ogród Agaty (sure) - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ogród Agaty (sure) - cz.2

Post »

Gosiu, pewnie masz rację, tu sporo padało i liście opadają tylko z moich dużych dębów i klonów (rany, ile tego jest), reszta się trzyma, choć od niedawna przebarwiają się. Młody klon Ginnala jest jeszcze całkiem zielony, zaczynam podejrzewać, że to nie ta odmiana. Powinien chyba czerwienieć? :roll:
Sporo masz tych zakupów do posadzenia, ja dziś wróciłam z trzema trawkami tylko ;)

Krysiu, nawet się dzisiaj przyglądałam temu dereniowi., te gałązki w słońcu wyglądają podobnie, tylko bardziej widać żółty kolor. Ale nie wiem, czy to Spaethii, czy ten drugi, podoba mi się tak, czy inaczej.

Jule, nie musisz usuwać zdjęć. Duża różnica w kolorach na tych 2. Ale ten jaśniejszy brzeg chyba i tak szerszy, niż u moich. Ja mam tak słabo wybarwione Elegantissimy, bo rosną prawie w cieniu. I rosną wolno, może też z tego powodu, albo bo były malutkie sadzonki.

Ewka, dobrze zareklamowałaś tę perłoworóżową, na pewno wezmę ja pod uwagę. Teraz jeszcze nic nie wymyśliłam, bo wszystko pokryła warstwa liści, nic spod nich nie widać. Zaraz je trochę uprzątnę i będę myśleć dalej ;)

patrzcie, co odkryłam dziś rano - zakwitł miskant! A myślałam, ze dopiero w przyszłym roku się doczekam!!

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moze ta odmiana tak ma, bo widze u sasiadki ze ten z bialym znaczeniem tez wolno rosnie. Moze musi sie dobrze ukorzenic i dopiero pojdzie w gore.
Moj miskant, ten Rotsilber tez zakwitl i tez sie nie spodziewalam. Zreszta proso tez ale ono duzo wczesniej wypuscilo klosy kwiatowe.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Piękne te twoje derenie, u mnie też zaczęły się później przebarwiać i właściwie ich przebarwienie razem z opadaniem liści występuje, miskancik cudnie zakwitł ;:108
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, mój Rotsilber rośnie obok, ale nie kwitnie, za to kolorek liści zmienia na czerwonawy ;)
A z tymi odmianami jest czasem trudno, teraz sadziłam nowe trawki - turzyce, niby inna odmiana, ale różnicy nie potrafię określić!!

tu nowe, carex morrowi Variegata

Obrazek

Obrazek

a tu wcześniejsza, carex morrowi Ice Dance

Obrazek

na razie nie do odróżnienia! Albo mnie ktoś nabrał? :roll:

Kasiu, chciałam powiedzieć, ze derenie to tak samo, jak moje, ale opadanie liści?? Chyba jednak cieplej u nas! ;:108

tu krzaczorek przebarwiony, wśród dębowych liści hortensja dębolistna, ale świeżo kupiona, przebarwiła się nie u mnie! ;)

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Hortensja dębolistna ;:224 kolejne moje chciejstwo. Dochodzę do wniosku, że trawki dobrze jest kupować jesienią , bo można kwitnące kupować i wiadomo co i jak. Mam w planie przesadzanie i dokupywanie trawek na wiosnę , zobaczymy jak to będzie.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I ta hortensja teraz wygląda bardzo ozdobnie! Ale czytałam, że dość wrażliwa na mróz, zobaczymy, jak zimą sobie poradzi? Podobno ładnie odbija po przemarznięciu, ale nie wiem, na jakich pędach kwitnie, jeśli młodych, to nie ma problemu... :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie chcę Cię martwić Agatko ale z tego co wiem, to hortensja dębolistna kwitnie na pędach zeszłorocznych. Tak mi się przynajmniej o uszy obiło
Paulina
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Też mam tę trawkę, to znaczy jedną z nich, bo nie znam nazwy, ale u mnie jakoś dziwnie zaczęła brązowieć, a przecież podobno one zimozielone. Może jednak się mylę.
A może to efekt suszy?
Moje sosny zaczęły gubić cześć igieł.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Su, piękne jesienne zdjęcia, a hortensja dębolistna poruszyła wręcz moje serce... muszę pooglądać jak ona kwitnie?
moje derenie gubią już mocno liście, a Spaethii prawie w całości ogołocony...
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

Sure pisze: patrzcie, co odkryłam dziś rano - zakwitł miskant! A myślałam, ze dopiero w przyszłym roku się doczekam!!

Obrazek
Jaki to? U mnie też zakwitł w tym roku posadzony rotsilber, wygląda jak Twój
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

Agatko, widziałaś naszą elewację? Zdjęcia na FO i FM
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulino, trochę mnie zmartwiłaś... :(
ale może nie przemarznie całkiem, ewentualnie spróbuje okryć, bo chciałabym zobaczyć te kwiatki

Gosiu, ta carex niby zimozielona, choć niektóre źdźbła jej pewnie usychają czasem. Może rzeczywiście za mało wody?

Aga, wyczytałam opis "stożkowate białe kwiatostany, różowiejące w czasie przekwitania, pojawiają się w lipcu i sierpniu", jakieś inne mi przypominają, ale różowienie brzmi interesująco :wink:
szkoda, jeśli przemarza, ale listki są też ozdobne, więc niech sobie rośnie...

Dorotko, to jest podobno Silberfeder, pasiaste listki, trochę nie pasują mi do niego kwiaty, bo miały być srebrzystobiałe?? A te trochę brązowawe, czy czerwonawe... :?
obok rośnie własnie Rotsilber, który teraz czerwienieje, ale mój nie kwitnie jeszcze (oba sadzone latem), wyobrażałam sobie, że on będzie miał takie kwiaty! Jeżeli mu listki zmienią kolor, to pewnie mam dwa Rotsilbery! :roll:
już lecę obejrzeć elewację! :)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

W wątku o hortensji ktoś wstawiał zdjęcie kwitnącej dębolistnej i wyglądała przecudnie, po kwitnięciu też piękna bo zdobią ją liście ozdobne więc warto podjąć trud i solidnie ją okryć
Paulina
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O kurna ale moj Rotsilber ma inne kwiatostany niz ten Surkowy. Takie bardziej w gore i delikatniejsze. I chyba moje niektore sa bardziej w srebrne a inne w roz wpadajace - to moze ja nie mam tego co powinnam.
Dorota, jak mozesz to wstaw swojego, porownamy.

Obrazek

z nazwy - Rotsilber to czerwono-srebrny a Silberfeder to srebre piorko.
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

Mój jest wyraźnie niższy ale wydaje się, że podobny.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”