Lilie - uprawa - cz.2
- aga13
- 500p
- Od: 11 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lilie - uprawa cz.2
pytanko sadzić już lilie ? czy jeszcze poczekać ?z jednego sklepu już mi przyszły a czekam jeszcze od pana P.
Pozdrowionka
))

Kochani, a ja mam taki mały problem: chciałabym zmienić miejsce moim ślicznym Night Flyer, bo urosły większe niż się spodziewałam i niż było napisane ;:165 Czy spokojnie mogę wykopać je z całą ziemią dookoła (nie samą cebulkę) i wkopać na nowej grządce? Czy powinnam jednak obciąć zasychającą łodygę, oddzielić narastające cebulki, przesuszyć i dopiero za jakiś czas je wkopać? Nie powiem, że pierwsza wersja wydaje się bardziej kusząca
I ekonomicza 

regulamin
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy lilie można sadzić w cieniu koło drzewa? Mam takie małe pytanie, bo nie chcę zmarnować cebulek
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 

Oba warianty są odpowiednie pod jednym warunkiem: cebul lilii NIE PRZESUSZA się tak jak np tulipanów czy mieczyków ale obciąć łodygę, oddzielić cebulki przyrostowe oraz wkopać ponownie można jak najbardziej.Yoostysia pisze:Kochani, a ja mam taki mały problem: chciałabym zmienić miejsce moim ślicznym Night Flyer, bo urosły większe niż się spodziewałam i niż było napisane ;:165 Czy spokojnie mogę wykopać je z całą ziemią dookoła (nie samą cebulkę) i wkopać na nowej grządce? Czy powinnam jednak obciąć zasychającą łodygę, oddzielić narastające cebulki, przesuszyć i dopiero za jakiś czas je wkopać? Nie powiem, że pierwsza wersja wydaje się bardziej kuszącaI ekonomicza
Zatem jestem mądrzejsza na przyszłość, dziękuję!!! W sobotę zabieram się do roboty
Rozumiem, że łodyga już obcięta nie powinna wystawać z ziemi po ponownym zasadzeniu?

regulamin
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Łodygę po zaschnięciu bardzo łatwo wykręcić nie uszkadzając cebulki.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
Dziś przesadzałam część moich lilii. Sadziłam je rok temu. Ale wtedy nie byłam tak doedukowana jak teraz. Posadziłam je w za małym koszyczku. Teraz je przesadziłam-stare koszyczki musiałam rozcinać
bo nie dałam rady wyjąć cebulki. Tak się rozrosły. Tylko, że nie oddzieliłam cebulek przybyszowych 

Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 

- Helios
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Może to zwiastun dalszego ciągu ciepłej jesieni?
Piękna, oby kwitła jak najdłużej!
Helena

Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
taka miła niespodzianka na koniec sezonu 

- gieru96
- 200p
jakieś 2 tygodnie temu kupiłem i wsadziłem cebulki lilii, kilka dni temu zobaczyłem, że one już wychodzą. co z nich będzie? nie umarzną ? jakoś je przykryć na zimę?
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie, moje lilie w donicach pozasychały, ale jednej z nich, orientalnej pozostawiłam nasienniki. Są duże, nabrzmiałe, ale ciągle zielone, oczywiście łodyga również. Nie bardzo wiem, co mam robić. Czy nadal zostawić ją na balkonie?
Trochę podobna do Lady Alice,ale teraz jest tak dużo podobnych lilii,że nie można z całą pewnością
stwierdzić jak to odmiana.
stwierdzić jak to odmiana.
- gieru96
- 200p
Ponawiam pytanie 

gieru96 pisze:jakieś 2 tygodnie temu kupiłem i wsadziłem cebulki lilii, kilka dni temu zobaczyłem, że one już wychodzą. co z nich będzie? nie umarzną ? jakoś je przykryć na zimę?