Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Największe "gruszkowate" mogą jednak nie być zkrzyżowane z kabaczkiem, bo bardzo blisko sadziłem właśnie kabaczek, a on może tak wyglądać.
pozdrawiam, Gunnar
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Już teraz jest zimno w nocy, 6 stopni o tej porze... dobrze, że niebo zachmurzone i przymrozków nie będzie
Chociaż już w niedzielny poranek może być przymrozek, więc jutro zetnę wszystkie dynie i tykwy...
Wklejajcie fotki swoich dyń, na co czekacie? :P

Chociaż już w niedzielny poranek może być przymrozek, więc jutro zetnę wszystkie dynie i tykwy...
Wklejajcie fotki swoich dyń, na co czekacie? :P
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
ja wczoraj robiąc porządki przed ochłodzeniem i deszczami zebrałam część piżmowych, zostały jeszcze te bledsze. Z melonowych na grządce pozostały też te które później się zawiazały, nadal mają gładką skórkę. Obawiam sie zę mogą być niedojrzałe, ale też sporo ich na krzakach jeszcze jest i ładne duże urosły 

Ania
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Asia
PS znacie fajny przepis na dżemy z dyni z galaretkami owocowymi? chce zrobić trochę dżemu z dyni Atlantic

Rok temu miałam sporo niedojrzałych Buuternatów, musiałam je zerwać, bo już zbliżały się przymrozki. Ładnie się przechowały, skórka stwardniała, nie było problemów. Niedojrzałe dynie innych odmian szybko się zepsuły.
już jutro Festiwal Dyni we Wrocławiu:)

- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Miałam z Akcji następujące nasionka:
Table Ace Acorn Squash
Atlantic Giant
Jumbo Pink Banana
Hokkaido
Delicata
podzieliłam się ze znajomym kucharzem, ale że facio mieszka daaaleko, to o dyńkach więcej nie usłyszałam, moje rozjechał traktor (potem dostałam jeszcze od Ani i siałam z opóźnieniem) i niby miałam spróbować w tym sezonie tylko Atlantic i Hokkaido. A wczoraj "kucharz" mi podrzucił to, co mu z nasionek ode mnie (z Akcji) wyrosło. Jakieś pomysły, z czego powstały te żółte ?
Śliczne są, jak sztuczne. Ważą po 450 gram, a ta większa 1,8 kg.

Table Ace Acorn Squash
Atlantic Giant
Jumbo Pink Banana
Hokkaido
Delicata
podzieliłam się ze znajomym kucharzem, ale że facio mieszka daaaleko, to o dyńkach więcej nie usłyszałam, moje rozjechał traktor (potem dostałam jeszcze od Ani i siałam z opóźnieniem) i niby miałam spróbować w tym sezonie tylko Atlantic i Hokkaido. A wczoraj "kucharz" mi podrzucił to, co mu z nasionek ode mnie (z Akcji) wyrosło. Jakieś pomysły, z czego powstały te żółte ?

Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Hekate
- 200p
- Kontakt:
zabezpieczone na zimę zbiory wylądowały w garażu, early butternuty w końcu zerwałam dzisiaj wszystkie pozostałe.

te melonowe zdążyły się jeszcze po zerwaniu podsuszyć na słonku, powinny się łądnie trzymać waga 27-38kg

natomiast nie wiem jak z tymi będzie, jeszcze mają skórkę gładką i troche słoneczka by jeszcze potrzebowały

te melonowe zdążyły się jeszcze po zerwaniu podsuszyć na słonku, powinny się łądnie trzymać waga 27-38kg

natomiast nie wiem jak z tymi będzie, jeszcze mają skórkę gładką i troche słoneczka by jeszcze potrzebowały

Ania
Hekate, ładny zbiór. Na zdjęciu kilka dyniek nie ma ogonków. Warto te owoce szybko skonsumowac, bo dynie bez ogonka szybko się psują.
- Hekate
- 200p
- Kontakt:
tak się domyślałam, dlatego są odłożone osobno
niestety mimo że starałam się je ułamać to strasznie łatwo się te ogonki odłamywały

Ania
Dzisiaj zebraliśmy z mężem nasze 2 dynie Atlantic Giant były śliczne
, jedna ważyła ok 40 kg druga ok 25 kg, mają mało pestek
Podzieliliśmy je na części i będziemy rozdawać rodzince

Podzieliliśmy je na części i będziemy rozdawać rodzince

Pozdrawiam Iwona 

Dynia Jana Styry - hodowcy ze Zdzieszowic - zajęła dziś czwarte miejsce na Dyniowych Mistrzostwach Europy w niemieckim Ludwigsburgu.
Po komisyjnym ważeniu okazało się, że ciężar Jastyrki (takie imię dynia zyskała w wyniku plebiscytu czytelników nto) wynosi 580,5 kg. Tegoroczna rekordzistka Europy osiągnęła wagę 705 kg, zdobywczyni miejsca drugiego - 695, a trzeciego - 625 kg. W zawodach rywalizowało 17 dyń z 9 krajów.
- Szacowałem optymistycznie, że Jastyrka dociągnie do 600 kilogramów, ale i tak jestem bardzo zadowolony z rezultatu, tym bardziej że to moje pierwsze mistrzostwa Europy, a nagradzana jest pierwsza dziesiątka, więc zwróciły mi się koszty wyjazdu i częściowo również hodowli - cieszy się właściciel.
reklama
Jastyrka nie wóciła do Zdzieszowic. Została uznana przez jury za najładniejszą dynię zawodów (rekordzistki nie były tak kształtne i nie miały tak zdrowej skóry) i przez miesiąc będzie zdobić pałacowy ogród w Ludwigsburgu.
Również dziś trzy inne dynie pana Jana występowały na mistrzostwach krajowych - Festiwalu Dyni we Wrocławiu i zdobyły tam trzy pierwsze miejsca. Najcięższa waży 451 kg.
źródło: http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... /885137895
Po komisyjnym ważeniu okazało się, że ciężar Jastyrki (takie imię dynia zyskała w wyniku plebiscytu czytelników nto) wynosi 580,5 kg. Tegoroczna rekordzistka Europy osiągnęła wagę 705 kg, zdobywczyni miejsca drugiego - 695, a trzeciego - 625 kg. W zawodach rywalizowało 17 dyń z 9 krajów.
- Szacowałem optymistycznie, że Jastyrka dociągnie do 600 kilogramów, ale i tak jestem bardzo zadowolony z rezultatu, tym bardziej że to moje pierwsze mistrzostwa Europy, a nagradzana jest pierwsza dziesiątka, więc zwróciły mi się koszty wyjazdu i częściowo również hodowli - cieszy się właściciel.
reklama
Jastyrka nie wóciła do Zdzieszowic. Została uznana przez jury za najładniejszą dynię zawodów (rekordzistki nie były tak kształtne i nie miały tak zdrowej skóry) i przez miesiąc będzie zdobić pałacowy ogród w Ludwigsburgu.
Również dziś trzy inne dynie pana Jana występowały na mistrzostwach krajowych - Festiwalu Dyni we Wrocławiu i zdobyły tam trzy pierwsze miejsca. Najcięższa waży 451 kg.
źródło: http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... /885137895
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W przyszlym roku wsadzę kilka nasionek melonowej. Narobiliście mi wielbiciele dyni wielkieeeego smaka 

Yyerena Moranga Coroa i Crioula Pataka nie mają długich pędów, rosły do ok. 3-4 metrów.
Moranga Coroa nie ma suchego miąższu. Jest raczej zbliżony wilgotnością do melonowej, tylko ma strukturę po upieczeniu trochę taką jak dynie makaronowe. Jest atrakcyjna wizualnie, ma ładny zapach miąższu, paski dodają jej uroku. Crioula Pataka jeszcze nie była jedzona, podobnie jak Sweet Berry. Rozkroiliśmy jedną Sweet Berry, bo była uszkodzona i byliśmy ciekawi jej środka. Miąższ jest bardzo podobny do dyni Muscate de Provence - ma taki intensywny kolor i świeży, przyjemny zapach. Na razie jesteśmy po testach 10 odmian, więc jeszcze sporo przed nami. Jak na razie to prawie wszyskie określamy jako "rasowe" i jesteśmy z nich zadowoleni. Już widzimy, że będzie trudno dokonać selekcji i zostawić do uprawy powiedzmy 5 odmian. Zależy nam, by znów w kolejnym roku mieć co najmniej 30-40 nowych odmian, jeśli zostawimy za dużo znanych odmian, to mniej będziemy mogli przetestować nowych
Moranga Coroa nie ma suchego miąższu. Jest raczej zbliżony wilgotnością do melonowej, tylko ma strukturę po upieczeniu trochę taką jak dynie makaronowe. Jest atrakcyjna wizualnie, ma ładny zapach miąższu, paski dodają jej uroku. Crioula Pataka jeszcze nie była jedzona, podobnie jak Sweet Berry. Rozkroiliśmy jedną Sweet Berry, bo była uszkodzona i byliśmy ciekawi jej środka. Miąższ jest bardzo podobny do dyni Muscate de Provence - ma taki intensywny kolor i świeży, przyjemny zapach. Na razie jesteśmy po testach 10 odmian, więc jeszcze sporo przed nami. Jak na razie to prawie wszyskie określamy jako "rasowe" i jesteśmy z nich zadowoleni. Już widzimy, że będzie trudno dokonać selekcji i zostawić do uprawy powiedzmy 5 odmian. Zależy nam, by znów w kolejnym roku mieć co najmniej 30-40 nowych odmian, jeśli zostawimy za dużo znanych odmian, to mniej będziemy mogli przetestować nowych