Czy ktoś z was próbował przezimować komarzycę?
Wyczytałam,że lubi chłodne i ciemne pomieszczenie, pędy powinny być skrócone.Nic nie było o podlewaniu w okresie zimowania, czyżby miała być bez wody?
Może wypowiecie się, mam kilka doniczek komarzycy, szkoda wywalać skoro można byłoby je przechować.
Próbowałam wielokrotnie Plectranthus coleoides Variegata ale bez powodzenia.
Natomiast purpurowy - Plectranthus ciliatus NICO - zimuje dobrze w jasnym chłodnym pomieszczeniu .
Moja Variegata przewieszając się z doniczki dotykała ziemi i część pędów się ukorzeniło. Porobiłam sadzoneczki i zobaczymy, co bedzie z tymi mmaluchami. Dorosły osobnik niby przezimował w chłodnym pomiszczeniu, ale po ponownym posadzeniu wiosną wyglądał tak żałośnie, że kupiłam nowy
Sadzoneczki mojego Nico są w wodzie.Czy puszczą teraz korzenie i posadzone przezimują? Na wiosnę oczywiście można kupić bez problemu, ale jakoś tak...z ciekawości
Moja mama trzyma komarzycę całą zimę w mieszkaniu,w normalnych warunkach.Odcinała pędy i wkładała do wody.Pięknie puszczały korzonki bez trudu.Teraz mamy sadzonki w ziemi.
O super,bo komarzyca jest super do zwisających kompozycji ;)
P.S. Przed chwilą doczytałam, że "w naszych warunkach klimatycznych uprawiana jest jako roślina jednoroczna, w naturze jest byliną"...
Może w domu nie było zbyt ciepło, a może została wyniesiona na dwór dopiero, gdy było b. ciepło i nie dostała szoku? A co co miejsc ciemnych i chłodnych, to może nie przeżyła dlatego, że miejsce było zbyt ciemne i zbyt chłodne?
Moja komarzyca padła zaraz po pierwszych przymrozkach.
W tym roku musze kupić jej więcej, bo potrzebuję zagospodarować częśc płotu.
Będę ją wysadzać do wiszących skrzynek razem z pelargonią.
Komarzyce mam co roku,ale nie ukorzeniam jej.Wole kupić pięknie rozrośnięte sadzonki w doniczce.
Jeśli chodzi o kompozycje to należy pamiętać iż komarzyca jest bardzo ekspansywną roślinką ,która potrafi zagłuszyć pelargonie i inne kwitnące,do tego jest strasznie żarłoczna co sprawia ,że inne kwiaty kwitną mniej obficie..no chyba ,ze podwoimy dawkę nawozu.Uwielbia duże donice,z dużą ilością dobrej ziemi.
PESTKA@ pisze:Należy pamiętać iż komarzyca jest bardzo ekspansywną roślinką ,która potrafi zagłuszyć pelargonie i inne kwitnące,do tego jest strasznie żarłoczna co sprawia ,że inne kwiaty kwitną mniej obficie..no chyba ,ze podwoimy dawkę nawozu.Uwielbia duże donice,z dużą ilością dobrej ziemi.