Pozdrawiam Cię serdecznie i miłej soboty Tobie także życzę.
Mój ogród przy lesie cz.6
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród przy lesie cz.6
Aguniu dziękuję bardzo za tak miłe słowa.
- aleksanderk

- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Piękne astry i chryzantemy . Ta różowa gdzie szykuje się drugie pięterko ,jak rozkwitnie to dopiero okaz . 
- jola1

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tajeczko asterki śliczne i teraz bardzo dużo koloru dają w ogrodzie. Chryzantemy to nie moja bajka ale jak oglądam u innych też mi się podobają.
- Tajka

Aleksandrze dzięki.
Joluś Twój ogród jest tak obszerny,że może miała byś ochotę na moje astry lub chryzantemy.
Powiedz tylko słowo, co Cię ewentualnie interesuje, proszę.
Joluś Twój ogród jest tak obszerny,że może miała byś ochotę na moje astry lub chryzantemy.
Powiedz tylko słowo, co Cię ewentualnie interesuje, proszę.
- zwkwiat

- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Tajko, na przedostatnim zdjęciu to jest tulipanowiec czy jakiś z klonów? jeżeli to tulipanowiec to napisz mi ile ma lat i czy już Ci kwitł? Ciężko mi rozpoznać /już słabszy wzrok/.
U nas dzisiaj zimno /10 stopni/ duży wiatr i przelotnie pada. A u Was czytam, że dobra pogoda.
Pozdrawiam.
U nas dzisiaj zimno /10 stopni/ duży wiatr i przelotnie pada. A u Was czytam, że dobra pogoda.
Pozdrawiam.
- Tajka

Zosiu Kochana witaj .
U nas dzisiaj jest bardzo zimno, chociaż już po południu nie pada.
Cieszę się, że mnie odwiedziłaś.
To jest tulipanowiec, wzrok Cię nie myli.
Ma jedenaści lat, już trzy razy zakwitł.
Prawda, jaki wyrywny?
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Cieszę się, że mnie odwiedziłaś.
To jest tulipanowiec, wzrok Cię nie myli.
Ma jedenaści lat, już trzy razy zakwitł.
Prawda, jaki wyrywny?
- zwkwiat

- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Jakże się cieszę, mój ma około pięć, ale widzę, że ten Twój ma liście o ciemnej zieleni a mój o jaśniejszej, penie mu przeszkadza rodzaj gleby /gliniasta/ wprawdzie przy sadzeniu dodałam kwaśnego torfu, ale jak czytam na forum na długo to mu nie wystarczy.
Na rok następny zaraz w marcu muszę mu dokwasić i go zasilić. W Twoim leśnym środowisku warunki ma idealne.
Na rok następny zaraz w marcu muszę mu dokwasić i go zasilić. W Twoim leśnym środowisku warunki ma idealne.
- Tajka

Zosiu mój tulipanowiec rośnie w próchnicznej ziemi, gdzie przez lata było rąbane drewno na opał, ale nie wiem nawet, że potrzebuje kwaśnego środowiska, myślałam, że toleruje pH raczej obojętne.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Dlaczego masz tak niecne zamiary co do swojej spartyny? Ja koło mojej chodzę jak koło jajka, bo teraz w ogrodzie jest najładniejsza ze wszystkiego. Nie szkoda ci jej? Zastanów się jeszcze 
- Tajka

Wandzia dziękuję Ci za odwiedziny.
Kochana spartina u mnie w ogrodzie rośnie w dwóch miejscach i wszędzie wykazuje swoją ekspansywność, wrastając w inne rośliny.
Jedna rośnie przy różach okrywowych, gdzie weszła już do połowy, druga przy winobluszczu o pstrych liściach, którego już także opanowuje, ona powinna rosnąć samotnie na trawniku, a u mnie jest po prostu źle posadzona, więc sama rozumiesz.
Jeszcze kilka fotek z ogrodu, u mnie jeszcze nie było przymrozków , co jest bardzo dziwne, gdyż przeważnie pod koniec września pierwsze się pojawiały.

Nachyłek Okółkowy ciągle kwitnie

Odmiana złocienia NN

Vanille Fraise

Sumak octowiec- odmiana Dissecta, strzępolistny

Róża Dortmund

Kanny późno posadzone jednak zdążyły zakwitnąć

Róża Edelweiss

Kochana spartina u mnie w ogrodzie rośnie w dwóch miejscach i wszędzie wykazuje swoją ekspansywność, wrastając w inne rośliny.
Jedna rośnie przy różach okrywowych, gdzie weszła już do połowy, druga przy winobluszczu o pstrych liściach, którego już także opanowuje, ona powinna rosnąć samotnie na trawniku, a u mnie jest po prostu źle posadzona, więc sama rozumiesz.
Jeszcze kilka fotek z ogrodu, u mnie jeszcze nie było przymrozków , co jest bardzo dziwne, gdyż przeważnie pod koniec września pierwsze się pojawiały.

Nachyłek Okółkowy ciągle kwitnie

Odmiana złocienia NN

Vanille Fraise

Sumak octowiec- odmiana Dissecta, strzępolistny

Róża Dortmund

Kanny późno posadzone jednak zdążyły zakwitnąć

Róża Edelweiss

Tajeczko ta różyczka na pierwszym zdjęciu jest niesamowita, aż się wierzyć nie chce że to fotka z połowy października
Znasz może jej imię? A sumak ci za bardzo nie szleje? Przyznam się szczerze, że ja zawsze się zachwycałam tym jesiennym przebarwieniem, no i te kitki- ale ze względu na ekspansywność jakoś unikam zaproszenia go do ogrodu. 
- Tajka

Aneczko witaj.
Na pierwszej fotce, to róże okrywowe The Fairy, rośnie ich tam trzy szt, one są najzdrowszymi i najdłużej kwitnącymi różami w moim ogrodzie.
Sumak o strzępiastych liściach jesienią przebarwia się na żółto, a odmiana zwykła moim zdaniem ma ciekawsze, czerwone przebarwienia liści jesienią, ale trudno, nie będę już zmieniała.
To prawda, że sumak jest ekspansywny, jego nowe rośliny można spotkać o kilka metrów dalej w ogrodzie, ale z rabat łatwo się je wyrywa, a na trawie kosiarka zetnie, jest w miarę delikatną rośliną.
Miałam dwa rokitniki, nawet żeńska odmiana ładnie owocowała, ale ten to dopiero ekspansywny i chociaż już od trzech lat nie rośnie, ale ciągle od pozostałości z korzenia wyrasta.
Na pierwszej fotce, to róże okrywowe The Fairy, rośnie ich tam trzy szt, one są najzdrowszymi i najdłużej kwitnącymi różami w moim ogrodzie.
Sumak o strzępiastych liściach jesienią przebarwia się na żółto, a odmiana zwykła moim zdaniem ma ciekawsze, czerwone przebarwienia liści jesienią, ale trudno, nie będę już zmieniała.
To prawda, że sumak jest ekspansywny, jego nowe rośliny można spotkać o kilka metrów dalej w ogrodzie, ale z rabat łatwo się je wyrywa, a na trawie kosiarka zetnie, jest w miarę delikatną rośliną.
Miałam dwa rokitniki, nawet żeńska odmiana ładnie owocowała, ale ten to dopiero ekspansywny i chociaż już od trzech lat nie rośnie, ale ciągle od pozostałości z korzenia wyrasta.
Rokitnika to nawet kiedyś sadziłam, ale.... na szczęście się nie przyjął 
-
krzysztof01
- 1000p

- Od: 17 mar 2010, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A ja w tym roku posadziłem kilka krzaków rokitnika z pełną premedytacją
Rokitnik to według mnie wspaniały użyteczny krzew który w uprawie nie stwarza żadnych problemów, poza oczywiście usuwaniem niepotrzebnych odrostów 
-
lawenda

- Od: 22 mar 2007, o 19:33
Róża Edelweiss wygląda pięknie i zdrowo, czy dobrze widzę ze nie ma żadnej plamki na liściach? to nowy nabytek ?