Palma - plamy na liściach.

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Matwan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 sie 2011, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Palma - plamy na liściach.

Post »

Witam,
mam w posiadaniu poniższą 1 roczną palmę wyhodowaną z nasiona:

Obrazek
od jakiegoś czasu zaobserwowałem na liściach takie plamy:

Obrazek

Co mogę na chwilę obecną zrobić aby palma wydobrzała?
Zrobiłem pomiar gleby i wynik w pH to około 7, co jest dosyć dziwne ponieważ użyta ziemia była "tą do palm".
Czy jest teraz sens wymieniać jej ziemię?
Czy możliwe że parokrotne podlanie w lato odstaną wodą z kranu (nie przegotowaną) mogło do tego doprowadzić?
Czy szkodliwe mogło byś zraszanie wodą j.w?
Z góry dziękuje za pomoc
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Palma - plamy na liściach.

Post »

A nie na czasem za mokro bo palmy kojarzą mi się raczej z suchymi częściami globu. Kiedy ją ostatnio zasilałeś ewentualnie jak często. Czy na liściach nie ma jakichś żyjątek.
Matwan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 sie 2011, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam,
podlewana była (jest) tylko po przeschnięciu gleby. Zasilana była tylko i wyłącznie naturalnie, aktualnie dodaje jeszcze Biohumusa co 2 tygodnie. Wcześniej, do końca września około 1/tydzień. Żyjątek żadnych nie zaobserwowałem na obu stronach liścia.
Martwi mnie trochę ta twarda gleba, czy jest sens przesadzać teraz, czy poczekać lepiej do marca?
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09

Post »

Witam. Mam podobny problem co autor wątku. Plamy znajdują się na kilku liściach, ale zauważyłam, że pojawiają się teraz na coraz młodszych :(
Palma była przesadzana we wrześniu, podlewana jest, gdy ziemia przeschnie. Ma ziemię uniwersalną. Ostatnio podejrzewając jakąs infekcję grzybiczą opryskuję ją i podlewam Topsinem.
Palma stoi kawałek od okna, nie w słońcu, raczej w zacienionym miejscu, jednak od kilku dni trzymam ją na balkonie w nadziei, że większa ilość słońca dobrze jej zrobi.

Moje pytanie - czy możliwe jest, żeby była to wina zbyt niskiej doniczki? Podobno palmy lubią głębokie donice, ze względu na rozrośnięty system korzeniowy.
Co może powodować takie plamy?

Matwan, jak Twoja palma? Poradziłeś sobie jakoś z tymi plamami?

Załączam zdjęcia mojej palmy - całej i plam na liściach.

Pozdrawiam serdecznie Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chyba większość ma prędzej czy później na swoich siewkach palm takie problemy :) W moim przypadku były to chyba przędziorki i może wciornastki . Wcale w okresie zimowym.
Obciąłem najstarsze i najgorsze liście, popryskałem na przemian 2 środkami owadobójczymi i jest lepiej.
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09

Post »

Kurcze, u mnie nie widzę żadnych robaków...
Ja też obcięłam kilka liści, najbardziej "poplamionych", spryskuję preparatem grzybobójczym, może będzie lepiej :)
Po jakim czasie zauważyłeś poprawę?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”