennego spoczynku:)
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/56ba8b34656d6dca.html]
Nowe listki w moich sadzonkach:

Basal keik podrósł i już praktycznie przerósł swoją mamę. rośnie dosyć szybko, ale musiałam na niego czekać ponad 1,5 roku

Tutaj mój storczyk keikowy, który kiedyś kwitł, a teraz nienagannie puszcza nowe keiki. Na dzień dzisiejszy ma dwa małe, jeszcze bez korzonków:

I na koniec storczyk o bordowych kwiatkach, wypuścił mi małego keiczka i widać nawet już malutkie korzonki. Posmarowałam go pastą wczesną wiosną, ale wziął się do roboty dopiero teraz.

Pozdrawiam i do napisania

Dawno mnie tu nie było, ale wiadomo jak to jest, kiedy za oknem świeci słońce. Czekałam również na to, aby mieć co pokazać Wam po wakacjach i żeby było widać na zdjęciach jak roślinki się zmieniają.
Nadal kwitną u mnie 2 storczyki, pozostałe przedłużają stare pędy lub wypuszczają nowe listki. Oto kwitnące na dzień dzisiejszy:
1. Peloric, pachnący

2. Biały z różowym środeczkiem.

Ten właśnie stracił ostatniego kwiatka, ale przy dzisiejszym podlewaniu odkryłam kolejny pędzik, więc nie szykuje się jeszcze do jesiennego spoczynku:)
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/56ba8b34656d6dca.html]

Nowe listki w moich sadzonkach:

Basal keik podrósł i już praktycznie przerósł swoją mamę. rośnie dosyć szybko, ale musiałam na niego czekać ponad 1,5 roku

Tutaj mój storczyk keikowy, który kiedyś kwitł, a teraz nienagannie puszcza nowe keiki. Na dzień dzisiejszy ma dwa małe, jeszcze bez korzonków:

I na koniec storczyk o bordowych kwiatkach, wypuścił mi małego keiczka i widać nawet już malutkie korzonki. Posmarowałam go pastą wczesną wiosną, ale wziął się do roboty dopiero teraz.

Pozdrawiam i do napisania

Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No, no...pięknie wszystko Ci rośnie ;)
Ja sobie dokładnie tak samo pomyślałam że to vanda, cudna piramidka 

Masz cudne phalenopsisy
a na marginesie mieszkamy niedaleko od siebie 

To prawda Golina i Konin to rzut kamieniem:) faktycznie na tym zdjęciu mój keikowiec wygląda jak wanda:p To przez te powietrzne korzenie, puszcza ich sporo, zamiast do ziemi 

Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik
Na zewnątrz zrobiło się zimno, ale storczykom to nie przeszkadza, bo zawsze coś się dzieje:)
Biały wypuścił po prawej stronie nowy pędzik, a po lewej stronie przedłuża stary:

Fioletowy kwitnie nadal, ale też puszcza drugi pędzik:

Podrosły moje dwie Cassandry. Na wiosnę puściły po listku a wczoraj wypatrzyłam świeże pędziki:

Jeden z falków, który miał bardzo słaby system korzeniowy, wypuścił korzenie powietrzne i to grube jak palec:P i dziś też pomiędzy korzonkami znalazłam czubeczek pędzika:

Na jednym z moich falków przeprowadziłam małą operację. Rósł już w wielkiej doniczce, dlatego odcięłam mu korzenie z doniczki i zostawiłam tylko powietrzne. Zauważyłam też, że obok starego pędzika zaczęło wyrastać coś, co przypomina pędzik. Ale zastanawia mnie to, że raczej dwa pędziki obok siebie nie rosną, chyba, że to basal keiki. Zobaczymy co z tego będzie.

I na koniec dwa keiki. Jeden jeszcze malutki, z trzema korzonkami, więc doczepiłam malutką "doniczuszkę" zrobioną z miarki od leków

I basal keiki, który rośnie w siłę i wypuszcza nowy listek:

To tyle zieleninki na dziś
Jak pędziki podrosną wstawię nowe zdjęcia. Pozdrawiam
Biały wypuścił po prawej stronie nowy pędzik, a po lewej stronie przedłuża stary:

Fioletowy kwitnie nadal, ale też puszcza drugi pędzik:

Podrosły moje dwie Cassandry. Na wiosnę puściły po listku a wczoraj wypatrzyłam świeże pędziki:

Jeden z falków, który miał bardzo słaby system korzeniowy, wypuścił korzenie powietrzne i to grube jak palec:P i dziś też pomiędzy korzonkami znalazłam czubeczek pędzika:

Na jednym z moich falków przeprowadziłam małą operację. Rósł już w wielkiej doniczce, dlatego odcięłam mu korzenie z doniczki i zostawiłam tylko powietrzne. Zauważyłam też, że obok starego pędzika zaczęło wyrastać coś, co przypomina pędzik. Ale zastanawia mnie to, że raczej dwa pędziki obok siebie nie rosną, chyba, że to basal keiki. Zobaczymy co z tego będzie.

I na koniec dwa keiki. Jeden jeszcze malutki, z trzema korzonkami, więc doczepiłam malutką "doniczuszkę" zrobioną z miarki od leków

I basal keiki, który rośnie w siłę i wypuszcza nowy listek:

To tyle zieleninki na dziś

Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik
- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

bardzo dużo się u Ciebie dzieje

zapowiada się kolorowa zima

gratuluje tylu nowych pędzików!

- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Fakt dużo się dzieje u Ciebie
i jaka pomysłowa jesteś
będzie u Ciebie niedługo kolorowo 

Mam do Was pytanie- czy ktoś sprowadzał może z Niemiec młode sadzoneczki storczyków w butelkach? Nie chodzi mi o licytacje na przykład na e-bay, ale poprzez sklepy internetowe. Ciekawa jestem jaki jest mniej więcej koszt za taką butelkę, bez przesyłki i ile sadzonek się w niej mieści (10- 20 sztuk? ).
Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik
Niebawem wystawa w Łodzi, ktoś się szykuje? 

Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik
- kalyna84
- 100p
- Od: 27 wrz 2011, o 18:21
- Kontakt:
Eleganckie i zadbane kwiaty 

Zielono mi...Pozdrawiam.
Kalyna z Zielonego Wzgórza..;) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47714" onclick="window.open(this.href);return false;
Kalyna z Zielonego Wzgórza..;) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47714" onclick="window.open(this.href);return false;
Dawno nic nowego sobie nie kupiłam, więc nadszedł ten moment, że wczoraj pojawił się nowy okaz i to całkiem słoneczny
Moja siostra dostała taki sam

Moja siostra dostała taki sam

Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik