Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
No to jeszcze jeden przepis na śledzie.
13. Śledzie w zalewie ziołowej
Okol 1 kg.śledzi solonych mathiasów
4-5 cebul
2-3 jabłka
Zalewa
Zioła Prowansalskie
Tymianek
Majeranek
Liść laurowy,ziele angielskie,pieprz czarny.
Wszystkich ziół po łyżeczce.
Wszystkie zioła zalać wrzątkiem,odstawić do wystygnięcia.Po wystygnięciu przecedzić.
Odłożyć tylko listek laurowy i ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
Płaty śledzia układać w naczyniu dość głębokim warstwowo.
Śledż ,całe płaty
Cebula pokrojona w plastry
Jabłka pokrojone w plastry
Całość zalać zalewą, dołożyć liść ,ziele i pieprz,przycisnąć np.talerzykiem i odstawić do lodówki na dobę.
Na drugi dzień wybieramy śledzie , kroimy na kawałki i układamy w innym naczynku.
Śledż,na to cebulka z marynaty i kropimy dokładnie sokiem z cytryny.I znów śledż......itd.
Na koniec zalewamy oliwą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ale kiedy mam ochotę na śledzia z gorącym, ugotowanym ziemniakiem,np.śledż wigilijny nie zalewam oliwą tylko śmietaną,i od razu podaję .
Objem się jak bąk. ;:8
13. Śledzie w zalewie ziołowej
Okol 1 kg.śledzi solonych mathiasów
4-5 cebul
2-3 jabłka
Zalewa
Zioła Prowansalskie
Tymianek
Majeranek
Liść laurowy,ziele angielskie,pieprz czarny.
Wszystkich ziół po łyżeczce.
Wszystkie zioła zalać wrzątkiem,odstawić do wystygnięcia.Po wystygnięciu przecedzić.
Odłożyć tylko listek laurowy i ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
Płaty śledzia układać w naczyniu dość głębokim warstwowo.
Śledż ,całe płaty
Cebula pokrojona w plastry
Jabłka pokrojone w plastry
Całość zalać zalewą, dołożyć liść ,ziele i pieprz,przycisnąć np.talerzykiem i odstawić do lodówki na dobę.
Na drugi dzień wybieramy śledzie , kroimy na kawałki i układamy w innym naczynku.
Śledż,na to cebulka z marynaty i kropimy dokładnie sokiem z cytryny.I znów śledż......itd.
Na koniec zalewamy oliwą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ale kiedy mam ochotę na śledzia z gorącym, ugotowanym ziemniakiem,np.śledż wigilijny nie zalewam oliwą tylko śmietaną,i od razu podaję .
Objem się jak bąk. ;:8
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
Amlos
Ja robię bardzo podobnie śledzie z musztardą,tylko przekładam je namoczonymi rodzynkami,sparzoną cebulą i zalewam oliwą z pestek winogron.Moja rodzina i wszyscy goście pożerają je natychmiast, kiedy tylko zasiądą za stołem.Ja się wcale temu nie dziwię ,bo kiedy sama idę w gości np. do mojej siostry,ona doskonale wie że przepadam za śledziami,stawia przede mną największy półmisek
Tylko się uśmiecha pod nosem,bo wie że wyjdę od niej uduchowiona.A na drugi dzień skakaneczka będzie przeproszona 
Ja robię bardzo podobnie śledzie z musztardą,tylko przekładam je namoczonymi rodzynkami,sparzoną cebulą i zalewam oliwą z pestek winogron.Moja rodzina i wszyscy goście pożerają je natychmiast, kiedy tylko zasiądą za stołem.Ja się wcale temu nie dziwię ,bo kiedy sama idę w gości np. do mojej siostry,ona doskonale wie że przepadam za śledziami,stawia przede mną największy półmisek


Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
14.Surówka z sałaty lodowej
Sałata lodowa
oliwki zielone i czarne
marynowana papryka
cebulka
kolby kukurydzy
skład dowolny
Sos
sok z połowy cytryny
tyle samo oliwy
płaska łyżeczka soli
dwie łyżeczki cukru
kilka kropel soku z czosnku
Wszystko dokładnie mieszać ,aż się zrobi jednolity sosik.

Sałata lodowa
oliwki zielone i czarne
marynowana papryka
cebulka
kolby kukurydzy
skład dowolny
Sos
sok z połowy cytryny
tyle samo oliwy
płaska łyżeczka soli
dwie łyżeczki cukru
kilka kropel soku z czosnku
Wszystko dokładnie mieszać ,aż się zrobi jednolity sosik.

Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2643
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów

15. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z MANDARYNKAMI
pół kg śledzi
paczka dużych rodzynek /cesarskie- wcześniej namoczone/
puszka kukurydzy
pół kg mandarynek
majonez i śmietana
/ śledzie pokroić w kawałki, a mandarynki całe cząstki nie przekrawane /
;:8
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
16.Surówka z czerwonej kapusty
Główka czerwonej kapusty poszatkować i ugotować w słonej wodzie.
Po odcedzeniu dobrze spryskać sokiem z połowy cytryny.
Dodać dużą łyżkę cukru
2-3 mandarynki obrać ,pokroić na części
Można dodać garść rodzynków
mała cebulka pokroić w piórka
Jabłko obrać ,pokroić na drobno
zielona pietruszka
pieprz
2 łyżki oliwy
Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na pół godzinki.
Główka czerwonej kapusty poszatkować i ugotować w słonej wodzie.
Po odcedzeniu dobrze spryskać sokiem z połowy cytryny.
Dodać dużą łyżkę cukru
2-3 mandarynki obrać ,pokroić na części
Można dodać garść rodzynków
mała cebulka pokroić w piórka
Jabłko obrać ,pokroić na drobno
zielona pietruszka
pieprz
2 łyżki oliwy
Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na pół godzinki.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4275
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: między Płockiem, a Ciechanowem
Czy ktoś z was ma ciekawy przepis na sałatkę z fasolą czerwoną z puszki?
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 8487
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam taki :
16a. Sałatka z fasolą czerwoną z puszki
Zmieszać: puszkę tuńczyka rozdrobnionego (najlepiej w oleju),
puszkę czerwonej fasoli, puszkę kukurydzy w ziarnkach, kilka
korniszonków pokrojonych i kilka jajek na twardo, też pokrojonych.
Doprawić solą, pieprzem i zieleniną według uznania.
Ilość poszczególnych składników - też jak kto lubi.
Pozdrawiam Lady-r i smacznego
16a. Sałatka z fasolą czerwoną z puszki
Zmieszać: puszkę tuńczyka rozdrobnionego (najlepiej w oleju),
puszkę czerwonej fasoli, puszkę kukurydzy w ziarnkach, kilka
korniszonków pokrojonych i kilka jajek na twardo, też pokrojonych.
Doprawić solą, pieprzem i zieleniną według uznania.
Ilość poszczególnych składników - też jak kto lubi.
Pozdrawiam Lady-r i smacznego

-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
To prawda,Dobra pizza nie jest zła,pod warunkiem że zrobi się samemu.
Podam wam przepis na pizzę ,który zagarnęłam i zażeram się nią do granic przyzwoitości.
Podała mi go moja koleżanka Janka.
17. PIZZA
*2 szklanki mąki
*1jajko
*1/4 szklanki oleju
*1/2 szklanki mleka
*42g drożdży
*3 szczypta oregano
Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru
makę wymieszać z jajkiem,dodawać drożdże i oliwę(olej),oraz oregano.
Odstawić na pół godziny do lodówki.
Sos:
*mały przecier
*sól.pieprz,oregano
*1 ząbek czosnku
*trochę wody
Wszystko razem wymieszać dodając troszkę wody(aby rozrzedzić sos)
Sosem posmarować pizzę.
Na to położyć cebulę pokrojoną w cienkie plastry.oliwki.pepperoni,papryka zielona.1 ząbek czosnku drobniutko posiekany,plastry boczku i ananasa.
Posypać obficie serem.
Z tej porcji wychodzi wielka blacha pizzy.
Podam wam przepis na pizzę ,który zagarnęłam i zażeram się nią do granic przyzwoitości.
Podała mi go moja koleżanka Janka.
17. PIZZA
*2 szklanki mąki
*1jajko
*1/4 szklanki oleju
*1/2 szklanki mleka
*42g drożdży
*3 szczypta oregano
Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru
makę wymieszać z jajkiem,dodawać drożdże i oliwę(olej),oraz oregano.
Odstawić na pół godziny do lodówki.
Sos:
*mały przecier
*sól.pieprz,oregano
*1 ząbek czosnku
*trochę wody
Wszystko razem wymieszać dodając troszkę wody(aby rozrzedzić sos)
Sosem posmarować pizzę.
Na to położyć cebulę pokrojoną w cienkie plastry.oliwki.pepperoni,papryka zielona.1 ząbek czosnku drobniutko posiekany,plastry boczku i ananasa.
Posypać obficie serem.
Z tej porcji wychodzi wielka blacha pizzy.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
18.Krokiety z pieczarkami i serem.
Pieczarki zetrzeć na jarzynówce z dużymi oczkami.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę.To udusić na łyżce masła z dodatkiem pieprzu i soli.Dusić do wyparowania nadmiaru sosu.
Wystudzić.
Ser żółty pokroić w słupki 0,5 x0,5 cm.
Usmażyć naleśniki,zostawić trochę ciasta do panierki.
Na każdy naleśnik nakładać łyżkę farszu,założyć placek i nałożyć słupek sera żółtego ( smak dowolny )Zwijać krokiety,zamaczać w pozostawionym cieście naleśnikowym,delikatnie otoczyć w bułce tartej i smażyć w dość głębokim tłuszczu z obu stron, aż się zrumienią.
Smacznego.
Pieczarki zetrzeć na jarzynówce z dużymi oczkami.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę.To udusić na łyżce masła z dodatkiem pieprzu i soli.Dusić do wyparowania nadmiaru sosu.
Wystudzić.
Ser żółty pokroić w słupki 0,5 x0,5 cm.
Usmażyć naleśniki,zostawić trochę ciasta do panierki.
Na każdy naleśnik nakładać łyżkę farszu,założyć placek i nałożyć słupek sera żółtego ( smak dowolny )Zwijać krokiety,zamaczać w pozostawionym cieście naleśnikowym,delikatnie otoczyć w bułce tartej i smażyć w dość głębokim tłuszczu z obu stron, aż się zrumienią.
Smacznego.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
Szymoniesmn2000 pisze:krysiu ja też robię pizze ale dodaje tylko 2 łyżki oleju
Cieszę się że zwróciłeś uwagę na mój przepis.Nie wiem jaki jest twój,bardzo chętnie bym zobaczyła jak ty robisz swoją.Podaj nam prosze przepis.
Jeśli chodzi o ilość oliwy w cieście ,to mówiąc szczerze ,co gospodyni to inaczej robi i wychodzi inna pizza, chociaż przepis może być ten sam.Oliwa daje nam to, że ciasto potem upieczone nie jest takie suche.Przepisów na pizzę jest bardzo dużo,i to każdy inny. Można przystrajać

Powiedz nam proszę, jak ty robisz swoją pizzę.Zważywszy że jesteś młodym człowiekiem,to jest to ogromna zaleta.
Podziel się z nami swoimi osiągnięciami.A może i my skorzystamy z jakiegoś twojego przepisu.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
Mariolu
Twoje naleśniki są pyszne,wypróbowałam.Tylko zamiast szynki konserwowej dałam normalną wiejską,a ser ,dużo sera brie.Pozostałam przy panierce z ciasta naleśnikowego i bułce tartej do obtoczenia,ale to tak z rozpędu.Rewelacja,kiedy go rozkroisz ,ten fantastyczny ser wypływa.Zresztą kocham wszystkie pleśniaki i takie co się roztapiają gdy są podgrzane.Do tego delikatna suróweczka, ja zrobiłam z białej żodkwii.
Żodkiew starłam na jarzynówce z mniejszymi oczkami,posypujemy solą, cukrem ,polewamy sokiem z cytryny i oliwą .Dobrze wymieszać ,chwilę odczekać i gotowe do jedzenia. Możesz wsypać posiekaną zieloną pietruszkę,albo bazylię .Zresztą ziół sobie nie żałuję.Mniam,mniam.
Czasami jak mam ochotę robię surówkę z czarnej rzepy.Tylko wtedy dodaje do niej sól, a jak trochę zmięknie ,śmietanę, około jednej dużej łyżki,ona łagodzi smak surówki.Dodam że jest bardzo zdrowa,choć ten zapach nie każdy znosi.
Twoje naleśniki są pyszne,wypróbowałam.Tylko zamiast szynki konserwowej dałam normalną wiejską,a ser ,dużo sera brie.Pozostałam przy panierce z ciasta naleśnikowego i bułce tartej do obtoczenia,ale to tak z rozpędu.Rewelacja,kiedy go rozkroisz ,ten fantastyczny ser wypływa.Zresztą kocham wszystkie pleśniaki i takie co się roztapiają gdy są podgrzane.Do tego delikatna suróweczka, ja zrobiłam z białej żodkwii.
Żodkiew starłam na jarzynówce z mniejszymi oczkami,posypujemy solą, cukrem ,polewamy sokiem z cytryny i oliwą .Dobrze wymieszać ,chwilę odczekać i gotowe do jedzenia. Możesz wsypać posiekaną zieloną pietruszkę,albo bazylię .Zresztą ziół sobie nie żałuję.Mniam,mniam.
Czasami jak mam ochotę robię surówkę z czarnej rzepy.Tylko wtedy dodaje do niej sól, a jak trochę zmięknie ,śmietanę, około jednej dużej łyżki,ona łagodzi smak surówki.Dodam że jest bardzo zdrowa,choć ten zapach nie każdy znosi.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.