można jeszcze przesadzić Louise Odier ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 mar 2010, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
można jeszcze przesadzić Louise Odier ?
Witajcie! Proszę o radę jak przesadzić tą różę. Posadziłam ją 2 lata temu na wiosnę, niestety w złym miejscu. Teraz po 2 latach widzę, że ma za mało miejsca i muszę ją przenieść około 1,5 m do przodu. Krzew obecnie ma okolo 2,5 m wysokości, wiele pieknych pędów.
Proszę o informację, czy teraz przesadzać czy na wiosnę, czy przy przesadzaniu można pędy przyciąć i na jaką wysokość, i czy od razu okopczykować czy jakis czas po przesadzeniu. Inne możliwe rady dotyczące tej "operacji" są mile widziane.
Proszę o informację, czy teraz przesadzać czy na wiosnę, czy przy przesadzaniu można pędy przyciąć i na jaką wysokość, i czy od razu okopczykować czy jakis czas po przesadzeniu. Inne możliwe rady dotyczące tej "operacji" są mile widziane.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2010, o 21:22
Re: można jeszcze przesadzić Louise Odier?
Wg mnie termin jesienny lepszy, wiosną jest bardziej sucho, a przy tym ostatnie wiosny są takie, że ciągle jest zimno, przymrozki, a potem nagle ciepło i sucho. Dla liściastych najlepszy termin na przesadzanie to wtedy jak są w stanie spoczynku, czyli albo już nie mają liści (jesienią bo zgubiły), albo jak jeszcze nie mają liści (wczesną wiosną). Ja swoje róże będę przesadzać w weekend, albo później. Gołokorzeniowe nowe róże, to dopiero teraz się powinno kupować. Te wcześniej kupowane, we wrześniu, często zimy nie przeżywają. Nie kopczykuj od razu, dopiero jak będą przymrozki, jak będzie sucho podlewaj. Wg mnie możesz trochę przyciąć.
Pozdrawiam
-
Dzięki. A ten kopczyk to jak wysoki zrobić?
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Jeśli zrobisz to jesienią i mocno przytniesz róże to:
- róże pobudzisz do rośnięcia i wybije nowe pędy - najlepiej przesadzać w późniejszym terminie
- róża zmarznie w zimie
najlepiej przesadzać wiosną - ale to tylko moje zdanie.
- róże pobudzisz do rośnięcia i wybije nowe pędy - najlepiej przesadzać w późniejszym terminie
- róża zmarznie w zimie
najlepiej przesadzać wiosną - ale to tylko moje zdanie.
-
!?
No to mam zagwostkę!? Bo na mój post dostałam odpowiedź od p. Choduna, żeby przesadzic jesienią, przyciąć za 4 pąkiem i od razu okopczykować na 30cm.
Cóż zaryzykuję i przesadze teraz.
Cóż zaryzykuję i przesadze teraz.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak widać, opinie są podzielone
JA wczoraj przesadzałam moje róże, traktując je tak, jakbym kupiła je z gołym korzeniem. Zrobiłam kopczyki na 15 cm. Podwyższę, gdy będzie niższa temperatura, i nakryję gałązakmi iglaków.

- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Róża nawet kupione z odkrytym systemem korzeniowym należy podlewać po wsadzeniu jak mają sucho. Cały czas się zastanawiam jak je podlewać gdy zrobi się kopczyk? Poczekaj z przesadzeniem do pierwszych przymrozków - róża wtedy nie ruszy z nowymi pędami.